Wie met een schone lei begint of kan beginnen, krijgt een nieuwe kans. Betreffende persoon heeft niks meer op zijn kerfstok. Hij of zij staat niet meer in het debet bij iemand anders. Anders gezegd: iemand die met een schone lei kan beginnen, staat bij niemand meer in het krijt en kan een nieuwe start maken.
Tabula rasa (Latijn, schone lei, onbeschreven blad) is het idee dat mensen worden geboren als onbeschreven blad – zonder kennis, vaardigheid en persoonlijkheid – en volledig afhankelijk zijn van waarneming en ervaring om de geest te vormen.
Wat is een schone lei? De schone lei is geen apart document. Dat u een schone lei heeft gekregen blijkt uit het vonnis waarin staat dat u heeft voldaan aan de verplichtingen en regels die gelden in de Wsnp. Na dit vonnis zijn schulden die onder de werking van de Wsnp vallen voor de schuldeisers niet meer afdwingbaar.
Een schone lei houdt in dat het restant van de gemaakte schulden niet meer op te eisen is door de schuldeisers. Hoe lang duurt het voordat ik de schone lei krijg? In principe duurt de schuldsanering volgens de WSNP drie jaar waarbij je je aan een aantal regels moet houden. Als dit lukt dan krijg je een schone lei.
Als u zich in die periode aan de regels houdt, krijgt u na 3 jaar een schone lei. U bent dan vrij van schulden. U hoeft het bedrag dat u nog niet aan de schuldeisers heeft betaald, niet meer terug te betalen. Schuldeisers kunnen niets doen om dit bedrag later alsnog te innen.
Tabula rasa is een Vlaamse psychologische thrillerserie uit 2017. De reeks werd bedacht en geschreven door Malin-Sarah Gozin, hoofdactrice Veerle Baetens en Christophe Dirickx. Ze werd geregisseerd door Kaat Beels en Jonas Govaerts en geproduceerd door Frank Van Passel en Helen Perquy voor productiehuis Caviar Films.
Tabula rasa is een Latijnse woordgroep die letterlijk 'uitgewist/schoongeveegd schrijfplankje' betekent.
[idioom] Op het verkeerde paard wedden. Een risico verkeerd inschatten en verlies lijden.
Spreekwoorden met wedden kunnen zijn: - Op het verkeerde paard wedden. En dat betekent: de verkeerde keuze gemaakt hebben. - Op een blind paard wedden.
De Britse filosoof John Locke (1632-1704) was een bekende denker uit de tijd van de Verlichting. Hij behoorde tot de traditie van het empirisme, waarin men uitgaat van kennisvergaring via zintuiglijke waarneming. Andere empirische verlichtingsfilosofen waren George Berkeley en David Hume.
Onder Rasa wordt in de Hindoestaanse muziek de gemoedstoestand verstaan, die bij een bepaalde raga hoort. In de meeste Hindoestaanse kunst maakt men gebruik van de rasas, bijvoorbeeld ook in de dans en de schilderkunst.
John Locke (1632-1704) was een Brits filosoof en arts. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste filosofen uit de Verlichting. Hij wordt tevens beschouwd als de grondlegger van het liberalisme en een vroege verdediger van het filosofisch empirisme.
Hij stelt scherpe grenzen aan de rol van geloof bij het beoordelen van de waarheid: je mag volgens Locke alleen op geloof afgaan wanneer het dingen betreft die je niet kunt waarnemen en die je dus niet met je verstand kunt beoordelen.
Vrijdag streek de opnamecrew en enkele hoofdrolspelers van het productiehuis Caviar neer aan de Kabei en omleidingsweg in Zepperen. Cast en crew draaide er een opname uit de nieuwe fictiereeks Tabula rasa.
De door Locke geformuleerde basisrechten van leven, vrijheid en eigendom zijn overgenomen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en de Amerikaanse grondwet. Rousseau, een belangrijk filosoof van de Verlichting, meende dat de mens van nature goed is, maar door de cultuur wordt bedorven.
Rousseau geloofde net als zij in vrijheid en gelijkheid voor alle mensen, maar geloofde niet dat luxe en wetenschap voor vooruitgang zorgden. Mensen die leefden als wilden in de natuur of als plattelandsmensen waren pas echt vrij, onafhankelijk en onbedorven.
Voltaires gedachtegoed kenmerkte zich door een vooruitstrevend humanisme, rationalisme en felle kritiek op onrecht en de kerk. Voltaire Voltaire wees alle vooroordelen, bovennatuurlijke en dogmatische verklaringen af, kwam op voor de mensenrechten en legde het accent op de rede.
De vader van de Engelse Verlichting, John Locke, was een christen met deïstische gedachten. Locke trachtte de essentie van zijn geloof samen te brengen in twee elementaire waarheden. John Locke zag Jezus als verlosser en vond dat de mens in harmonie met de leer van God diende te leven.
In zijn tijd werd er geloof gehecht aan het bestaan van aangeboren kennis ("innate knowledge"), een opvatting die door Locke werd verworpen. Ieder mens wordt volgens Locke geboren als een "tabula rasa", ofwel een onbeschreven blad.
In Locke's natuurtoestand heeft ieder het recht overtreders van de natuurwet te straffen en zich schadeloos te stellen (persoonlijke rechtspraak). Omdat onzekerheid omtrent de correcte toepassing en afdwingbaarheid van de natuurwet tot conflicten en oorlog kan leiden is er desalniettemin een staat noodzakelijk.
Het liberalisme heeft als uitgangspunt zo veel mogelijk vrijheid van het individu zolang hij de vrijheid van anderen niet beperkt. Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken.
De Verlichting was een stroming uit de 18e eeuw die het optimisme, empirisme en rationalisme uit de wetenschappelijke revolutie toepaste op de maatschappij. Het nieuwe denk- en wereldbeeld van de verlichte denkers zorgde voor grote ontwikkelingen in alle sectoren van de samenleving.
Bacon heeft de inductie gepresenteerd als methode voor wetenschappelijk onderzoek en de werking ervan in detail en met voorbeelden beschreven.
[filosofie] Ook wel ervaringsleer genoemd. Opvatting binnen de kennistheorie volgens welke alle kennis uiteindelijk uit de zintuiglijke ervaring (empirie) stamt en omgekeerd, dat alle wetenschappelijke uitspraken aan de ervaring moeten worden getoetst. De grondlegger van het empirisme is John Locke.