De vezels in Ierse aardappelen helpen ook bij het verlagen van cholesterol en verbeteren de werking van insuline in het lichaam, wat de bloeddruk helpt verlagen. Als een bron van kalium helpen ze ook om de schadelijke effecten van natrium te neutraliseren, wat tot een verhoogde bloeddruk kan leiden.
Het consumeren van kaliumrijke voedingsmiddelen zoals Ierse aardappelen kan helpen het risico op hypertensie te verminderen en de kans op hartziekten en beroertes te verkleinen . Ondersteuning van het immuunsysteem: Ierse aardappelen zijn een uitstekende bron van vitamine C, dat bekend staat om zijn immuunversterkende eigenschappen.
Aardappelen zijn ook vetvrij, glutenvrij, plantaardig, betaalbaar en een kwaliteitskoolhydraat. Ze zijn cholesterolvrij en natriumvrij, met slechts 110 calorieën per portie van 5,3 oz.
Volgens macrobiotische voedingsdeskundigen en gezondheidsdeskundige Shilpa Arora, "moeten voedingsmiddelen met veel kalium worden aangemoedigd bij hoge bloeddruk. Aardappelen, bieten, wortels, sinaasappelen en bananen zijn uitstekende voedingskeuzes ." Kalium neutraliseert de schadelijke effecten van natrium door natrium via uw urine te elimineren.
Zoete aardappels zijn duidelijk kampioen als het op bètacaroteen aankomt. Er zit namelijk 9,4 mg per 100 gram in en gewone aardappels bevatten geen bètacaroteen. De zoete knol wint ook qua hoeveelheid in vitamine B2, vitamine B3, vitamine C en vitamine E. De gewone aardappel bevat wel meer magnesium en vitamine B6.
Zoete aardappelen zijn een #gezondere keuze dan Ierse aardappelen, zelfs voor #gewichtsverlies en #diabetes. Ze bevatten minder calorieën, meer vezels en meer voedingsstoffen. Ze behoren tot de zeer gezonde zetmeelrijke koolhydraten.
Ierse aardappelen zijn een populair en voedzaam voedingsmiddel, maar ze kunnen snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken vanwege hun hoge glycemische index . Mensen met diabetes of mensen die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen, moeten ze met mate consumeren en indien mogelijk gezondere alternatieven overwegen.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
'Aardappels bevatten minder calorieën dan pasta of rijst. Tegelijkertijd hebben aardappels een veel hogere verzadigingswaarde, je zit er eerder vol van.
FEIT: AARDAPPELEN HEBBEN MINDER CALORIEËN DAN RIJST OF PASTA . EN ze zorgen ervoor dat je je langer vol voelt dan rijst of pasta, vanwege de manier waarop ze door je lichaam worden verwerkt. Nog even ter herinnering. Aardappelen, bereid je voor op een verrassing – Europa's favoriet sinds 1536.
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
De Ierse aardappel (Solanum tuberosum), genoemd naar de Ieren die tot de eersten behoorden die de aardappel accepteerden, bleek een bron van eiwitten, koolhydraten, mineralen en vitaminen te zijn (Hamilton et al., 2004).
Ja, een aardappel is absoluut een groente . Het komt van een eenjarige plant die wordt gekweekt vanwege zijn eetbare wortel. Groenten worden ingedeeld in vijf subgroepen op basis van hun voedingswaarde, volgens de USDA: donkergroene groenten, bonen en erwten, zetmeelrijke groenten, rode en oranje groenten en andere groenten.
Nee, met mate aardappelen eten zal je niet laten aankomen . Gebakken of gestoomde aardappelen helpen alleen bij gewichtsverlies. Aardappelen leiden alleen tot gewichtstoename als je ze in overmaat eet. Probeer ze in plaats daarvan te eten, afhankelijk van het niveau van je dagelijkse activiteiten en de voeding die je lichaam nodig heeft.
Lekker gezond!
De paarse kleur ontstaat door de stof anthocyanine. Deze stof zit in de meeste planten en heeft een gunstige invloed als antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schadelijke stofjes van buitenaf. Ook vitamine C en E zijn antioxidanten.
Anthocyanidinen en andere kleur gerelateerde pigmenten (zoals betacaroteen) hebben een ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek blijkt dat het eten van zoete aardappel door proefdieren de ontstekingen in hersenweefsel en zenuwweefsel in het lichaam sterk verminderden.
Ierse aardappelen lijken qua smaak op de binnenkant van een Almond Joy of Mounds reep, maar met een licht toegevoegde pit van de roomkaas en een sterke kaneelkick. Omdat ze zoet en compact zijn , is het belangrijk om ze niet TE groot te maken, anders kunnen ze overweldigend zijn. Zie ze als kleine kokostruffels!
Ierse aardappelen zijn een goede bron van voedingsvezels, die helpen een gezond spijsverteringsstelsel te bevorderen, de algehele gezondheid van de darmen te verbeteren en constipatie te voorkomen . Het ijzer, fosfor, calcium, magnesium en zink in aardappelen helpen het lichaam om de algehele gezondheid van de botten op te bouwen en te behouden.
Aardappelen komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. We noemen ze Ierse aardappelen omdat de aardappel voor het eerst in de jaren 1500 naar Europa werd gebracht en daar als gewas werd ontwikkeld. De Ierse immigranten brachten de aardappelcultuur naar de Verenigde Staten.
De eerste Europeanen die het in de zeventiende eeuw als veldgewas accepteerden, waren de Ieren de eersten die het in de achttiende eeuw als basisvoedsel omarmden. De aardappel kwam sterk op in Ierland omdat het opmerkelijk goed paste bij de bodem, het klimaat en de leefomstandigheden.
Ierse aardappelen bevatten 2% proteïne en 18% zetmeel . Ze zijn een dure bron van koolhydraten en, wanneer goed bereid, leveren ze goede hoeveelheden vitaminen en mineralen.
Dit denkt Pascale Naessens erover. Pascale geeft eerder de voorkeur aan zoete aardappelen dan aan gewone aardappelen: ze bevatten meer vitamine A en C, betacaroteen en vezels. Zoete aardappelen rekent ze bij de geconcentreerde koolhydraten.
Aardappelknollen bevatten eenvoudige suikers, waaronder sucrose, de belangrijkste disacharide, en fructose en glucose, de reducerende suikers (Bonierbale et al.
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 calorieën aan. Een portie gekookte deegwaren levert 280 calorieën en een portie gekookte rijst (200 g) 260 calorieën.
Aardappelen bakken kan af en toe, maar gekookt blijven ze zeker een gezonde keuze. ' Is het waar? Afgekoelde en gebakken aardappelen bevatten meer resistent zetmeel dan gekookte exemplaren, maar zijn daarom niet algemeen gezonder.