Door inname van een voedingsmiddel met tarwe komt tarwe-eiwit in aanraking met het betreffende IgE. Het IgE wordt vervolgens verbonden met een mestcel. Een mestcel is een bloedcel die is gevuld met histamine. Histamine is verantwoordelijk voor het ontstaan van allergische klachten.
Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
Symptomen tarwe allergie
Jeuk aan de mond of keel. Verstopte neus. Jeuk aan de ogen. Buikkrampen en/ of diarree.
Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Er bestaan gelukkig genoeg alternatieven voor tarwe in brood. Brood kan worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, kikkererwten, maïs en boekweit. Liever geen gluten? Dan kan je in plaats van gewoon brood glutenvrij brood eten.
Graanproducten zoals tarwe kunnen in een gezond voedingspatroon passen omdat ze B-vitamines, jodium, ijzer en vezels aanleveren. Helaas doet tarwe bij mensen met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit meer kwaad dan goed. Het zijn echter niet alleen de gluten in tarwe die voor narigheid zorgen.
Rijst behoort tot de grassenfamilie van granen, de Poaceae. De rijstplant is een grasgewas die eetbare en voedzame zaden produceert. Binnen deze familie horen ook vele andere graansoorten zoals tarwe, haver, spelt en gerst.
Geschat wordt dat 1-2% van de volwassenen en 1-3% van de kinderen last heeft van voedselallergie. Tarwe allergie staat in de top 10 van meest voorkomende voedselallergieën. In deze lijst zijn ook koemelk allergie, pinda allergie en soja allergie opgenomen. Kinderen reageren vaker overgevoelig op tarwe dan volwassenen.
Een allergie op latere leeftijd ontwikkelen is mogelijk en kan door verschillende factoren ontstaan. Het zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je pas op latere leeftijd in aanraking komt met een bepaalde stof, een allergeen.
Dit is helaas niet het geval. Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen.
Je kunt als kind over allergieën heen groeien, al verschilt het percentage per voedingsmiddel. Over een intolerantie voor koemelk groeit tachtig procent heen, kippenei zestig procent, pinda twintig procent en noten ook twintig procent.
Aangezien pure haver glutenvrij is, zijn ze meestal veilig voor mensen met een tarweallergie als ze niet besmet zijn met tarwe. Kortom: De meeste mensen die glutenintolerant zijn kunnen gerust pure haver eten. Dit geldt ook voor coeliakiepatiënten.
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Bekijk de ingrediënten van deze producten op het etiket.
In tarwe zitten niet alleen koolhydraten, maar ook eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Tarwe helpt om je dagelijkse hoeveelheid B-vitaminen, ijzer en vezels binnen te krijgen.
Gluten is het woord voor eiwitten die voorkomen in sómmige granen: tarwe, rogge, gerst (gort), spelt en khorasan tarwe. Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, amaranth, boekweit, haver, mais, teff.
Een voedselallergie is vaak ernstiger dan een intolerantie en kan leiden tot levensbedreigende symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden of een zogenaamde anafylactische shock.
Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.
Het roggebrood bevat geen kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen en is tevens vrij van conserveermiddelen en voedingszuren. Ook is het volledig vrij van toegevoegde suikers en tarwe. Echt ouderwets lekker en puur natuur roggebrood! Makkelijk voorgesneden in 9 sneetjes en natuurlijk, zoals altijd, 100% biologisch!
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.