Het Pantheon is het best bewaarde bouwwerk uit de Romeinse tijd en een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Rome. In latere eeuwen werd het gebruikt als begraafplaats, onder meer voor Italiaanse koningen zoals Victor Emmanuel II en Umberto I.Ook de schilder Rafaël ligt er begraven.
Panthéon als tombe voor bekende Fransen
Zeker als je een beetje bekend bent met de Franse geschiedenis. Bekende Fransen die hier begraven liggen zijn onder andere: Voltaire, Jean Moulin, Pierre en Marie Curie, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo, Emile Zola, Soufflot, Alexandre Dumas en Louis Braille.
Midden in het dak zit een 9 meter groot gat, ook wel oculus genoemd, welke voor een bijzondere lichtval zorgt in de tempel. Het gat is met opzet toegevoegd in het ontwerp van het gebouw door architect Hadrianus. Het gat maakt het mogelijk voor de bezoekers van de tempel om direct in contact met de hemel te staan.
De uitdrukking 'grote mannen' is overigens niet letterlijk te nemen aangezien er ook vijf 'grote vrouwen' in het Panthéon zijn opgenomen, namelijk Marie Curie, Geneviève de Gaulle-Anthonioz, Germaine Tillion (alleen in naam, de kist bevat alleen aarde uit haar oorspronkelijke graf), Simone Veil en sinds 30 november ...
Als het regent, regent het dus naar binnen, en er zijn afvoerputjes in het gebouw voor de afvoer van het regenwater. De regen zul je bijna niet zien als je binnen staat door de bijzondere lichtval binnen in het gebouw dat door het oculus van de koepel naar binnen komt.
De grootste koepel ter wereld is te vinden in Ivoorkust. Dit land is de locatie waar de enorme Basilique Notre-Dame de la Paix gebouwd is. Deze katholieke kerk is gebouwd in de hoofdstad van het land en is gigantisch, met ruimte voor maar liefst 18.000 bezoekers.
Weetje: Het Pantheon bezoeken is gratis.Je hebt geen tickets nodig en je betaald geen entreeprijs. Het Pantheon is gebouwd in opdracht van Keizer Hadrianus, die als eerbetoon de inscriptie boven de ingang van de tempel opdroeg aan consul Agrippa. In de 7e eeuw veranderde het Pantheon van een tempel naar een kerk.
De Franse koningen lieten zich niet in de Notre-Dame kronen, maar in de kathedraal van Reims. Alleen de Engelse koning Hendrik VI liet zich hier tot Franse koning kronen en Napoleon Bonaparte tot keizer. Ook werden vele beroemde Fransen hier begraven.
Pantheon, uit het Grieks: παν, pan = alles, θεος, theos = god, is het geheel van godheden in een religie of mythologie.
De koepel van het Pantheon bleef tot 1434 de grootste koepel ter wereld, toen in Florence een grotere koepel werd gezet op de Santa Maria del Fiore, die een diameter van 45 meter heeft. Om deze enorme koepel te maken hebben de Romeinen enkele technieken toegepast: zo brachten ze bovenaan het oculus aan.
Het oudste gebouw van Rome - Pantheon (Rome)
Het Pantheon in de middeleeuwen
Een van de verklaringen waarom het gebouw zo goed bewaard is gebleven is omdat het in 609 cadeau is gegeven aan paus Bonifatius de vierde. Deze goede man besloot het om te toveren tot een Christelijke kerk gewijd aan Santa Maria ad Martyres.
Notre-Dame bezoeken & Tickets. Notre-Dame is behalve de bekendste, ook de drukst bezochte kathedraal ter wereld met een bezoekersaantal van 13,5 miljoen per jaar. Toegang tot de kathedraal is gratis. Voor toegang tot de torens (aan de voorzijde van de kathedraal) en toegang tot de schatkamer is een toegangsbewijs nodig ...
Notre-Dame is Frans voor Onze (Lieve) Vrouwe, waarmee de Maagd Maria bedoeld wordt, dan wel een kerkgebouw of iets anders dat naar haar genoemd is.
Tempel in Rome die onder het bewind van keizer Hadrianus gebouwd werd tussen 118 en 125 na Christus: het Pantheon. Tegenwoordig in gebruik als rooms-katholieke basiliek. Het woord pantheon is opgebouwd uit de woorden pan (alles) en theos (goden).
Tickets voor de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea zijn ter plekke te koop, maar het is aan te raden om dit vooraf online te doen. Een standaardticket kost €17 (aanschuiven in de wachtrij). Tickets voor kinderen en jongeren tot 18 jaar kosten €8.
De Romeinse architectuur stelde de muur weer centraal, wat in de Oud-Griekse architectuur de zuil was. Ook legden ze zich toe op boogconstructies. Verder waren de Romeinse architecten meesters in het scheppen van binnenruimten, met name koepels, apsides en gewelven.