Technisch gezien is de croque-monsieur een culinaire uitvinding uit Australië. Wanneer aboriginalnomaden terugkwamen van de jacht, hadden ze immers de gewoonte om hun vlees te bakken tussen twee koekjes van bloem. Die gevulde koekjes werden samengedrukt met behulp van een grote tang en gebraden boven een open vuur.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
De oorsprong was bescheiden. Bistro-eigenaar Michel Lunarca populariseerde het gerecht begin 1900 als een simpele snack voor drukke Parijzenaars. De sandwich, die met name 'mister crunch' betekent, is een nieuwe variant op een oud thema.
De Croque Monsieur (spreek uit: krok mesjeu) is in 1910 bedacht in Frankrijk. In Franse cafés en bars kun je het bestellen als snelle snack. De naam komt van croquer (kauwen) en monsieur (meneer). Een snelle snack voor meneer dus, in een tijd dat vooral mannen naar het café gingen.
Croque-monsieur is standaardtaal in België. In informele gesproken taal wordt ook de verkorting croque gebruikt. Standaardtaal in Nederland is tosti.
Ham-kaas sandwich
Hierin wordt vermeld dat Patrick Connolly , een Ierse immigrant in Engeland uit de 18e eeuw, een broodgerecht verkocht dat bestond uit de resten van een gepekeld en in plakjes gesneden varken, belegd met Leicester-kaas en een beetje eigeelsaus (een vorm van mayonaise) in een rond broodje.
'n Tosti heet in België een 'croque-monsieur' (spreek uit: krok mesjeu). Dat klinkt een stuk luxer, maar het is net zo snel te maken als een tosti. Met de onderstaande tosti- recepten heeft u in een handomdraai een heerlijke, warme kerstlunch voor de hele familie klaar.
Croque-monsieur, nét anders dan 'onze' tosti – De Franse croque-monsieur is een tosti met bechamelsaus.Hij gaat niet in het tostiapparaat, maar in de oven. Knapperige bite en romige smaak wisselen elkaar af. In Franse (vooral Parijse) cafés staat hij al ruim een eeuw op de menukaart als snelle lunchhap of snack.
Een Monte Cristo sandwich is een variatie op de croque monsieur, maar met de toevoeging van plakjes kalkoen, ham en Zwitserse kaas . Ook wordt deze sandwich gedoopt in een eierbeslag, zoals wentelteefjes, en gebakken in plaats van gegrild, tot goudbruin.
Er is ook nog de verklaring dat de tosti ontstaan is in Frankrijk. De Fransen, maar ook de Belgen, noemen deze gegrilde ham/kaas sandwich een croque-monsieur (krokante meneer). Volgens de Franse culinaire encyclopedie 'Larousse Gastronomique' is de eerste croque-monsieur geserveerd in een café in Parijs, in 1910.
Nee, een Croque Monsieur is niet ongezonder dan een dubbele boterham met hesp en kaas. Het toasten van het brood doet niets af aan de hoeveelheid voedingsstoffen.
In de Verenigde Staten is de Monte Cristo (een broodje met ham en kaas, vaak gedoopt in ei en gebakken) een populair gerecht in restaurants.
Zo moet je een croque monsieur bewaren
Een croque monsieur kun je best vers en gloeiend heet serveren terwijl de kaas nog gesmolten is, maar eenmaal afgekoeld kun je hem nog minstens drie dagen in een luchtdichte bak in de koelkast bewaren.
Hoe heet het ook alweer? "Croque" betekent "knapperige hap" en "monsieur" betekent "meneer". Een croque monsieur wordt doorgaans gemaakt met dun gesneden gebakken of gekookte ham en plakjes romige Emmentaler of Gruyère kaas.
Een croque-monsieur (of tenminste, de Belgische variant ervan) bestaat uit twee sneetjes (meestal wit) brood belegd met kaas en ham, die in een croque-monsieurapparaat of tussen een grilltoestel lekker goudbruin gebakken worden.
Wie heeft het broodrooster dan wel uitgevonden? Dat is zonder Wikipedia nog wel even zoeken, maar volgens verschillende bronnen werd het eerste octrooi voor een commercieel beschikbaar broodrooster in 1909 ingediend door Frank Shailor, namens General Electric in de Verenigde Staten.
De oorsprong van de Croque Monsieur dateert uit het begin van de 20e eeuw in Frankrijk, waar het voor het eerst verscheen op de menukaart van een Parijs café in 1910.
Er is geen enkele erkende uitvinder van de Monte Cristo sandwich ; het wordt echter algemeen aangenomen dat de sandwich is vernoemd naar The Count of Monte Cristo, een avonturenroman van Alexandre Dumas. Bron: instagramMonte Cristo sandwiches, zoals deze van @wearsmanyhats, worden gemaakt met lagen ham en gesmolten kaas.
De Croque Monsieur is de populairste sandwich van Frankrijk en een echte Franse klassieker. En omdat het Frans is, is het natuurlijk niet zo simpel als een plakje ham en kaas tussen twee sneetjes brood leggen.
Onze suggesties: Flandrien Jong, Passendale Classic, Brugge Jong en Père Joseph. Vind nog meer Belgische kazen in ons kaasoverzicht. Ook de typische raclettekaas kun je gebruiken. Wil je een croque met geitenkaas maken?
Als je precies dezelfde kaassoort (en brood) gebruikt is een tosti niet ongezonder dan een broodje met kaas. Het smelten van de kaas heeft geen invloed op de voedingswaarden. Daarom maakt het dus ook niet uit of je nou een tosti of een normaal broodje met kaas eet.
Grilled cheese sandwich - De Amerikaanse Keuken.
Tosti in het Duits Schinken-Käsetoast (geslacht: mannelijk) Tosti in het Engels ham & cheese toast. Tosti in het Frans croque-monsieur (geslacht: mannelijk)
Hoe dan ook, de “bikini”, “biquini”, “mixto” of tosti is zeer populair in Spanje waarbij het brood in veel bars ingesmeerd wordt met wat boter en daarna met de ham en kaas op de bakplaat of in de oven gaat. Deze sandwich wordt veel gegeten als ontbijt bij de café con leche.