Als u overstapt van energieleverancier hoeft u het energiecontract bij de huidige leverancier niet zelf op te zeggen. Dat doet uw nieuwe leverancier voor u. Hierdoor zit u nooit zonder gas of stroom.
Opzeggen kan, maar de energieleverancier mag u om een opzegvergoeding vragen. Dat moet hij u wel vertellen bij het afsluiten van het contract. Wilt u weten of u moet betalen? Kijk in uw energiecontract of in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier.
Twee kleine energiebedrijven zeggen eenzijdig vaste contracten op, maar dat mag niet. Het regent al weken klachten over de kleine energiebedrijven DGB en Enstroga, die vanwege de hoge gas- en elektriciteitsprijzen vaste contracten eenzijdig willen opzeggen.
Gezinnen en kmo's kunnen op elk moment gratis van contract en leverancier veranderen. Als u verhuist, kan u uw energiecontract gewoon mee verhuizen naar uw nieuwe adres. Via het energieovernamedocument regelt u – net als na een echtscheiding of overlijden – snel en efficiënt uw verhuis.
Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”. Ondanks de hoge prijzen moeten beide partijen zich dus gewoon houden aan het afgesloten contract.
Er zijn verschillende mogelijkheden als je energiecontract afloopt, maar houd er rekening mee dat deze mogelijkheden per energieleverancier verschillen. Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast contract samen bij je huidige energieleverancier.
Energieleverancier Engie heeft zijn vaste energiecontracten voorlopig uit het aanbod gehaald. “We zijn daartoe gedwongen door de uitzonderlijke context, met prijzen die historisch hoog zijn en erg volatiel”, aldus Engie-woordvoerster Nele Scheerlinck.
Energiecontract: 1 of 3 jaar? Wij raden je aan te kiezen voor een jaarcontract. De tarieven van een drie jarig contract zijn lager, dus gunstiger, maar helaas krijg je bij een drie jarig contract maar 1 keer de welkomstkorting. Bij een 1 jarig contract krijg je ieder jaar deze welkomstkorting.
Normaal gesproken mogen energieleveranciers u geen contract weigeren. Wel mogen zij zekerheden vragen, zoals een waarborgsom. Ook mogen ze bijvoorbeeld een bankgarantie vragen.
Maakt u een afspraak over de energieprijs? Dan hebt u een vast tarief en betaalt u dezelfde prijs voor stroom of gas zolang uw contract loopt. Bijvoorbeeld 1 of 3 jaar. Met een vast tarief hebt u geen voordeel van tussentijdse prijsdalingen, maar ook geen risico als de prijzen stijgen.
Bekijk eerst in Mijn Vattenfall de einddatum van je contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kost opzeggen niets. Heb je een contract voor bepaalde tijd, dan kan je een opzegboete krijgen.
Mensen die een uitkering ontvangen, krijgen deze compensatie (als het goed is) in het eerste kwartaal van 2022 op hun rekening. De uitbetaling gaat via de gemeente waarin je woont; deze weet of je een uitkering krijgt of niet. Kom je in aanmerking, maar zit je niet in de bijstand? Meld je dan aan bij de gemeente.
Binnen 14 dagen na het afsluiten van je zakelijke contract kun je bijvoorbeeld de looptijd en de ingangsdatum in veel gevallen nog aanpassen. Neem even contact op met de Klantenservice, dan regelen we het meteen. Na 14 dagen kun je de ingangsdatum niet meer aanpassen. De wettelijke bedenktijd is dan namelijk voorbij.
U moet rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Na het opzeggen van het contract bij uw oude leverancier blijft u nog 1 volledige maand klant. Uw nieuwe leverancier begint te leveren na 1 volledige maand. Er zijn energieleveranciers met een wachttijd voor nieuwe klanten.
Er is een kans dat de energieprijzen in 2023 weer 'normaal' worden. Dus dat de energieprijzen weer gelijk worden aan de energieprijzen in 2019/2020. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals leveringen van gas uit het buitenland, de temperaturen in de winter, emissierechten en nog veel meer.
Kort samengevat: het is geen ramp als je na de sleuteloverdracht nog een energiecontract moet afsluiten, maar het is natuurlijk verstandiger om dat eerder te regelen. Dat kan vanaf ongeveer 3 maanden voor de datum van de sleuteloverdracht.
Mensen met een bijstandsuitkering, een IOAW-uitkering of een IOAZ-uitkering krijgen de energietoeslag van 800 euro automatisch. Maar ook mensen met een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum, hebben recht op de energietoeslag. Zij kunnen contact opnemen met de gemeente.
Bij een achterstallige betaling komt er eerst een betalingsherinnering van de energieleverancier. Dan moet vaak binnen twee weken worden betaald. Als dat niet gebeurt, mag de energieleverancier het contract beëindigen. Ook kan de energieleverancier extra kosten in rekening brengen en een incassobureau inschakelen.
Als je jouw energierekening niet kunt betalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken bij je energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden namelijk een betalingsregeling aan.
Sinds 2002 vergelijken we namelijk onze energieprijzen met die van andere energiemaatschappijen. Zo hoort energiedirect.nl dus altijd tot de goedkoopste energieleveranciers van Nederland.
Wat is voordeliger: vast of variabel? Over het algemeen is het voordeliger om een energiecontract met vaste tarieven te kiezen, omdat de jaarkosten in deze contracten lager liggen dan bij een variabel energiecontract. Vaak bieden energieleveranciers ook welkomstkortingen aan bij vaste contracten.
De netbeheerkosten stijgen in 2022 in totaal met gemiddeld 13 euro per huishouden. Hoeveel u volgend jaar gaat betalen, is afhankelijk van uw netbeheerder. U vindt u de netbeheerkosten die u per 1 januari moet betalen in onze vergelijker.
De meeste aanbieders schrapten de vaste tarieven uit hun portfolio om hun risico's te beperken. Concreet: wanneer je nu een contract met een vast tarief afsluit, moet de leverancier energie kopen om de klant voor de volledige contractduur tegen de overeengekomen prijs te bevoorraden.
Als energievergelijker houden wij maandelijks alle tarieven bij en vergelijken wij leveranciers. In deze vergelijkingen zien wij dat ENGIE niet tot de goedkoopste aanbieders behoort, maar de tarieven ongeveer op het midden van de markt liggen. Dit verschilt uiteraard wel per contract en type tarief.
Ook voor elektriciteit is Luminus (6 formules) samen met TotalEnergies (2) de enige leverancier die nog een vast contract aanbiedt.