Patat bevat dan meer kalium dan gekookte aardappelen, maar als je er vervolgens bakken met zout overheen gooit, is dat alsnog niet gunstig voor je bloeddruk. Probeer daarom eens patat met paprikapoeder, kerrie, of, als je van pittig houdt, cayennepeper.
Als u een hoge bloeddruk heeft, moet u de tien categorieën voedsel die in dit artikel worden beschreven beperken om uw risico op hypertensie te verminderen en uw bloeddruk te verlagen . Deze omvatten: Gefrituurde voedingsmiddelen zoals wings en frietjes. Verzadigde vetten zoals chocolade en volvette dagelijkse producten.
Friet bevat ook veel vet.Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Speciale aandachtspunten bij hoge bloeddruk
Je let op zout door bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden, eten uit pakjes en zakje en zoute snacks zoveel mogelijk te laten staan. In verse, onbewerkte producten zit geen zout. En het zout dat je zelf over het eten strooit kun je vervangen door (verse) kruiden.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Zoete aardappelfrietjes bevatten iets meer calorieën en koolhydraten, maar zijn ook voedzamer dan Franse frietjes. Het grootste verschil in voedingsstoffen is dat Franse frietjes geen vitamine A bevatten, terwijl zoete aardappelfrietjes juist veel vitamine A bevatten. Vitamine A is belangrijk voor uw zicht en immuunsysteem ( 2 ).
Eet dikkere en grotere frieten als je dun wilt blijven. Dat is wat de Britse voedsel- en warenautoriteit FSA de Britten adviseert, omdat dikke patat minder vet opneemt en dus minder calorieën bevat.
Maar nu is uit onderzoek gebleken dat eieren hoge bloeddruk kunnen verlagen, wat ook een risico voor hartaanval is. Zowel gekookt als gebakken fungeren eieren als een natuurlijke ACE-remmer die de bloeddruk verlaagt; gebakken eieren blijken nog het effectiefst.
Tips voor boodschappen doen
Vermijd zout brood beleg zoveel mogelijk. Vleesbeleg met veel zout zijn: rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en salami. Ook kaas is zout. Minder zoute kaassoorten zijn: Milner-minder zout, Maaslander en smeerkazen van Slankie of La Vache qui rit.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Hieronder staan enkele voedingsmiddelen die de bloeddruk snel of geleidelijk verhogen. Eet ze met mate of vermijd ze helemaal: Vet vlees en bewerkt vlees zoals hotdogs en worst. Zoute snacks zoals pretzels en chips.
Zoute chips, een flinke snuif zout op de aardappelen, … Vaak zijn we geneigd om redelijk wat van deze smaakmaker te gebruiken in onze snacks en maaltijden. Te veel zout eten is echter gevaarlijk voor de bloeddruk. Een zoutarm dieet is dan ook aangewezen als je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijdt.
Pizza is een ander " slecht voedsel voor hoge bloeddruk ", omdat het meestal veel natrium, verzadigd vet en suiker bevat. De combinatie van het pizzadeeg en de toppings zorgt meestal voor een vette, suikerachtige en zoute cocktail die mogelijk kan leiden tot hypertensie.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout.Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Voor kinderen geldt vijf dropjes per dag en voor zwangere vrouwen, mensen met een hoge bloeddruk of mensen die vocht vasthouden geldt een advies van acht dropjes per dag.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet. Het gaat om de juiste balans.
Belangrijkste punten. Als u uw aardappelen gefrituurd wilt eten, zijn aardappelchips een gezondere keuze dan frietjes . Ze hebben een lagere glycemische index, dus ze hebben een minimaal effect op uw bloedsuikerspiegel. Vermijd aardappelchips met toegevoegde ingrediënten en zoek naar chips die in olijfolie of avocado-olie zijn gebakken.
De loempia komt als gezondste snack uit de test.