Hoewel havermelk minder calorieën en vet bevat dan volle koemelk, kan het suikergehalte in sommige gezoete of gearomatiseerde versies behoorlijk oplopen, wat bijdraagt aan extra calorieën. Alleen gezoete havermelk soorten zijn dikmakers, de versies zonder suiker niet.
Als je wilt afvallen met havermelk kun je deze beter laten staan. Vooral aan havermelk met smaakjes (zoals aardbei, chocolade of banaan) wordt vaak enorm veel suiker toegevoegd. Als je wilt afvallen met havermelk kun je het beste kiezen voor een ongezoete variant. Wel is het zo dat havermelk van nature suikers bevat.
Hoewel havermelk in principe een gezond product is, mist het wel voedingswaarden die je wel terugvindt in andere melksoorten. Zo bevat havermelk maar weinig eiwitten en is er meestal suiker aan toegevoegd. Ook ligt het calciumgehalte een stuk lager dan koemelk en is het niet geschikt voor mensen met glutenallergie.
Het is niet alleen een goede bron van B-vitamines (vanwege de oorsprong van volkoren granen), de meeste havermelk bevat ook toegevoegde vitamine A, D en calcium. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor veel van de lichaamsprocessen. Havermelk bevat ook meer vezels en eiwitten dan vergelijkbare noten- of rijstmelk.
Haverdrank heeft wel gezondheidsvoordelen
Het is, net als havermout, een bron van beta-glucanen. Dit stofje is gunstig voor het cholesterolgehalte in het bloed en het vermindert de stijging van het bloedglucosegehalte na het eten. Voor dit effect moet je per dag 3 gram van deze stof binnenkrijgen.
Het is mogelijk met havermelk af te vallen als je kiest voor ongezoete havermelk. Eén kopje ongezoete havermelk bevat namelijk 80 calorieën en slechts 3 gram vet, in tegenstelling tot volle koemelk die 150 calorieën en 8 gram vet bevat. Voor iedereen die wil afvallen is ongezoete havermelk dus een geweldig alternatief.
Haver bevat namelijk van nature anti-nutriënten. Dit zorgt ervoor dat je voedingsstoffen minder goed opneemt”, vertelt Struik. “Het is dus niet goed voor je darmgezondheid. Daarnaast kunnen anti-nutriënten voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en huidklachten zorgen.”
Havermelk wordt over het algemeen gezien als een gezond alternatief voor koemelk. De voedingswaarde is sterk afhankelijk per merk, maar ziet er per kopje havermelk (van zo'n 250 ml) gemiddeld ongeveer zo uit: Calorieën: 100 kcal. Eiwitten: 2,5 gram.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Er zitten 110 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) haverdrink.
Ook hier is een duidelijke winnaar: de Oatly Bio variant! Met 36 calorieën per 100 ml, bestaande uit slechts 3 ingrediënten (water, haver en zout) en 10% haver is dit de puurste variant.
Havermelk. Havermelk heeft een natuurlijke zoete smaak en romige textuur. De plantaardige melk wordt gemaakt van gekweekte en gemalen haver en staat bekend om de aanwezigheid van een waardevolle vezelsoort, namelijk bèta-glucanen. Deze oplosbare vezels hebben bewezen voordelen voor ons cholesterolgehalte.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De haverdrink heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het is stiekem helemaal niet zo gezond als dat het lijkt, die havermelk. Een van de grootste nadelen van havermelk is het hoge suikergehalte. Veel commerciële merken voegen suikers of zoetstoffen toe om de smaak te verbeteren. Zelfs ongezoete havermelk bevat natuurlijke suikers afkomstig van de haver zelf.
Belangrijk aandachtspunt is dat niet alle havermelk even gezond is, want aan veel havermelk is extra suiker toegevoegd, zeker aan gearomatiseerde varianten met bijvoorbeeld vanille- of chocoladesmaak. De hoeveelheid suikers kan variëren van enkele grammen tot meer dan 10 gram per glas.
Kazen die langer zijn gerijpt bevatten namelijk minder koolhydraten. Naast kaas kan je ook genieten van zuivelproducten als volle room, Griekse yoghurt en ongezoete plantaardige melk zoals amandelmelk, sojamelk en kokosmelk. Havermelk moet je vermijden, dat heeft een te hoog koolhydraat gehalte.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Magere melk bevat minder calorieën
Het gehalte aan eiwitten en natuurlijke suikers is vergelijkbaar in volle, halfvolle en magere melk.
Als je geen koemelk kan of wil drinken, zijn sojamelk en erwtenmelk qua gezondheid het beste alternatief.
De havermelk waar we in het Westen vaak naar grijpen, is eigenlijk helemáál niet zo gezond. Zeker niet als je al regelmatig buikpijn hebt. De sterk bewerkte plantaardige producten hebben namelijk een negatief effect op het functioneren van je vertering.
Een lekkere toef havermelk op je cappuccino is best gezond. Daarbij drink en eet je meer dan alleen havermelk. Eén product is dan ook niet doorslaggevend als het op je gezondheid aankomt. Het gaat altijd om je totale voedingspatroon.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten.Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Havermelk drinken is waarschijnlijk prima voor je lichaam, tenzij je er grote hoeveelheden van drinkt, je dieet al volpropt met koolhydraten en/of diabeet bent . Als het grootste deel van je dagelijkse vloeistof uit melk komt, plantaardig of niet, is dat waarschijnlijk niet geweldig. Matiging is de sleutel.
Het is rijk aan antioxidanten, bevat ontstekingsremmende eigenschappen en werkt als een natuurlijke vochtinbrenger. Het kan helpen bij de bestrijding van acne-jeugdpuistjes, het verminderen van roodheid en irritatie, het verzachten van droge huid en zelfs het kalmeren van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Mensen met een haverintolerantie kunnen moeite hebben met het afbreken van koolhydraten in haver of havermelk, wat kan leiden tot spijsverteringsklachten, een opgeblazen gevoel of diarree.