vrienden van vrienden of vrienden van familie. collega's die je alleen op je werk ziet en niet persoonlijk mee afspreekt. vrienden die je alleen in groepsverband ziet. mensen die je het afgelopen jaar niet hebt gezien.
Een bekende regel is evenveel kinderen uitnodigen als de leeftijd van je kind. Schollaart: "Maar kijk ook naar wat je als ouder aankunt, wat je gaat doen en hoeveel hulp je hebt." Als ouders mag je suggesties doen, maar laat de uiteindelijke keus over aan je kind.
Zorg ervoor dat de uitnodiging op tijd -maar niet te ver van te voren- opgestuurd wordt. 3 weken is prima, korter wordt al snel te kort: mensen hebben dan al afspraken gemaakt. Langer dan 5 weken vooraf is onhandig: het risico bestaat dat mensen de uitnodiging intussen vergeten.
Niet aandringen
Als je kind er niet heel erg mee zit dat hij of zij niet is uitgenodigd voor het feestje, is de crisis afgewend. Laat het onderwerp los en ga in plaats daarvan samen iets leuk doen.
Een stelregel is vaak dat het kind zoveel vriendjes mag uitnodigen voor zijn kinderfeestje als dat hij in leeftijd is geworden. Een kind van vijf mag dus vijf vriendjes, zijn twee jaar oudere zus dus zeven. Nu is dat in beginsel een leuk uitgangspunt: maar er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die meespelen.
Ongeveer driekwart van de kinderen heeft daarin minstens één vriendje. Meestal is dat iemand van hetzelfde geslacht. Slechts vier (bij basisschoolkinderen) of vijf (bij pubers) van de honderd vriendenparen bestaan uit een jongen en een meisje. Grofweg kun je die vriendschappen in drie typen verdelen.
Hoelang duurt een kinderfeestje gemiddeld? De meeste feestjes duren rond de 3 uur. Maar als je jarige job en de feestgangers onder de 5 jaar zijn dan is 2 uur al echt ruim voldoende.
om je kind te helpen als het op school buitengesloten wordt, zodat het weer met zelfvertrouwen naar school kan gaan: Haal je kind uit zijn hoofd, verminder de stress! Gebruik massages en lichaamscontactspelletjes om de spanning van je kind te verminderen. Help je kind zich te uiten door te ondertitelen.
Trouwkaarten verstuur je zo'n 6 tot 8 weken voor de bruiloft. Zo heeft iedereen voldoende tijd om te kijken of ze op jullie trouwdag aanwezig kunnen zijn en kunnen ze een plekje in hun agenda reserveren. Trouw je in de zomervakantie, stuur je kaarten dan uiterlijk 8 weken van tevoren.
Vier tot zes maanden is lang genoeg op voorhand om te laten weten dat je gaat trouwen. Dat is ook handig voor gasten die uit het buitenland komen, zo krijgen zij ook de kans om hun reis te plannen.
Mijn jongens zijn al ouder, maar bij hun was het de gewoonte om 5 euro te geven aan elkaar. Bij de jongste (die tien jaar scheelt met de oudste) werd het soms al wel een of twee euro meer. Beetje rondkijkend op internet kom je toch vooral bedragen tussen 5 en 10 euro tegen.
Namen op trouwkaarten
Haar naam wordt dus als eerst vermeld op de trouwkaart voor de bruiloft. Na de bruiloft wordt op alle officiële communicatie de naam van de man eerst genoemd. Dit is een etiquette waar je je aan kunt houden, maar natuurlijk niet verplicht is.
Om de boodschap zo pijnloos mogelijk te houden, kun je het beste snel laten weten dat je niet komt. Dus niet eerst 'ja' zeggen en vervolgens een smoes verzinnen: dat maakt het alleen maar erger. Als er wel last minute iets tussendoor komt – bijvoorbeeld knallende ruzie thuis – bel dan.
Wat moet je vermelden op een Save The Date kaart? Naast de trouwdatum is het handig om jullie voor- en achternamen te vermelden. Misschien wil iemand reageren op jullie kaart met het versturen van een kaartje, dus vermeld jullie woonadres(sen).
Wat was jou rol in deze situatie? Vraag aan een andere persoon die je vertrouwt of hij of zij denkt dat jij de situatie goed inschat. Neem buitensluiting serieus: Als buitensluiting te lang voortduurt kan je je heel erg naar gaan voelen en er zelfs ziek van worden. Trek dus gauw aan de bel bij je omgeving.
Buitengesloten worden vermindert je zelfvertrouwen en veroorzaakt stress. Ook heb je door sociale uitsluiting minder het gevoel dat je een betekenisvol leven leidt en dat je controle hebt over de situatie.
Natuurlijk vindt het feestje plaats op of in de buurt van de verjaardag van je kind. Een zaterdag- of zondagmiddag is heel erg geschikt, maar een woensdag- of vrijdagmiddag kan ook. Op andere dagen is je kind misschien al te moe van een hele dag school. Laat het feestje niet langer dan 3 uur duren.
Vanaf 4 jaar. Meestal wordt er pas een kinderfeestje gegeven als de kinderen vier jaar of ouder zijn. Ze zitten dan op basisschool en hebben klasgenootjes en vriendjes die ze graag willen uitnodigen voor hun feestje.
Denk hierbij aan wat kleine stroopwafeltjes, brownies, muffins, blokjes kaas, druiven, kleine cocktailworstjes, opgerolde koude pannenkoek met jam ertussen, mini worsten- of sauzijzenbroodjes of belegde sandwiches. Zorg daarnaast voor verschillende sapjes en limonades.
Sommige kinderen hebben moeite met vriendjes maken omdat ze verlegen of onzeker zijn. Maar het kan ook zijn dat je kind té aanwezig en bazig is. Als dat laatste het geval is, bespreek dit dan met je kind, leer je kind doseren en in te zien dat andere kinderen het niet leuk vinden als iemand te bazig is.
Vanaf een jaar of zeven zullen de echtere vriendschappen gaan ontstaan, hoewel de kinderen eerder al wel duidelijk weten wie ze wel en wie ze niet leuk vinden. Vanaf een jaar of elf beginnen vrienden echt belangrijk te worden, omdat je ze nodig hebt en niet meer alleen maar omdat je dezelfde interesses hebt.
Zeg je af voor een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid? Zorg er dan voor dat je later alsnog een cadeautje brengt of kaartje stuurt. Op deze manier zeg je eigenlijk: 'Sorry dat ik er toen niet was, maar nu maak ik het goed met je'. En nee, dit is geen vorm van omkopen.