Stents kunnen ongemak en pijn teweegbrengen, gewoonlijk in de blaas- en nierstreek (lendenstreek), maar soms ook in andere Page 10 10 streken zoals de lies, de plasbuis en de geslachtsdelen. Het ongemak en de pijn kunnen beter worden opgemerkt na fysieke handelingen en tijdens en na het urineren.
De JJ-stent kan ongeveer drie maanden blijven zitten. We verwijderen de stent meestal op de polikliniek. Het wisselen van de JJ-stent gebeurt op de operatiekamer of de polikliniek. Dit is afhankelijk van uw situatie.
Als de stent niet langer nodig is, wordt die verwijderd op de polikliniek Urologie via een cystoscopie. Via de plasbuis brengt de uroloog een fijn flexibel buisje met camera tot in de blaas. Zo kan hij/zij de onderste krul van de stent in beeld brengen en met een fijn grijpinstrument vastgrijpen en verwijderen.
Een dubbel J stent (JJ stent) is een hol buisje van kunststof dat in de urineleider geplaatst wordt om deze doorgankelijk te houden. De dubbel J stent is aan beide uiteinden gekruld: één krul komt in de nier terecht en de andere in de blaas.De twee krullen voorkomen dat de JJ stent naar boven of beneden verschuift.
De verwijdering van de dubbel-J katheter wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Met een cystoscopie kan onderzoek gedaan worden in de plasbuis, het prostaatgebied of de blaas. Ook wordt dit onderzoek gebruikt om een dubbel-J katheter in te brengen of uit te halen.
Gedurende 24 uur mag u geen zware voorwerpen tillen, geen zware lichamelijke inspanningen doen en niet roken.
Periode na de dotter of stent behandeling
Mogelijk heeft u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Stents kunnen ongemak en pijn teweegbrengen, gewoonlijk in de blaas- en nierstreek (lendenstreek), maar soms ook in andere Page 10 10 streken zoals de lies, de plasbuis en de geslachtsdelen. Het ongemak en de pijn kunnen beter worden opgemerkt na fysieke handelingen en tijdens en na het urineren.
Na de behandeling blijft de stent in uw lichaam achter en houdt zo de vernauwing open. De doorbloeding van het hart wordt beter. Afhankelijk van het aantal en de plaats van de vernauwingen duurt de behandeling anderhalf tot drie uur.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen. Het kan zijn dat u in de eerste periode wat somber bent en moeilijk slaapt.
De stent kan verstopt raken. Je krijgt dan koorts en de eerdere klachten komen weer terug. Het is belangrijk dat je je klachten gelijk meldt bij de arts. Als de stent verstopt is moet hij snel vervangen worden.
De dag na de behandeling mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad. U mag 3 dagen niet autorijden, steunen op uw pols, handen schudden, computeren of huishoudelijk werk doen. U moet nog een 3-4 dagen wachten met sporten en zwaar lichamelijk werk waarbij u uw pols gebruikt.
Stents kunnen helpen bij het openhouden van de bloedvaten en het verminderen van de kans op een hernieuwde verstopping of vernauwing na het dotteren. Na het plaatsen van de stent zal deze permanent in uw bloedvat blijven.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Veel drinken helpt de contrastvloeistof uit je lichaam te krijgen. Na voldoende bedrust mag je weer voorzichtig een stukje gaan lopen op de afdeling. Als je via je lies bent gedotterd moet je soms nog een nachtje in het ziekenhuis blijven. Je mag meestal dezelfde dag nog naar huis als je via je pols bent gedotterd.
Wat u moet weten als u wilt vliegen met een stent
Als u na de hartoperatie geen complicaties hebt, kunt u na de vereiste wachttijd met een medische escort op een commerciële vlucht vliegen.
Bij patiënten die na een hartinfarct een moderne stent krijgen, leidt een behandeling van drie maanden met bloedverdunners niet tot meer complicaties dan bij de huidige standaardbehandeling van twaalf maanden.
De stent wordt in de kransslagader gebracht langs een ballonkatheter. Die moet voorkomen dat een opgerekt stukje zich opnieuw vernauwt. Loszittende deeltjes van de vernauwing worden met de stent vastgedrukt. Stents zijn gemaakt van metaal en komen de eerste weken na de plaatsing in direct contact met bloed.
Het onderzoek zelf doet geen pijn. De prik van de verdoving kunt u wel voelen. De katheter schuiven we naar de kransslagaders. Via de katheter krijgt u contrastvloeistof in de in de kransslagaders gespoten.
Stents worden via een slagader ingebracht met behulp van een katheter, net zoals bij dotteren (angioplastiek). U ligt tijdens de ingreep plat op uw rug op een operatietafel. De aanwezige apparatuur monitort uw hartslag en bloeddruk.
Na het plaatsen van de stent in de slokdarm mag u meestal weer vrij snel drinken. De eerste dag na het plaatsen van de stent kunt u het beste vloeibaar of zacht eten.Als dat goed gaat, mag u daarna weer alles eten.
De sterfte- kans wordt kleiner, naarmate het hartinfarct langer geleden is doorgemaakt (60, 78, 79, 45, 70). De sterfte in het eerste jaar na een hartinfarct bedraagt 9-19% (80, 32, 60, 24, 81, 55, 74, 46, 47, 50, 3, 7, 72) daarna ongeveer 5% per jaar voor mannen, en onge- veer 7% per jaar voor vrouwen (33).
De behandeling. De dotterbehandeling duurt ongeveer één tot anderhalf uur. Allereerst wordt uw lies plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een steriel laken over u heen en wordt de slagader in uw lies aangeprikt.