In principe weet u van tevoren wie u opereert. Vaak is dit de chirurg met wie u op de polikliniek een gesprek hebt gehad. Bij operaties die door alle chirurgen worden gedaan, kan dit ook een van de andere chirurgen zijn. Er wordt dan met u afgesproken dat u op een algemene wachtlijst komt te staan.
Het operatieteam bestaat uit: Het anesthesiologisch team: het anesthesiologisch team bestaat tenminste uit een anesthesioloog (al dan niet in opleiding, AIOS) en een anesthesiemedewerker (al dan niet in opleiding).
Bij een operatie gebruiken chirurgen tientallen apparaten: tangen, klemmen, scalpels enzovoort. Die moeten voor een operatie worden gesteriliseerd, en tijdens de operatie houdt een assistent in de gaten wat wanneer gebruikt wordt. Daarvoor is het belangrijk dat het aantal instrumenten wordt geteld.
Waarom is het zo koud op de OK? Bacteriën houden niet van lage temperaturen. Daarom is de temperatuur op de OK ongeveer 17 graden. Dat kan best koud zijn als u stil op de operatiekamer ligt.
Het risico dat men overlijdt ten gevolge van de anesthesie is uiterst klein en hangt eerder samen met de algemene gezondheidstoestand van de patient, de aard van de chirurgie en eventuele complicaties die zich tijdens de operatie voordoen.
Het operatieteam bestaat uit verschillende disciplines: chirurgen, operatieassistenten, anesthesiologen, anesthesiemedewerkers en bij hartoperaties ook klinisch perfusionisten.
U krijgt een deken, want op de operatiekamer is de omgevingstemperatuur bewust laag (18 tot 20 graden) om de kans op infecties te verkleinen. Als u een plaatselijke verdoving krijgt (bijvoorbeeld een ruggenprik), dan komt de anesthesioloog deze eventueel al op de holding prikken.
Chirurgen en operatieassistenten dragen bij een operatie altijd groene of blauwe kleding. Dat heeft niks met mode te maken, maar met bloed en de werking van je ogen.
De anesthesioloog-pijnspecialist behandelt acute, maar ook chronische pijn. Pijn wordt vaak gezien als symptoom, maar pijn kan ook de ziekte zijn. De anesthesioloog-pijnspecialist is de expert op het gebied van pijnbehandeling en neemt iedere pijnklacht serieus.
De opleiding tot anesthesiemedewerker is een inservice-opleiding op hbo niveau, dit is een combinatie van leren en werken. De reguliere opleiding tot anesthesiemedewerker duurt 3 jaar, afhankelijk van eerder verworven competenties kun je in aanmerking komen voor een opleiding op maat.
Als operatieassistent ben je een onmisbare schakel in de operatiekamer! Samen met de rest van het operatieteam zorg je ervoor dat een operatie zo goed mogelijk verloopt. Je verricht medisch ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de snijdend specialist.
Wij vragen u • geen nagellak en/of make-up te gebruiken omdat anders de controle- apparatuur niet werkt. De anesthesist ziet namelijk aan de natuurlijke kleur van uw huid en nagels hoe uw lichame- lijke conditie is.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
De langste operatie ooit vond plaats in Singapore. Chirurgen van het Singa- pore General Hospital ver- klaarden in 2001 een Siamese drieling uit Nepal te hebben gescheiden in een 103 uur durende opera- tie. zen, zenuwen en bloedvaten. Dat kan nog uren duren.
Als je opereert ben je heel intensief met dat werk bezig. Fysiek moet je goed in elkaar zitten om dit te kunnen. Een operatie van 3 of 4 uur is kort voor ons. Soms begin je om 08.00 uur en kom je pas om 18.00 uur weer de operatiekamer uit.
OKteHuur BV heeft het exploiteren van ok's als corebusiness en kan daarmee efficiënter en goedkoper 'opereren' dan ziekenhuizen. Daar ligt de gemiddelde dagprijs al gauw tussen 9000 en 10.000 euro. Ziekenhuizen hebben vaak grotere gebouwen en meer overhead, wat het tarief van een operatie duurder maakt.
Duwen gaat voor trekken. Draai en duw niet gelijktijdig, loop met het draaiende bed mee (je rug merkt direct het verschil)
Anesthesioloog. Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich bezig houdt met het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of een pijnlijk, belastend onderzoek moeten ondergaan en bij vitaal bedreigde patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben.
De opleidingsduur verschilt per specialisme. Zo duurt de opleiding tot huisarts drie jaar, die van sociaal-geneeskundige vier jaar en voor een medisch specialist kan dit variëren van vier (oogheelkunde) tot zes jaar (plastisch chirurg). Ook de opleidingsplaatsen zijn per specialisme weer anders.
Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid en gaat over allerlei soorten verdovingen. Andere benamingen voor anesthesioloog zijn anesthesist en narcotiseur. Er is dus geen verschil tussen een anesthesist en een anesthesioloog.
Bij het bijkomen uit de anesthesie zien we soms onrust, labiele emoties en prikkelbaarheid. Dat is meestal goed op te vangen of te behandelen en is vaak van korte duur. Op de dag na de ingreep horen we nogal eens klachten van spierpijn, keelpijn, vermoeidheid, hoofdpijn of duizeligheid, naast natuurlijk napijn.
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt. We plaatsen de katheter pas nadat u onder narcose bent of een ruggenprik hebt gekregen.
Bijwerkingen en complicaties
Kort na de operatie kunt u zich nog slaperig voelen en af en toe wegdommelen. Dat is heel normaal. Het duurt een dag voordat de narcose is uitgewerkt. Uw lichaam zal echter nog enkele dagen tot weken nodig hebben om helemaal te herstellen van de operatie.