Na koken mag aangenomen worden dat besmette mosselen veilig zijn voor consumptie, mits het standaardrecept wordt gevolgd, en de mosselen niet gegeten worden, onmiddellijk na het openen van de schelp.
In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Het consumeren van schelpdieren (mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen) kan in uitzonderlijke gevallen samengaan met een voedselvergiftiging.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
Gewoon mosselen eten volgens de NVWA
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) probeert de gemoederen gerust te stellen en neemt goede maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen enkel giftige mossel wordt gegeten.
Sommige mensen vinden rauwe mosselen lekker, maar ze kunnen gevaarlijk zijn voor bepaalde mensen die gevoelig zijn voor verontreinigingen . Mensen met kanker, leverziekte, diabetes, aandoeningen van het immuunsysteem of spijsverteringsstoornissen mogen mosselen alleen eten als ze goed gekookt zijn.
Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien. En als er abnormaal veel mosselen in een pak zitten die open blijven staan, kan dat erop wijzen dat ze niet al te vers meer zijn.
Als hoofdgerecht reken je 1 kg mosselen per persoon. Je kunt mosselen ook gegratineerd eten of verwerken in gerechten als soep, salade of pasta.
De kleur betekent niet dat er iets mis mee is . Mosselen variëren van bleek zoals dit tot echt dieporanje soms. Als ze te oud zijn of uit troebel water komen, kun je ziek worden, maar dat heeft niets met de kleur te maken.
Sommige schelpdieren, zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels, bevatten weinig cholesterol en verzadigd vet. U kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Diarretische (of diarree) schelpdiervergiftiging treedt op door het eten van schelpdieren (zoals mosselen, kokkels, sint-jakobsschelpen, oesters en wulken) die toxines bevatten. Deze toxines veroorzaken gastro-enteritissymptomen, zoals waterige diarree. Gestoomde mosselen zijn in verband gebracht met diarree door schelpdieren in BC.
De klachten beginnen meestal binnen acht tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen één tot drie dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen.
In schelpdieren kunnen algengifstoffen (fycotoxines) voorkomen. Als je hier te veel van binnen krijgt kun je niet lekker worden na het eten van schelpdieren. Door sommige algengifstoffen kun je last krijgen van diarree, buikkramp en koorts.
De beste plek om levende mosselen te bewaren is in het gekoelde gedeelte van uw koelkast. Zodra geopend, moet u verse mosselen binnen twee dagen koken. Eenmaal gekookt, kunt u mosselen tot twee dagen in de koelkast bewaren .
Je kan de mosselen tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan ze met de schelp niet invriezen, wel als je ze uit de schelp haalt. Mosselen kan je opnieuw opwarmen in hun sap, in een schaal op 120°C, niet te lang en op hoge temperatuur, anders worden ze taai.
Melk tegen mosselallergie
Ze worden misselijk en kunnen last krijgen van huiduitslag. Vroeger werd gezegd dat het drinken van een glas melk na de mosselmaaltijd kon helpen deze symptomen te voorkomen.
Mosselen sluiten
De bacteriën van kapotte mossels kunnen je erg ziek maken. Vervolgens kan je de overgebleven mosselen onder de koude kraan houden. Wanneer de mossel sluit, dan is hij goed. Als de mossel niet sluit, dan is het nodig om ook deze weg te gooien.
Zeepokken en witte wormen groeien aan de buitenkant van de schelpen van mosselen. Om ze te verwijderen, schraap je ze eraf met een bot mes en spoel je ze snel af onder koud water. Spoel je mosselen af onder koud stromend water.
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Zet de pan op hoog vuur en doe het deksel stevig op de pan.Wanneer de pan begint te stomen, kook de mosselen dan 3-4 minuten, waarbij u de pan af en toe schudt . Ze zijn gaar wanneer de schelpen open zijn. Schep ze in voorverwarmde kommen en giet het braadvocht erover.
Ten eerste moet u zich houden aan de algemene regel voor schelpdieren: eet ze niet als de R niet in de maand staat ( mei tot en met augustus) . In die maanden zijn ze namelijk in slechte conditie vanwege het paaien en is de kans groter dat ze gifstoffen bevatten, die beter gedijen bij warmere omstandigheden.
Mosselen bevatten gezonde visvetzuren
Met name de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) krijgt een mens op deze manier via natuurlijke weg binnen. EPA en DHA zijn vetzuren die het lichaam nodig heeft maar niet voldoende zelf kan maken.