Maar als je de uitgave aan de cups zelf meerekent, kom je al snel tot heel andere conclusies. Cups zijn bijna drie keer duurder dan goede Arabica koffiebonen. Als je overschakelt op koffiebonen heb je een degelijke volautomaat op twee tot drie jaar terugverdiend. Daarna bespaar je al snel €0,18 per kopje!
Vera Dalm van de organisatie Milieu Centraal bevestigt dat de cupjes heel erg slecht zijn voor het milieu. "De capsules zijn meestal gemaakt van samengestelde materialen, waardoor ze bij het restafval moeten. Het aluminium is duur om te winnen en te smelten, want het kost veel stroom.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Volgens het Voedingscentrum kunt u het best maximaal 2 à 3 kopjes capsulekoffie per dag drinken. Verder is koffiecapsule vaak duurder dan pads en filterkoffie.
Zowel filterkoffie als oploskoffie zijn de goedkoopste keuzes. Voor 2 cent heb je al een kopje. Voor oploskoffie hoef je niet eens een apparaat aan te schaffen. Ook pure bonenkoffie kan goedkoop zijn, namelijk 4 cent per kopje.
Maar als je de uitgave aan de cups zelf meerekent, kom je al snel tot heel andere conclusies. Cups zijn bijna drie keer duurder dan goede Arabica koffiebonen. Als je overschakelt op koffiebonen heb je een degelijke volautomaat op twee tot drie jaar terugverdiend. Daarna bespaar je al snel €0,18 per kopje!
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Met vers gemalen koffiebonen zet je altijd betere koffie als met voorgemalen koffie. Gemalen koffie verliest snel aroma's en smaken. Ruik je aan vers gemalen koffie en je ruikt 15 minuten later opnieuw dan merk je dat de meeste aroma's zijn verdwenen. In Nespresso cups zit voorgemalen koffie.
Koffie & cholesterol
Er zit ook weinig cafestol in koffie van koffiepads, koffie uit een percolator en oploskoffie. In koffie gemaakt van cups, espresso en in een mokkapot zit iets meer cafestol. In koffie uit een cafetiere of kookkofie zit veel cafestol, en is dus niet gezond.
Wat doet dat op het bloedcholesterol en de kans op een hartinfarct? Vijf kopjes Nespresso leveren 3,75 mg cafestol.Dat verhoogt het totale gehalte cholesterol in het bloed van de koffiedrinker met 0,05 mmol/L.
In vergelijking met plastic koffiecups zijn koffiepads beter voor het milieu. De meeste pads zijn van biologisch afbreekbaar papier gemaakt, wat betekent dat ze gecomposteerd kunnen worden. Let er wel op dat sommige merken nog steeds plastic onderdelen in hun pads hebben.
Dus, daar heb je het. De absoluut gezondste kop koffie gebruikt bonen van grote hoogte, een lichtere branding, een fijne maling, een filter, heet maar niet kokend water en wordt zwart geserveerd . De meeste gezondheidsvoordelen die zijn onderzocht, ontstonden toen mensen dagelijks vier tot vijf kopjes van 8-ounce koffie dronken, zegt Arnot.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Het probleem
Dankzij de dunne plastic voering die ze waterdicht maakt, kunnen de meeste koffiekopjes niet efficiënt worden verwerkt in de meeste papierrecyclingfabrieken . Het merendeel wordt daarom verbrand of gestort.
D.E koffiecups zijn gemaakt van aluminium, omdat dit materiaal zich leent om de perfecte kwaliteit koffie te waarborgen. Het beschermt de koffie in de koffiecapsule tegen licht en zuurstof waardoor de koffie aroma's optimaal behouden blijven. Daarbij is aluminium oneindig recyclebaar, zonder verlies van kwaliteit.
Koffiecups kunnen niet meer ingeleverd worden.
Helaas is het niet meer mogelijk om koffiecups in te leveren bij Blokker. We moedigen je aan om de cups te blijven recyclen.
Gevestigde studies hebben ook aangetoond dat cafeïne goed is voor je darmen, het stimuleert de dikke darm en leidt tot regelmatige stoelgang . Een studie uit 1990 toonde aan dat mensen die koffie dronken, de neiging hadden om 30 minuten na het drinken van een kopje naar het toilet te moeten. In zoveel opzichten lijken de darmen dol te zijn op een kop koffie.
De hoeveelheid cafeïne in koffie kan heel wisselend zijn. Het advies is dan ook om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) koffie over de dag te nemen. Verder is uit voorzorg het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 kopjes (1 kopje is 125 milliliter) cafeïnevrije koffie te nemen per dag.
Gefilterde koffie is de meest gebruikte door middel van een normaal koffiezetapparaat, een Senseo machine of koffie in een horecagelegenheid. Espresso, Turkse koffie en koffie gemaakt van poeder en kokend water zijn de ongefilterde varianten.
Materialen die niet poreus zijn, zoals porselein of glas , zijn de beste vaten om koffie uit te drinken, omdat ze geen smaak afgeven en geen koffieoliën vasthouden. Glad geglazuurd keramiek is ook een goede optie, maar natuurlijke glazuren en ruwe oppervlakken kunnen smaak geven aan gezette koffie.
Nespresso is eigendom van Nescafé!
Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier. Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd. Daardoor bevat deze koffie ietsje meer cholesterolverhogende stoffen. Je drinkt best niet meer dan drie tot vier capsulekoffies per dag.
Zwarte koffie heeft de meeste gezondheidsvoordelen zonder de extra calorieën en het vet van toevoegingen als room, suiker, gearomatiseerde siropen en gezoete schuimen, die het tot een "dessert in een mok" maken, zegt Mazarin.
De voordelen van filterkoffie
Het antwoord is: ja. Koffie gezet door een papieren filter heeft het laagste gehalte aan cafestol. Dat stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Als er te veel cholesterol in je bloedvaten blijft plakken, verhoogt dat de kans op een hersenbloeding of hartaanval.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.