Op 7 december 1941 viel de Japanse luchtmacht de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor aan. President Franklin D.Roosevelt veroordeelde de actie natuurlijk meteen.
De laatste stappen naar Pearl Harbor
Japan begon toe te geven en beloofde, in ruil voor opheffing van de sancties, niet verder zuidwaarts te trekken, de Sovjet-Unie niet aan te vallen, en geen oorlogsverklaring aan de VS af te geven als zij in oorlog zou komen met Duitsland.
Op zondagmorgen 7 december 1941 vielen de Japanners onverwacht de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï aan. Na deze aanval verklaarde Amerika de oorlog aan het Japanse keizerrijk. WO II werd nu een wereldwijd conflict dat zich ook afspeelde in de Grote Oceaan.
Hij was van 1901 tot 1909 de 26e president van de Verenigde Staten. Roosevelt, een historicus en auteur van beroep, was van 1897 tot 1898 onderminister van de Marine in het kabinet van president William McKinley en van 1899 tot 1900 de 33e gouverneur van New York.
Door de Japanse aanval in 1941, raakt Amerika direct betrokken bij de oorlog en sluit het zich aan bij Engeland en Frankrijk in hun strijd. In maart 1940 zegt de Amerikaanse president Roosevelt Engeland financiële en materiële steun toe in de strijd tegen Duitsland.
De geallieerde troepen die België bereikten, waren in de eerste plaats het Tweede Britse Leger en het Eerste Amerikaanse Leger. Ze werden bijgestaan of opgevolgd door legereenheden bestaande uit Britten, Amerikanen, Canadezen, Polen (1ste Poolse Pantserdivisie) en de Belgische troepen van de Brigade Piron.
Truman werd president in de roerige laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Koude Oorlog, gaf het bevel voor de Atoombom op Hiroshima en Nagasaki en zette een buitenlands beleid op dat nog jaren werd gevolgd.
De interneringskampen werden door het Japanse bezettingsleger gebruikt om Nederlanders en mensen van andere nationaliteiten, die nog in het land verbleven, te interneren. Er waren krijgsgevangenkampen voor militairen, en kampen voor burgers.
In 1939 breekt de Tweede Wereldoorlog uit met de Duitse inval in Polen. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Binnen 5 dagen is de strijd afgelopen. De Nederlandse regering gaat in ballingschap en vestigt zich in Londen.
Hij heette liefkozend Little Boy maar de allereerste atoombom die op een stad werd gegooid, doodde wel in één klap 78.000 mensen. Ter vergelijking: in een stad als Lelystad wonen ongeveer zoveel mensen. Paul Tibbets en de Enola Gay De eerste atoombom werd op 6 augustus 1945 op de Japanse stad Hiroshima gegooid.
Nederland vindt Japan erg gevaarlijk, want in Azië ligt de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië). Daarom verklaart de Nederlandse regering in ballingschap Japan de oorlog op 8 december 1941. Dit gebeurt vanuit Londen. Ook de Amerikanen en de Britten verklaren Japan op 8 december de oorlog.
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen. Als de aanval voorbij is zijn er meer dan 3.500 Amerikaanse doden en gewonden.
Keizer Hirohito (1901-1989)
De atoombommen die de Amerikanen op bevel van president Harry S. Truman in augustus 1945 op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki gooien om het einde van de Tweede Wereldoorlog te bespoedingen, tonen dat duidelijk aan.
1945: Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. “Hoe dan ook 'denken we' dat we een manier gevonden hebben om de desintegratie van het atoom te veroorzaken.” - President Harry Truman in zijn dagboek. Op 6 augustus 1945 wierp het Amerikaanse leger een atoombom op de Japanse stad Hiroshima.
Kort na de oorlog, in 1947, lanceerde hij zijn buitenlandse politieke strategie, die ook wel de Trumandoctrine werd genoemd. Deze doctrine hield in dat de Verenigde Staten militaire steun aanboden aan Europese landen die 'bedreigd werden' door het communisme.
Het adres van het Witte Huis is 1600 Pennsylvania Avenue NW, 20500 Washington D.C. Het staat in het zogenaamde President's Park. 'Het Witte Huis' wordt vaak gebruikt als metonymie voor de uitvoerende (regerende) macht in de Verenigde Staten.
Na-oorlogse president
Zeker niet nadat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Congres. Geregeld moest Truman zijn vetorecht gebruiken. Mede door dit verzet gebruikt Truman in zijn doctrine-rede grote woorden om de Democraten ervan te overtuigen dat hulp bieden aan Turkije en Griekenland noodzakelijk is.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.