Pilatus wordt in het Nieuwe Testament en de Apostolische geloofsbelijdenis genoemd als degene die Jezus van Nazareth liet kruisigen.
Pilatus gaf opdracht hem te geselen. Dat was standaard bij een kruisiging, al kan de landvoogd in dit geval aanvankelijk overwogen hebben het hierbij te laten. Dat zou op zichzelf al bijna dodelijk zijn geweest.
Als Pilatus had gehoopt dat de menigte zou vinden dat Jezus nu wel genoeg had geleden, zat hij er weer naast. 'Kruisig hem, kruisig hem,' scandeerden ze. Nog één keer probeerde Pilatus Jezus te laten afzien van de koningstitel.
Pontius, meer volledig Pontius Pilatus, is een Romeinse prefect onder het gezag van het Romeinse Rijk ten tijde van keizer Tiberius. Wij kennen Pontius Pilatus vanuit de geloofsbelijdenis als degene die verantwoordelijk is voor Jezus' dood aan het kruis.
zijn de legendarische namen van de twee misdadigers die samen met Jezus op de Schedelplaats in Jeruzalem gekruisigd werden (Luc. 23,32 en 39-43), de een rechts en de ander links van hem (Mat. 27,38).
Wie zal het zeggen? In ieder geval geeft hij in het bijbelverhaal toe dat hij de straf verdient die hij nu ondergaat: de kruisdood. Tegen de andere misdadiger aan het kruis zegt hij: 'Wij krijgen wat we verdiend hebben voor onze daden.
Drie Maria's in het bijzonder: Maria de Moeder, die in de rooms-katholieke kerk als de heilige Maagd Maria wordt vereerd, Maria van Magdala, beter bekend als Maria Magdalena, en Salomé – die ook Maria wordt genoemd. Zij zouden, volgens sommige evangelisten althans, aan de voet van het kruis hebben gezeten.
Volgens het evangelie naar Lukas zou Jezus geboren zijn ten tijde van de volkstelling onder Quirinius, in 6 n. Chr. Maar Herodes was toen al overleden.
Het woord 'Christus' komt van het Griekse woord chriein, 'zalven'. Het woord 'messias', dat dezelfde betekenis heeft, komt van het Hebreeuws woord masjiah en geeft iemand aan die ceremonieel gezalfd is voor een bepaald ambt. In het Grieks betekent het werkwoord aleiphein eveneens: 'zalven' (Luc. 7:38 en Mat.
Willibrord was in de 14e eeuw dé verspreider van het christelijk geloof in Nederland. In die tijd werden er hier allerlei goden aangehangen. Willibrord besloot de andersdenkenden te bekeren. Sindsdien kennen wij het christendom in Nederland en vieren we christelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen.
Toch onderstreept het evangelie dat juist dáárin de kern te vinden is: juist als lijdende Knecht, is Jezus inderdaad de Koning der Joden. Niet op een aardse wijze vestigt Hij zijn koninkrijk, met macht en geweld, maar door zijn lijden en sterven.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen.
Judas is berucht geworden door zijn verraad van Jezus, wat leidde tot diens kruisdood. De gewezen apostel stierf een eerloze dood. Judas behoorde tot de twaalf leerlingen die Jezus aanstelde als apostel (gevolmachtigde gezant).
De uitdrukking 'De haan kraaide driemaal' gaat terug op deze drievoudige verloochening van Jezus door Petrus. Er staat nergens dat de haan driemaal kraaide toen Petrus voor de derde keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.
Het bekendst zijn natuurlijk de vier evangeliën – Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes – die in de eerste eeuw zijn geschreven en verslag doen van het leven van Jezus. Daarnaast zijn er echter ook verschillende niet-christelijke teksten uit de Oudheid die naar Jezus verwijzen.
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers. [3] Juda was de vader van Peres en Zerach en Tamar was hun moeder.
In zijn moedertaal het Aramees klonk zijn naam als jèsjoeha, de Griekse uitspraak daarvan werd in de Bijbel jeesous, wat in het latijn klonk als jesoes, en in onze taal werd dat Jezus. Een officiële achternaam had Jezus niet, dat was ook niet gebruikelijk in die tijd.
Jezus is geboren in Bethlehem. Tenminste, volgens de Bijbelboeken Lucas en Matteüs. Maar Nazareth, de woonplaats van Jezus' ouders Jozef en Maria, ligt zo'n 150 kilometer verderop.
Het graf van Jezus
De Heilig Grafkerk bevindt zich in Jeruzalem en is een heilige plek voor Christenen. Zij geloven namelijk dat het graf van Jezus (zie kader) in deze kerk te vinden is. De Bijbel vertelt dat Jezus Christus na de kruisiging door twee van zijn volgelingen begraven werd.
De apostel Judas verraadde Jezus. Hij liet gewapende mannen weten wie ze moesten oppakken door zijn voormalige meester een kus te geven. De Judaskus kwam daarmee symbool te staan voor verraad.
Judas was met de hogepriesters en schriftgeleerden in Jeruzalem overeengekomen Jezus aan hen over te leveren en daarvoor een gunstige gelegenheid te zoeken, namelijk zonder dat het volk het zou merken. Voor zijn diensten kreeg hij een beloning van dertig zilverstukken.
Het kruis was oorspronkelijk een oosters martelwerktuig, waaraan een veroordeelde werd vastgebonden of gespijkerd om hem vervolgens te laten hangen terwijl het lichaam langzaam en pijnlijk uit elkaar getrokken werd. Om het stervensproces te versnellen werden daarbij ook wel de botten van de armen en benen gebroken.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.