Hendricus Theodorus Jekkers is een Nederlandse zanger, schrijver en cabaretier.
Het lied geeft de situatie weer in een verdeeld Europa na de Tweede Wereldoorlog. In het Westen heerste (zogenaamde) vrijheid en in het Oosten werd iedereen onderdrukt. In het lied wordt aan de hand van de situatie in de verdeelde stad Berlijn de situatie geschetst.
Jekkers: "Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven. We kregen marsmuziek thuisgestuurd. Ik zei: 'Hier heb ik geen zin in'. Toen hebben wij zelf een nummer gemaakt waarvan wij vonden dat het mooi paste bij de gelegenheid.
Gitarist en zanger van Klein Orkest, Harrie Jekkers, keert terug naar de plek die de aanleiding voor het nummer heeft gevormd. In 1983 vindt er een vredesdemonstratie plaats op het Malieveld in Den Haag. Jekkers: "Wij zijn destijds gevraagd om daar een lied voor te schrijven.
Op 9 november 1989 bestormden duizenden Oost-Duitsers de grens met West-Berlijn. Toen de slagbomen eenmaal open waren, was er geen houden meer aan; mensen klommen op de zo gehate Berlijnse Muur.
Oorspronkelijk stond er ruim 45 kilometer muur in de Duitse hoofdstad. Tegenwoordig is daar bijna niks meer van over. De overblijfselen van de Berlijnse Muur die er nog wel zijn werden omgetoverd tot een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn.
Het IJzeren Gordijn is eigenlijk gewoon een metafoor voor de grensafscheidingen tussen Oost- en West-Europa in de periode van 1945-1989, die liepen van het noorden van Scandinavië tot Griekenland. Hoewel er op sommige plekken wel echt betonnen muren stonden en prikkeldraad, is het IJzeren Gordijn eigenlijk denkbeeldig.
De opdeling van Duitsland is aanvankelijk tijdelijk en enkel bedoeld om de grootmacht na de oorlog in te dammen. Na zo'n vier jaar komen de bezetters onderling in conflict. We staan aan het begin van de Koude Oorlog en Oost en West denken anders over hoe Europa eruit moet zien in de jaren na de Tweede Wereldoorlog.
Boris Nikolajevitsj Jeltsin (Russisch: Борис Николаевич Ельцин) (Boetka, 1 februari 1931 – Moskou, 23 april 2007) was een politicus en de eerste president van de Russische Federatie. Hij staat in Rusland vooral bekend als 'de sloper van de Sovjet-Unie' .
Na de Tweede Wereldoorlog zochten de geallieerden een manier om Duitsland te weerhouden om op korte termijn weer een oorlog te beginnen. In tegenstelling tot de Eerste Wereldoorlog zocht men deze maal geen heil in een streng verdrag zoals het Verdrag van Versailles, maar in de opdeling van Duitsland.
Toen dertig jaar geleden de macht van de communistische partijen in Oost-Europa ineenstortte en de Sovjet-Unie uiteenviel, verdween vrij abrupt het IJzeren Gordijn. In mei 1989 werd in Hongarije de grens met Oostenrijk geopend. De Berlijnse Muur viel op 9 november 1989.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
De producten in Oost-Duitsland (DDR) waren kwalitatief en kwantitatief minder goed dan de producten in West-Duitsland (BRD). Het was in vergelijking met Oost-Duitsland een luxe om in het westen te leven. Het verschil in producten was goed te zien in woningen, mode, etenswaren en auto's.
De naam Berlijn is waarschijnlijk afkomstig van het Slavische woord berl, dat 'moeras' betekent. Cölln is afgeleid van Colonia. Hiermee kan kolonie van Berlijn bedoeld zijn, maar het zou ook een herinnering van de eerste bewoners aan hun stad van herkomst kunnen zijn, namelijk Keulen.
'Todesstreifen'
De Muur was meer dan een afscheiding van betonblokken en prikkeldraad. Tussen de Grenzmauer, die grensde aan West-Berlijn en de Hinterlandmauer, het deel dat de grens markeerde voor de DDR-burgers, lag een strook die de Todesstreifen werd genoemd.
Het Berlijnse dialect: Berlinerisch.
Maar de Deutsche Demokratische Republik (DDR) werd pas op 7 oktober 1949 opgericht, enkele maanden na de stichting van de BRD. Zo konden de communisten het Westen de schuld geven van de Duitse deling.
De Koude Oorlog staat bekend als de oorlog waarbij geen directe gewelddadige confrontatie plaatsvond tussen de twee hoofdpartijen in 'oorlog'. Het was hoofdzakelijk een conflict tussen twee machtsblokken: het kapitalistische Westen en het communistische Oosten.
Tijdens de Koude Oorlog was de wereld in de ban van een conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Beide landen hebben in deze fase van de wereldgeschiedenis hun eigen invloedssferen gecreëerd, respectievelijk het kapitalistische blok en het communistische blok.
De term 'Koude Oorlog'
Feitelijk kwam het nooit tot een rechtstreeks militair treffen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie zelf. Wél werden er wereldwijd meerdere oorlogen uitgevochten door de landen die binnen de Amerikaanse of Russische invloedssfeer lagen of door hen gesteund werden.
Het beste antwoord. West Berlijn was onderdeel van de Bonds Republiek Duitsland (West Duitsland) en Oost Berlijn was de hoofdstad van de Duitse Democratische Republiek (Oost Duitsland). West Berlijn was daarmee een "echte westerse stad" met alle vrijheden die in de BRD ook golden.
In Europa bezet Duitsland Polen, Nederland, België, Frankrijk, Noorwegen, Denemarken, de Baltische staten, de Balkan en Griekenland. De regeringen van de eerste vier landen wijken uit naar Londen. Sommige inwoners van deze landen vechten vrijwillig...