Over het algemeen zijn rode sauzen minder ongezond dan witte sauzen. Maar alle sauzen bevatten vaak veel (verzadigd) vet, suiker of zout, waarbij sommigen flink wat calorieën met zich meebrengen. Omdat er qua voedingsstoffen niet veel goeds in zit, valt een sausje volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf.
Maar kant-en-klare sauzen kunnen verrassend veel vet, suiker en zout bevatten. Als u er te veel van eet, kan dat op den duur uw gezondheid schaden .
Als minst slechte saus kiest Quest uiteindelijk ketchup. Deze saus scoort op bijna alle punten het beste, behalve op suiker. Maar de enige concurrent volgens de wetenschappelijke website, curry, scoort nog slechter op het gebied van suiker. Lees ook: Moet u sauzen nu wel of niet in de koelkast bewaren?
Slanker maar niet gezonder
De stelregel is dat een rode saus minder calorieën bevat dan een witte. Zo bevat een eetlepel mayonaise (20 g) doorgaans 133 calorieën. Er zit ook 14,3 g vet (waarvan 1,7 gram verzadigd), 0,7 g suiker en 0,2 gram zout in.
Saladeroom bevat ongeveer de helft van de calorieën en een derde van het vet vergeleken met mayonaise . De suiker en het zout zijn hierdoor verhoogd, maar niet tot het niveau van sommige andere dressings die we hebben bekeken. Dus, het gebruik van een kleine hoeveelheid saladeroom in plaats van mayonaise kan een behoorlijk groot verschil maken.
Hoeveel suiker in welke dressing? De minst gezonde saladedressing is een kant-en-klare honing-mosterddressing. Deze dressingsoort kan tot wel 5 suikerklontjes per 100 milliliter bevatten. Yoghurtdressing is daarentegen een iets gezondere keuze.
Over het algemeen zijn rode sauzen minder ongezond dan witte sauzen. Maar alle sauzen bevatten vaak veel (verzadigd) vet, suiker of zout, waarbij sommigen flink wat calorieën met zich meebrengen. Omdat er qua voedingsstoffen niet veel goeds in zit, valt een sausje volgens het Voedingscentrum niet in de Schijf van Vijf.
Ranchdressing
De meeste commerciële ranchdressings bestaan uit een basis van mayonaise en karnemelk, die beide aanzienlijke hoeveelheden vet en calorieën leveren. Een portie van 2 eetlepels kan meer dan 120 calorieën bevatten, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is van vet.
Veel smaakmakers met het label "geen toegevoegde suikers" of "suikervrij" bevatten kunstmatige zoetstoffen, zegt O'Brien. De jury is er nog niet uit over kunstmatige en alternatieve suikers. Er is tegenstrijdig onderzoek over hoe gezond deze zoete ingrediënten zijn, en sommige zijn mogelijk beter voor diabetes dan andere .
Kijk naar opties met weinig natrium en vet als u ketchup, mosterd, mayonaise, barbecuesaus, sojasaus en saladedressings koopt. Appelcider, balsamico, rijst, framboos en rode wijnazijn zijn ook hart-gezonde saladedressings.
Bovendien kan pittig eten, volgens een onderzoek in BMC Public Health, uw bloeddruk verhogen of de algehele cardiovasculaire gezondheid verslechteren . Wees u bewust van uw inname van pittig eten als u uw bloeddruk gaat meten.
Als u van ketchup houdt, zult u misschien blij zijn om te horen dat het een goede bron van lycopeen is, omdat het gemaakt is van tomaten. Het toevoegen van meer lycopeen aan uw dieet kan u helpen beschermen tegen kanker, hartziekten en andere chronische aandoeningen . Sommige soorten ketchup blijken echter veel suiker en zout te bevatten.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram per dag binnen te krijgen. Omdat er veel zout in zit, is mosterd een minder gezonde keuze. Een theelepeltje bij je maaltijd kan niet gelijk kwaad, hiermee krijg je ongeveer 160 milligram zout binnen. Een theelepel mosterd is een dagkeuze buiten de Schijf van Vijf.
Is Indiase curry gezond? Over het algemeen is een curry gezond. Curry's bevatten namelijk veel groenten, weinig vet en heel veel kruiden. Door de kruiden en groenten zitten curry's boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels.
De conclusie van dikmakers
Maar ook bestaan er stiekeme dikmakers, bijvoorbeeld vruchtensappen, granola, sportdrankjes, en broodbeleg. Daarnaast spelen snel eten, weinig beweging, slecht slapen en stress een rol.
Ketchup: Helaas is ketchup niet bepaald een gezondheidskampioen. Het zit vol met suiker en bevat vaak glucosestroop met een hoog fructosegehalte, waardoor het onnodig veel suiker aan je dieet toevoegt. Hoewel sommige merken opties met weinig suiker aanbieden, is hete saus over het algemeen de beste in deze ronde .
Kruiden: alle ( peper, knoflook, citroen, azijn, mosterd, peterselie, kappertjes , enz.)
Patat zonder saus is natuurlijk altijd de 'gezondste' optie, want hierdoor krijg je minder calorieën, vet en suiker binnen. Bovendien vult de saus niet echt, dus minder frietjes eet je er ook niet door.
Hoewel sommige potcurry's geen kunstmatige conserveringsmiddelen of kleurstoffen bevatten, kunnen er nog steeds overtollige ingrediënten voor smaak zijn die uiteindelijk niet gezond zijn in grote doses . Een veelvoorkomend ingrediënt hiervoor is suiker.
Alles bij elkaar opgeteld, kunnen we stellen dat mayonaise de minst gezonde saus is om over je frietjes te doen. De gezondste optie daarentegen is ketchup: deze saus scoorde op alle vlakken erg goed. Toch kun je ze allemaal natuurlijk best af en toe eten, als je het met mate doet.
Salade kan een gezonde optie zijn voor een uitgebalanceerd dieet, maar de dressing die u kiest, kan uw salade vol suiker en ongezonde ingrediënten zetten . Zelf uw dressing maken is een manier om ervoor te zorgen dat uw salade heerlijk en voedzaam blijft. Er is geen twijfel dat salade een gezonde aanvulling kan zijn op een uitgebalanceerd dieet.
water, raapolie, witte wijnazijn, suiker, azijn, vrije uitloop ei en eigeel, maiszetmeel, citroensap, Parmezaanse kaas 2,0%, zout, knoflook, mosterdmeel, natuurlijk aroma, peterselie, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, specerijen, conserveermiddel: kaliumsorbaat, kruiden.
Saladedressings op basis van room gebruiken zuivel of eieren als basis. Voor sommige mensen zijn deze voedingsmiddelen niet altijd wenselijk om de cholesterolinname te beperken. Dressings zoals Thousand Island en ranch zijn op room gebaseerd en kunnen veel cholesterol bevatten .