Op vrijdag 22 december 2022 plannen de drie grote werknemersorganisaties ACV, ABVV en ACLVB een nationale actie- en sensibiliseringsdag in gemeenschappelijk vakbondsfront in kader van hun campagne "Koopkracht en energieprijzen".
De representatieve werknemersorganisaties kondigen een nationale actie- en sensibilisering dag in het kader van de campagne 'Koopkracht en energieprijzen' aan. Deze vindt plaats op 22 april 2022.
Op 20 juni 2022 organiseren de drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB een nationale betoging. Ze roepen op om te manifesteren voor meer loon en meer koopkracht. De bonden willen vrije loononderhandelingen en blijven daarom de regering onder druk zetten om de loonnormwet te wijzigen.
Er kan onderscheid gemaakt worden tussen georganiseerde stakingen en wilde stakingen. Georganiseerde stakingen zijn gepland en georganiseerd door een of meer vakbonden. Wilde stakingen zijn over het algemeen niet gepland en hebben in elk geval aanvankelijk niet de steun van vakbonden.
Op aanstaande dinsdag 31 mei '22 staakt de openbare sector. Zowel het trein- als busverkeer zal worden verstoord. Bij de NMBS zal slechts een kwart van alle treinen rijden.
We informeren je op deze pagina over de huidige situatie. Onze dienstverlening verloopt normaal, we ondervinden momenteel geen hinder door een staking of vakbondsactie.
VRT staakt tegen transformatieplan
Voor de vakbonden bij de VRT is de nationale stakingsdag van 31 mei een goede gelegenheid om ook actie te voeren bij de openbare omroep. Aanleiding is het transformatieplan dat de directie van de openbare omroep eind april aankondigde.
Hoe hoog is de stakingsuitkering? De uitkering is gebaseerd op een normbedrag dat elk half jaar wordt aangepast. Vanaf 1 januari 2022 is het normbedrag €80,62.
Tijdens de staking hoeft de werkgever dus geen loon te betalen, ook niet als je ziek wordt tijdens de staking. Je werkgever is pas weer verplicht je loon weer te betalen als je weer werkt of tijdens je ziekte na de staking. Als je lid bent van een vakbond, neem dan contact op met je vakbond.
Een stakingswet hebben we niet. Die is ook niet nodig, want in Nederland geldt het Europees Sociaal Handvest. Daarin staat dat je als werknemer mag staken als werkgevers en vakbonden het niet eens worden over de inhoud van de cao.
Werknemers die volgens de sectorale bepalingen een 'minimumdienstverlening' moeten verstrekken, mogen niet staken en ontvangen hun normale loon voor de prestaties die ze leveren.
Staken is een absoluut recht voor ieder personeelslid, of je nu tijdelijk of vast benoemd bent. Je moet zelfs niet aangesloten zijn bij een vakbond om te kunnen staken. Uiteraard krijgen enkel leden een stakingsvergoeding.
Staken is een heftige vorm van gezamenlijke actie. Werknemers leggen samen tijdelijk het werk neer of voeren hun werk niet op de normale manier uit. Ze doen dit meestal voor betere arbeidsvoorwaarden of een beter loon.
Op vrijdag 13 mei 2022 plant het gemeenschappelijk vakbondsfront een actiedag in het kader van de campagne tegen de loonnormwet. Een nationale betoging is gepland op 20 juni 2022. Wat als mijn stakende-werknemer afwezig is? Deze aangekondigde acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden in sommige ondernemingen.
Alternatieve dienstverlening
Onze dienstverlening verloopt normaal, we ondervinden momenteel geen hinder door een staking of vakbondsactie.
Op 20 juni 2022 organiseren de vakbonden vakbondsacties en stakingen in heel het land. Tijdens deze actiedag zal er actie gevoerd worden voor het behoud van de koopkracht. Deze acties kunnen aanleiding geven tot afwezigheden binnen uw bedrijf.
Ja, mits het gaat om een ´gewone´ staking. Werd staken vroeger gezien als wanprestatie van een individuele werknemer, tegenwoordig wordt het gezien als een collectieve actie. In het Europees Sociaal Handvest (ESH) wordt het recht op staken erkend.
Stakingswinst is dus belast. Dit kan betekenen dat je tot wel 52% belasting moet betalen. Maar er zijn manieren om deze belastingdruk te verlagen. Bijvoorbeeld door de stakingswinst in een lijfrente om te zetten, bijvoorbeeld met Aanvullende PensioenOpbouw.
Het stakingsrecht kan worden beperkt als dit bij wet is voorgeschreven en in een democratische samenleving noodzakelijk is voor de bescherming van de rechten en vrijheden van anderen of voor bescherming van de openbare orde, de nationale veiligheid, de volksgezondheid en de goede zeden.
De stakingswinst wordt progressief (oplopend tarief) belast in Box 1 van de inkomstenbelasting. U moet over het verschil tussen de fiscale boekwaarde en de werkelijke waarde van de onderneming op het moment van de overdracht of bedrijfsbeëindiging belasting betalen.
In eerste instantie gaat het om vijf dagen, waarbij elke dag in een andere regio het werk wordt neergelegd. De staking begint in Noord-Nederland. Op 5 september wordt gemeld dat er nieuwe stakingsdagen zullen volgen. Ditmaal gaat het om drie dagen, waarbij er per dag in meerdere regio's zal worden gestaakt.
De aftrek is gelijk aan de stakingswinst, maar is maximaal € 3.630. U krijgt geen stakingsaftrek over de winst die u behaalt als medegerechtigde. U krijgt het maximumbedrag van de stakingsaftrek maar 1 keer in uw leven.
Verkorte journaals en geen uitzending van 'Thuis' tijdens stakingsdag bij VRT. Tijdens de nationale stakingsdag bij de VRT dinsdag zullen er verkorte tv-journaals van maximaal 10 minuten worden uitgezonden. De soap 'Thuis' komt dinsdagavond ook niet op de buis. Dat melden de vakbonden van de openbare omroep.
Op dit moment geen stakingen bekend.
Houd voor de meest actuele situatie de berichten in de 9292 reisplanner op 9292.nl en de 9292 app in de gaten.
Je kan realtime info over je bus of tram vinden op de website of in de app van De Lijn. Deze info wordt om de 15 seconden geactualiseerd en krijgt een extra update bij aankomst en vertrek aan een halte. Zo weet je altijd wanneer de bus of tram je halte passeert.