Een van de meest effectieve manieren om de CO₂-voetafdruk te verkleinen is door minder afval te produceren. Dat betekent minder consumeren, spullen hergebruiken en recyclen. Je bewust zijn van de hoeveelheid afval die we allemaal produceren is de eerste stap om die hoeveelheid afval te kunnen verminderen.
Waarom moet je je ecologische voetafdruk verkleinen? Toenames in de uitstoot van broeikasgassen spelen een grote rol in de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Om onze planeet en alles wat erop leeft te helpen redden, kunnen we allemaal een beetje bijdragen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
De tien landen met de grootste ecologische voetafdruk per persoon zijn, in aflopende: Koeweit, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten, Denemarken, België, Trinidad en Tobago, Singapore, Verenigde Staten, Bahrein en Zweden.
De Global Footprint Network rekent ieder jaar de Ecologische Voetafdruk uit voor verschillende landen. Als we alles eerlijk verdelen zou iedere wereldburger recht hebben op 1.7 gha. Gebaseerd op voorlopige cijfers uit 2019 verbruiken we echter meer. Gemiddeld is het 2.8 gha, dat is dus ongeveer 1,6 aardbol.
Nederland heeft in totaal 13.3 miljoen hectare biocapaciteit, of te wel 0,78 hectare biocapaciteit per inwoner. De ecologische voetafdruk is echter 5,7 hectare per persoon. Dit betekent dat de ecologische voetafdruk ruim 7x groter is dan de beschikbare biocapaciteit per inwoner.
Een van de meest effectieve manieren om de CO₂-voetafdruk te verkleinen is door minder afval te produceren. Dat betekent minder consumeren, spullen hergebruiken en recyclen. Je bewust zijn van de hoeveelheid afval die we allemaal produceren is de eerste stap om die hoeveelheid afval te kunnen verminderen.
Maat voor Duurzaamheid
Uit berekeningen blijkt dat de levenswijze in de ontwikkelde landen zorgt voor een voetafdruk die groter (gemiddeld tussen de 3 en 6 hectare) is dan de 'Fair Earth Share'.
De ecologische voetafdruk (ook mondiale voetafdruk of kortweg voetafdruk) voor een bepaald jaar is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte een bepaalde bevolkingsgroep in dat jaar gebruikt om zijn consumptieniveau te kunnen handhaven en zijn afvalproductie te kunnen verwerken.
Hiermee refereert men naar de algemen grootte van iets, fyxiek of virtueel. Zo kan de 'footprint' van een applicatie of operating system groot of klein zijn - d.w.z. de benodigde systeem bronnen (geheugen, harddiskruimte, etc) is groot of klein.
Waardoor zou de voetafdruk van Duitsers kleiner kunnen zijn dan die van Nederlanders? Duitsers gebruiken meer duurzame energie,doen meer aan recyclen, kopen minder producten,Duitsland heeft minder vervuilende industrie of landbouw.
De hoogste ecologische voetafdruk in Afrika is te vinden in Zuid-Afrika, met een voetafdruk van 3,8 gha per persoon. De laagste ecologische voetafdruk is te vinden in Eritrea, met een voetafdruk van 0,8 gha per persoon.
"Het is een vrij simpel concept, maar communicatief heel sterk." De voetafdruk wordt uitgedrukt in aardbolletjes. Zo hebben wij wereldwijd 1,7 aardes nodig om in onze behoeften te voorzien. En als iedereen zou leven als een Nederlander is dat zelfs zo'n 3,5 aarde.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
Ecologische voetafdruk
Er is uitgerekend dat onze aarde momenteel 1,6 hectare per persoon beschikbaar heeft. Een Nederlander heeft gemiddeld 5 à 6 hectare nodig, de wereldburger gemiddeld 2,75 hectare. De gemiddelde wereldburger gebruikt dus ongeveer 75 procent te veel.
Per mens is op basis van een eerlijke verdeling 1,63 mondiale hectare beschikbaar. Wereldwijd gebruiken we nu per mens 2,7. Een gemiddelde Nederlander gebruikt zelfs 4,9 hectare! Op dit moment hebben we anderhalve Aarde nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO2 op per jaar
Dit is gebaseerd op de schatting dat één kubieke meter hout net iets minder dan een ton CO2 absorbeert. Maar eigenlijk neemt een boom gemiddeld tussen de 10 en 40 kg CO2 op per jaar, afhankelijk van een heleboel factoren.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Alle andere CO2-uitstoot is niet meegenomen. Voor het compenseren van alle Nederlandse uitstoot is ongeveer vier keer de oppervlakte van Nederland aan bomen nodig.