De Leopard 2A6 is een zware gevechtstank bedoeld om bij een aanval, vertraging of verdediging overwicht te creëren op het slagveld. Dit 60 ton wegende monster is het krachtigste wapensysteem van de landmacht.
Tot op heden is Nederland niet in het bezit van eigen tanks, enkel hebben ze een leasecontract met Duitsland voor 18 tanks. In maart 2016 werd het Duits-Nederlandse 414 Tankbataljon opgericht waarbij er een samenwerking is tussen 350 Duitse en 100 Nederlandse militairen.
Ook Nederland beschikte in het verleden over 486 Leopard 1-tanks, maar die zijn in de jaren 90, na de val van de Muur, verdwenen uit het arsenaal van de krijgsmacht. Ons land had inmiddels de veel modernere opvolger, de Leopard 2, aangeschaft.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO. Samen met de twee andere gewapende diensten heeft het vaak ingegrepen in de Turkse politiek.
Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd. Slechts enkele weken later, op 18 mei 2011, klonk het laatste schot van een Nederlandse Leopard-tank op militair schietterrein Bergen-Hohne in Duitsland.
De landmacht (110 duizend soldaten) beschikt over 120 Leopard-tanks en zestig Agusta-gevechtshelikopters, vergelijkbaar met de Apache. De marine (33 duizend) vaart, behalve met de Garibaldi, met 25 fregatten en korvetten.
België heeft al jaren geen tanks meer. Nederland ook niet, maar daar overweegt de regering om er aan te kopen voor Oekraïne. Is dat ook voor ons een optie? De wil is er alvast, maar het kostenplaatje speelt de regering parten.
De Leopard 2 wordt beschouwd als een van de meest nauwkeurige en efficiënte tanks ter wereld. Hij heeft in diverse tests de Amerikaanse Abrams, de Britse Challenger 2 en andere tanks overtroffen en kan dankzij zijn koepelontwerp en geavanceerde controlesystemen nauwkeurig en over lange afstanden vuren.
Aanvankelijk kocht België 334 Leopards aan. Daarvan zijn momenteel nog 83 gevechtstanks bij Defensie.
In totaal heeft Duitsland nu 18 tanks van het type Leopard 2 A6 aan Oekraïne toegezegd. Ze komen uit de voorraden van de Bundeswehr. Samen met Portugal en Zweden heeft Duitsland daarmee nu één Oekraïens tankbataljon samengesteld, dat bestaat uit 31 tanks, aldus Pistorius.
Rusland: 417 T-90/T-90A en T-90M in dienst. 200 T-90/T-90A en T-90M in opslag voor de Russische invasie van Oekraïne (2022). Er waren plannen om alle bestaande T-90 tanks te moderniseren tot de T-90M standaard tussen 2020 en 2025.
De Fransen beschikken over meer dan 400 tanks, ruim 1.200 vliegtuigen en een vloot van 120 vaartuigen. Sinds Frankrijk zich in de jaren '60 van de 20e eeuw tot een kernmacht ontwikkelde, heeft het land diverse kernwapens getest en geproduceerd.
De Leclerc is een moderne gevechtstank van Franse makelij. Een Franse Leclerc tijdens de militaire parade in Parijs in 2003. De directe ontwikkeling van de Leclerc begon in december 1982. De tank is sinds 1995 in dienst bij het Franse leger en het leger van de Verenigde Arabische Emiraten, de enige twee afnemers.
Rusland heeft nog meer dan 10.000 tanks in voorraad - al dan niet in bedenkelijke staat - en het land beschikt bovendien over 's werelds grootste tankfabriek.
Volgens Zwitserse media heeft Zwitserland 96 Leopard 2-tanks in de 'mottenballen' staan. Het Zwitserse ministerie van defensie is niet principieel tegen het afstaan van tanks.
Leopards zijn ontworpen om doorbraken te forceren en tegenstanders verrassend in de flank aan te vallen. Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
Koninklijke Luchtmacht
Stand: 11 januari 2023. 24 F-16-jachtvliegtuigen. 34 F-35-jachtvliegtuigen (8 Luke Air Force Base, 26 verdeeld over vliegbases Leeuwarden en Volkel). Nederland krijgt er in totaal 52.