Smulders-Beliën kreeg in 1959 van de directie van Van Doorne's Automobiel Fabriek een DAF 600 cadeau, het was een van de eerste twee exemplaren die werden gefabriceerd. Ze bleef achttien jaar lang de enige vrouwelijke burgemeester van Nederland tot op 16 oktober 1964 nog twee vrouwen werden benoemd: M.
Het woord burgemeesteres staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Als je kijkt naar een gemeente met een gemiddelde grootte (24.001 – 40.000 inwoners) komt dat voor de burgemeester neer op een salaris van € 8.560,55 bruto per maand, zeker niet verkeerd. Bij grotere gemeentes met een inwonersaantal vanaf de 60.000 loopt dit bedrag al op naar € 10.062,61.
Een burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Na iedere periode van 6 jaar kan een burgemeester herbenoemd worden.
De ontslagleeftijd voor een burgemeester is 70 jaar. In principe hoeft een burgemeester als hij de AOW-gerechtige leeftijd bereikt geen actie te ondernemen als hij wil doorwerken. Wel dient de burgemeester dit kenbaar te maken aan de raad en het college.
Ook bij burgemeesters (11 uur meer) zijn er aanmerkelijke verschillen in tijdsbesteding tussen kleine en grote gemeenten. Gemeenteraadsleden besteden gemiddeld 19 uur per week aan hun werk. Voor wethouders en burgemeesters is dat respectievelijk 54 en 58 uur.
Een burgemeester is een door de Kroon benoemde gemeentebestuurder, die lid en voorzitter is van het College van burgemeester en wethouders in een gemeente . De burgemeester heeft een belangrijke rol bij de beleidsvorming in een gemeente en heeft daarnaast speciale verantwoordelijkheid voor de openbare orde.
wat verdien je gemiddeld als vuilnisman? Als fulltime vuilnisman ga je gemiddeld tussen de 1.981 en 2.058 euro bruto per maand verdienen. Per jaar is dat 26.179 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt.
Wethouders en burgemeesters oefenen hun functie wel fulltime uit. Soms is echter afgesproken dat een bepaald wethouderschap een deeltijdbaan is of worden twee 'duo-wethouders' op één portefeuille gezet.
mijnheer de burgemeester, mevrouw de burgemeester, mijnheer de minister, mevrouw de minister.
In de uitspraak is men een e gaan toevoegen en later is men die e ook gaan schrijven: burgemeester. Het eerste lid is dus afkomstig van het woord burch/burg en niet van het woord burger. In het Duits is het woord wél afgeleid van Bürger, want in die taal schrijft men: Bürgermeister.
Geachte heer/mevrouw <naam burgemeester>, Hierbij wend ik mij tot u met het verzoek om een beschikking af te geven voor gedwongen isolatie/quarantaine en uit te reiken aan de heer/mevrouw <naam betrokkene>, geboren <dag>-<maand>-<jaar>, wonende <adres>, <postcode> <plaats>.
Dat woord zit ook in het huidige burgemeester. In de loop van de tijd kwam er in de uitspraak een e na burg, die later ook in de geschreven vorm terechtkwam. De associatie met burgers, zoals in borgermeyster, is natuurlijk helemaal niet gek. Denk ook aan burgervader en burgermoeder, bekende bijnamen voor burgemeesters.
Een burgemeester is een door de Kroon benoemde gemeentebestuurder, die lid en voorzitter is van het College van burgemeester en wethouders in een gemeente . De burgemeester heeft een belangrijke rol bij de beleidsvorming in een gemeente en heeft daarnaast speciale verantwoordelijkheid voor de openbare orde.
Benoeming en ontslag burgemeester
De burgemeester wordt op grond van de Gemeentewet na de aanbeveling door de gemeenteraad benoemd door de Kroon (bij Koninklijk besluit) en kan ook worden ontslagen bij koninklijk besluit.
Verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid
De burgemeester mag openbare bijeenkomsten verbieden als er geen garantie voor de veiligheid is. De burgemeester heeft daartoe het gezag over de politie en de brandweer.
Je kunt als aanhef 'Geacht college' schrijven, dit verwijst naar het college van Burgemeester en Wethouders.
Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, waterschappen en gemeenten besturen. Denk aan ministers, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden van provincies. Politieke ambtsdragers zijn geen 'gewone' werknemers of ambtenaren.
Antwoord. Een brief of e-mail aan iemand van wie het gender niet bekend is, kan beginnen met een aanhef als Beste + voornaam/voorletter(s) + achternaam, bijvoorbeeld Beste Kim Verbeek. Ook een aanhef met Geachte + voornaam/voorletters + achternaam is mogelijk.
De bestuursperiode voor wethouders, burgemeesters, gedeputeerden en commissarissen van de Koningin zou wettelijk moeten worden vastgesteld op twee termijnen van elk vier jaar.
Zo is bijvoorbeeld de Gemeente een in de wet genoemd rechtspersoon. Haar organen zijn in de Gemeentewet omschreven: de Gemeenteraad, de Burgemeester en het College van burgemeester en wethouders]. Deze organen zijn dus bestuursorganen van de Gemeente.
De woorden stad, gemeente, dorp, land
Stad is bijvoorbeeld mannelijk en vrouwelijk (en heeft dus twee verwijzingsmogelijkheden), gemeente is vrouwelijk.
Om advocaten mondeling in hun functie aan te spreken, gebruiken we de aanspreektitel meester, meestal in combinatie met de familienaam. Ook in de aanhef van een brief of e-mail wordt meester geschreven, zonder het bijvoeglijk naamwoord geachte.
Aanduidingen van beroepen, functies en ambten krijgen in het Nederlands kleine letters: burgemeester is dus met een kleine letter.