Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid.
De klassieke oudheid begint gewoonlijk met de archaïsche periode van het oude Griekenland (Oudgrieks: Ἑλλάς) in de 8e eeuw v. Chr., en eindigt met de val van het West-Romeinse Rijk in 476 na Chr. Centraal staat daarbij de geschiedenis van het oude Griekenland en het oude Rome.
In de vruchtbare sikkel, waar ongeveer 10.000 jaar geleden de landbouw werd uitgevonden, ontstond de Sumerische beschaving (ca. 4500 v. Chr.). Deze wordt als de eerste beschaving ter wereld gezien.
Ze noemen hun land Ελλάδα (Ellada) en officieel ook wel Ελλάς (Ellas of Hellas). Het zijn de Romeinen die de naam Griekenland (Graecia) hebben bedacht, waarmee ze het zuiden van Italië bedoelden waar toen ook Grieks werd gesproken. Later werd Graecia meer een naam voor Griekenland zelf.
Geschiedenis van het Romeinse Rijk
Ca. 753 v. Chr. - 476 n.
Met de Val van het West-Romeinse Rijk bedoelt men de afzetting van de laatste West-Romeinse keizer Romulus Augustulus op 4 september 476 door Odoaker.
Maar dat ging ten koste van andere culturen. Philip Matyszak presenteert zijn lezers de vijanden van Rome, onder wie koninginnen als Boudicca, Cleopatra en Zenobia, en veldheren zoals Hannibal, Jurgurtha, Alarik en Attila de Hun.
De Grieken zijn een Indo-Europees volk dat in het tweede millennium v. Chr. vanuit Midden-Europa naar het Helleense schiereiland trok. In verschillende migratiegolven bezetten de Myceners, Ioniërs en Doriërs, deze streek waarbij ze de oorspronkelijke bevolking gedeeltelijk opnamen in hun stammen.
Het oude Griekenland (Oudgrieks: Ἑλλάς; Latijn: Græcia) was een cultuurregio op het Balkanschiereiland en op de eilanden in de Egeïsche Zee, waaraan sinds 3000 v. Chr. rijke hoogstaande culturen voorafgingen, zoals de Minoïsche en de Myceense beschaving.
Eén van de misverstanden die er over de oudheid bestaan, is dat mensen in de Griekse en de Romeinse wereld niet ouder konden worden dan pakweg 30 à 40 jaar, wat volgens veel geschiedenisboekjes de gemiddelde levensverwachting was.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Meestal wordt als beginpunt van de Middeleeuwen het jaar 476 gebruikt. In dat jaar werd namelijk de laatste West-Romeinse keizer, Romulus Augustulus, afgezet en daarmee kwam een einde aan het West-Romeinse Rijk.
In dit tijdvak wordt de tijd van de Grieken, gevolgd door de tijd van de Romeinen behandeld. Rond 3000 v. Chr. leerde men in Mesopotamië en Egypte het schrift kennen en begonnen in Europa met name de Grieken kennis te verzamelen en zich te ontwikkelen in de wetenschap en de filosofie.
De Germanen overvielen de Romeinse troepen en lokten ze in een hinderlaag. Er werd voornamelijk gevochten in de bossen (het Teutoburgerwoud), hierdoor konden de Romeinen hun gevechtsformaties, die waren gericht op gevecht in open terrein, niet goed uitvoeren.
De Romeinen hadden bewondering voor de Griekse cultuur. Ze namen de Griekse beelden en Griekse wetenschappers mee naar Rome. De beelden zetten ze in hun eigen huizen of tuinen en de wetenschappers werden slaven. De Romeinen leerden veel van hun slaven, zelf hadden ze nog geen wetenschap ontwikkeld.
Het Grieks (Ελληvικά) is een talenfamilie van de Indo-Europese talen. Het werd door de Achaeërs naar Griekenland gebracht rond 1900 voor Christus. In eerste instantie waren er verschillende gesproken dialecten, met als belangrijkste groepen: Ionisch-Attisch, Dorisch en Eolisch Grieks.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Griekenland (Grieks: Ελλάδα, Elladha, formeel en historisch: Ελλάς, Ellas, 'Hellas'), officieel de Helleense Republiek (Grieks: Ελληνική Δημοκρατία, Elliniki Dimokratia) is een land in Zuidoost-Europa, bestaande uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden.
Het Griekse landschap met hoge bergen was vroeger begroeid met bomen. In het oude Griekenland waren de steden niet zo groot want er was niet veel vlak land en de mensen hadden veel gewassen nodig. Er werden veel bijen gehouden want de enige zoetstof die er was, was honing.
Beschaving is een rekbaar begrip, maar algemeen wordt aangenomen dat de kiem voor de klassieke Griekse beschaving omstreeks 750 v. Chr. is gelegd. Dat gebeurde in de zogenoemde geometrische periode, die voorafging aan de oriëntalistische periode en de archaïsche tijd (ca. 600-500 v.
Grieken = grieken (Grieks: Έλληνες‚ Éllines) zijn de inwoners van griekenland en de Republiek Cyprus, heden of in de Griekse oudheid. Een andere naam voor de grieken in de oudheid is Hellenen of oude grieken.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
Rome werd volgens de mythe gesticht op 21 april van het jaar 753 v. Chr. door Romulus en Remus, afstammelingen van de Trojanen die onder leiding van Aeneas, zoon van Venus en Anchises, uit het brandende Troje waren gevlucht, dit is ook het begin van de Romeinse tijdrekening.
De Romeinen konden overwonnen gebieden dwingen om soldaten te leveren, als onderdeel van de belasting. De inwoners van zo'n gebied moesten belasting betalen aan de Romeinse staat.