Uit het onderzoek bleek dat mensen die minstens één portie sinaasappelen per dag aten, meer dan 60% minder risico hadden op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) aan het eind van de onderzoeksperiode van 15 jaar.
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
Het meest recente onderzoek is de promotie van Raoul Kloppenburg aan de Universiteit van Amsterdam. Hij geeft ook aan dat extra vitamine B6, foliumzuur en B12 mogelijk dementie en kleine beroertes kan voorkomen.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Pinda's zijn een uitstekende bron van niacine en een goede bron van vitamine E, twee voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze de ziekte van Alzheimer en leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang voorkomen . Eén onderzoek toonde aan dat bij bijna 4000 mensen van 65 jaar of ouder, niacine uit voedsel de snelheid van cognitieve achteruitgang vertraagde.
Blauwe bessen worden ook wel eens 'brain berries' genoemd, omdat ze werken als antioxidant voor onze hersenen. Ze houden je hersencellen gezond en fit, waardoor je geheugen vele malen langer meegaat. Naast antioxidanten bevatten blauwe bessen vitamine C, K, vezels en mangaan.
Volgens de onderzoekers verhoogde het risico op dementie in de groep die veel gesuikerde frisdrank dronk (minstens 20% van hun calorieopname per dag). In die groep steeg het risico op dementie met 80%.
Koffie. In sommige kleine onderzoeken leek het zo te zijn dat cafeïne de kans dat je dementie krijgt, vermindert. Een groot Nederlands onderzoek liet geen positief effect zien.
Het belangrijkste risico voor dementie is dus: een oudere leeftijd. Ook als je niet zo gezond leeft, weinig beweegt, rookt, hoge bloeddruk of diabetes hebt of je hersenen niet zo actief houdt, is de kans om dementie te krijgen groter. Maar niet iedereen die ongezond leeft, wordt dement.
Een verwarde "interne biologische klok." De persoon die met Alzheimer leeft, kan zich overdag moe voelen en 's nachts wakker. Weinig licht kan schaduwen vergroten, waardoor de persoon verward kan raken door wat hij ziet. Hij kan hallucinaties ervaren en meer geagiteerd raken.
Grofweg kan gezegd worden dat teveel verzadigd vet, transvet, suiker en zout ongezond is. Verzadigde vetten zijn met name dierlijke vetten en komen voor in vlees, boter, zuivel en gefrituurde producten. Ook gebak, koek, snacks, zoutjes en chips bevatten veel verzadigd vet en transvet.
Als je te veel calorieën binnenkrijgt, kun je overgewicht krijgen. Hierdoor neemt het risico op hersenaandoeningen, zoals dementie, toe. Daarnaast zorgt suiker, net als witte graanproducten, voor een sterk wisselende bloedsuikerspiegel. Daardoor kan je een dip ervaren en werken je hersenen minder goed.
1. Kleurrijke groenten en fruit . Studies hebben aangetoond dat voedingsmiddelen met hogere niveaus van carotenoïden – de pigmenten die fruit en groenten hun oranje en rode kleur geven – geassocieerd worden met een betere gezondheid van de hersenen en een lager risico op dementie.
Gebruik calorierijke tussendoortjes zoals chocolade, kaas worst, vis en noten. Neem regelmatig melkproducten als tussendoortje. Kies voor volle melkproducten en volvette kaas. Beleg uw brood extra dik met kaas en/of vleeswaren.
Bied gedurende de dag verschillende soorten drank aan, zoals thee, koffie, warme en koude melkdranken, vruchtensap of smoothies, soep, limonade en water . Zorg ervoor dat de kop of het glas geschikt is - niet te zwaar of een moeilijke vorm heeft.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
In een kleine studie werden 28 ouderen met dementie blootgesteld aan rozemarijn en citroenolie in de ochtend en lavendel en sinaasappel in de avond. De onderzoekers vonden dat alle patiënten een verbetering van hun symptomen hadden ervaren (Jimbo 2009).
Veel geuren zijn namelijk herkenbaar, zoals anijs, sinaasappel, lavendel, den en geranium. Maar behalve dat ze herkenbaar zijn, doen deze geuren ook iets met stemming en soms zelfs met het lichaam, ook bij mensen met dementie. Eucalyptus helpt bijvoorbeeld als u verkouden bent en lavendel ontspant.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden. Ook zijn zogenaamde vasculaire risicofactoren zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht van invloed op het beloop bij dementie en dienen daarom goed onder controle te zijn.
Een banaan is een ideaal tussendoortje als je je concentratie een boost wilt geven. Vooral de grote hoeveelheid kalium die bananen bevatten, is een weldaad voor de hersenen.
Yoghurt en zuurkool
Gefermenteerde voedingsmiddelen – dit zijn producten waar levende bacteriën in zitten – zijn vooral belangrijk voor gezonde darmen. Maar: als je darmen gezond zijn, is dit juist gunstig voor je hersenen. Daarom horen yoghurt, zuurkool, kefir en kimchi ook in dit rijtje thuis.
Eieren zijn goed voor je hersenen
Een ei bevat zo'n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.