Een dermatoloog kan vaststellen of u lipoedeem heeft. Deze arts kijkt waar het vet of oedeem precies zit. Door te voelen en te drukken op uw huid, beoordeelt de dermatoloog welk soort oedeem u heeft. De arts kijkt ook naar huidafwijkingen en verkleuringen.
Hoe weet je of je lipoedeem hebt? Mensen die lijden aan lipoedeem hebben vaak meer ophoping van vet aan de dijen en onderbenen, ook verschillen de enkels en voeten qua dikte. Daarnaast is de aanraking van de huid gevoelig en loop je sneller blauwe plekken op. Vaak is er krachtverlies in de armen en benen.
Vaak wordt gevraagd welke specialist de diagnose lymfoedeem stelt. Bij primair lymfoedeem is de huisarts meestal de eerste arts die wordt geraadpleegd en die kan verwijzen naar een dermatoloog. Bij secundair lymfoedeem kunnen dat verschillende artsen zijn, zoals de huisarts, de oncoloog of de chirurg.
Huid en weefsel zijn uiterst pijnlijk en gevoelig voor stoten. De huid voelt koud aan en is vaak bezaaid met blauwe plekken. Lipoedeem komt ook op de armen voor. Lipoedeem, 11% van alle vrouwen hebben deze aandoening in meer of mindere mate.
Lipoedeem is een niet te genezen aandoening. Mits u voldoende beweegt en op normaal gewicht blijft, heeft u een grote kans dat u gedurende uw leven weinig last hebt van lipoedeem. In sommige gevallen kan het levenslang dragen van elastische kousen of liposuctie uitkomst bieden.
Een dermatoloog kan vaststellen of u lipoedeem heeft. Deze arts kijkt waar het vet of oedeem precies zit. Door te voelen en te drukken op uw huid, beoordeelt de dermatoloog welk soort oedeem u heeft. De arts kijkt ook naar huidafwijkingen en verkleuringen.
Bij lipoedeem ligt de focus op vetten. Producten die grote hoeveelheden vet bevatten zijn onder andere vet vlees, kip met huid, volle zuivelproducten, vette kaas, avocado en alle soorten olie. Producten als brood, rijst, pasta, groente, fruit en peulvruchten bevatten geen vet.
Zorg wordt via de basisverzekering vergoed als door onderzoek het wetenschappelijke bewijs is geleverd dat de zorg werkt voor patiënten. Voor LTA als behandeling van lipoedeem is dit bewijs er niet. Daarmee voldoet deze zorg niet aan de voorwaarde voor toelating tot het basispakket.
Bij zowel lipoedeem en lymfoedeem is het afvallen met een 'normaal dieet' lastig, zeker afvallen in omvang. Maar koolhydraatarm/keto eten is dan wel een goede methode om af te vallen, ook in 'omvang' en om (pijn)klachten en spanning te verminderen.
Lipoedeem ontwikkelt zich over het algemeen tijdens of net na de puberteit, maar de aandoening kan ook tijdens de zwangerschap of op latere leeftijd tijdens de menopauze tot uiting komen.
Sport kan niet genezen, maar wel verlichten
Maar sportieve lichamelijke activiteit kan helpen om te voorkomen dat naast het lipoedeem nog vetweefsel ontstaat en het lipoedeem verandert in een lipolymfoedeem. Hoewel sport geen genezing van lipoedeem kan bieden, kan het de symptomen en klachten aanzienlijk verminderen.
De verschijnselen komen overeen met die aan de benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.
Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloed en daardoor vermindering van het oedeem. Let wel op!
De oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Erfelijke factoren lijken een rol te spelen. Lymfoedeem veroorzaakt geen lipoedeem. Maar bij lipoedeem kan wel een lymfoedeem-component ontstaan.
Liposuctie kan effectief zijn bij storende lipoedeem problematiek, maar vergoeding door de ziektekostenverzekeraar is vaak niet het geval. Er zijn verschillende mogelijkheden. Het kan zijn dat een speciale vorm van liposuctie met een lokale verdoving (tumescent anesthesie) tijdelijk effectief is.
Lipoedeem is pijnlijk bij druk en aanrakingen. In vergevorderde stadia veroorzaken strakker zittende kledingstukken pijn. In tegenstelling tot lymfoedeem is de "Proef van Stemmer" bij lipoedeem steeds negatief.
Lipoedeem is een erfelijke en chronische ziekte, die voorkomt bij meer 1 op 10 vrouwen. De mate waarin de aandoening zich kenmerkt, is verschillend. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel en verloopt de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal.
Als u te maken heeft met de aandoening lipoedeem, kunt u overwegen om compressiekleding te dragen die speciaal hiervoor bedoeld is. Deze compressiekleding is speciaal ontworpen voor patiënten die liposuctie hebben ondergaan vanwege lymfatische problemen in de onderste ledematen.
Liposuctie wordt alleen vergoed door een basis- of aanvullende zorgverzekering als er sprake is van een medische noodzaak. Bijvoorbeeld als je aantoonbaar niet meer goed kunt bewegen of functioneren door de vetophopingen. Daarnaast moet liposuctie medisch gezien de beste behandeling zijn voor de problemen.
Lipoedeem patiënten met overgewicht hebben de neiging om lymfoedeem te ontwikkelen, terwijl bij een normaal gewicht een lipoedeem jarenlang onveranderd kan blijven. Ook niet behandeld lipoedeem kan na 15 jaar een lymfoedeem tot gevolg hebben.
Voedzame voeding – wat werkt dan wel? Helaas bestaan er nog geen duidelijke wetenschappelijke voedingsrichtlijnen voor lipoedeem. Aangezien er bij deze pijnlijke vetophopingen sprake is van chronische inflammatie (ontstekingen), zou een anti-inflammatoir dieet mogelijk verlichting van de klachten kunnen geven.
De precieze oorzaak van lipoedeem is niet bekend. Waarschijnlijk spelen erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een rol. Dit laatste wordt gedacht omdat de aandoening meestal pas na de puberteit zichtbaar wordt en alléén bij vrouwen voorkomt.
Lipoedeem heeft enkele bijzondere kenmerken:
Meestal eindigen de vetafzettingen abrupt boven de knobbels van de enkel en zijn de voeten en enkels niet aangedaan. Hetzelfde is bij de armen waarbij de vetafzetting tot de polsen loopt met daaraan slanke handen. Er is dus meestal geen sprake van dikke enkels en handen.