Jesaja, een groot profeet uit het Oude Testament, kondigde de aanstaande geboorte van de Messias aan.
In de zesde maand werd de engel Gabriël door God gezonden naar een stad in Galilea, met de naam Nazaret, naar een maagd die verloofd was met een man genaamd Jozef, die uit het huis van David stamde; haar naam was Maria.
[1] Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, ten tijde van koning Herodes, kwamen er uit het Oosten magiërs in Jeruzalem aan. [2] Ze vroegen: 'Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Want wij hebben zijn ster zien opkomen en wij zijn gekomen om Hem te huldigen.
Volgens de de Bijbelboeken Matteüs en Lucas is Jezus geboren in Bethlehem. Maar: in de twee andere evangeliën, Marcus en Johannes, staat dat Jezus in Nazareth ter wereld kwam.
West-Aramees was de taal die Jezus waarschijnlijk sprak en de taal waarin een deel van de Dode Zeerollen geschreven zijn. Oorspronkelijk werd het Aramees door de Arameeërs gesproken, zij woonden in het huidige Syrië, Irak en Turkije.
Christenen geloven dat God zijn eniggeboren zoon naar aarde stuurt om de band met de mens te herstellen. Jezus Christus staat centraal in het christendom en daarom ontleent de religie haar naam aan hem. Jezus zou zijn geboren uit de maagd Maria.
Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben (Lukas 2:16) en de wijzen uit het oosten (Mattheus 3:11), volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen.
Volgens de Bijbels tekst kreeg Jezus van de koningen drie geschenken: goud van Melchior, mirre van Caspar en wierook van Balthasar.
Bethlehem (Arabisch: بيت لحم Bayt Lahm, Hebreeuws בית לחם, Beit Lechem, "broodhuis") is een Palestijnse stad op de Westelijke Jordaanoever, een lokaliteit van de Palestijnse Autoriteit en hoofdstad van het Gouvernement Bethlehem met 32.000 inwoners (2016).
Jezus wordt vaak afgebeeld als een blonde Europeaan. Maar daar klopt niets van. Hij had waarschijnlijk donkerbruine of zwarte krullen en een korte baard, zoals bij joodse mannen in Judea gebruikelijk was. Jezus' huidskleur en uiterlijk worden niet vermeld in de Bijbel of in historische bronnen.
Hoewel de Bijbel geen datum noemt, gingen de christenen rond de 4e eeuw n. Chr. de geboorte van Jezus in december vieren. De Romeinse keizer had op 25 december het midwinterfeest ingevoerd, waarop een populaire Romeinse zonnegod werd vereerd.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Maar de engel zei: 'Schrik niet, Maria, u hebt genade gevonden bij God. U zult zwanger worden en een zoon baren, die u de naam Jezus moet geven. Hij zal een groot man zijn, en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd. God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven.
Op een dag verscheen de engel Gabriël plotseling in haar kamer. Maria was bang, maar de engel bracht goed nieuws. Hij zei dat God ervoor zou zorgen dat ze een heel bijzondere zoon zou krijgen. Die zoon zou Jezus heten en een groot man worden.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Driekoningen is een christelijke feestdag die elk jaar gevierd wordt op 6 januari. Het herdenkt de dag waarop de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daardoor de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen aan in Bethlehem, en vonden daar de pasgeboren koning der Joden, Jezus.
Het goud zou kunnen staan voor het koningschap van Jezus. De mensen zagen in Hem op zeker moment een toekomstige koning van Israël, maar uiteindelijk blijkt zijn koningschap van heel andere aard te zijn. De wierook zou symbool kunnen staan voor het goddelijke van Jezus. Jezus is de Zoon van God, niet zomaar een mens.
Wat we het meest zeker weten is dat Jezus ongeveer tweeduizend jaar geleden is geboren. Naast christelijke bronnen wordt hij genoemd door joodse en Romeinse geschiedschrijvers.
De aarde zingt van wereldgeheimen en de herders begrijpen het in een droomachtige helderziendheid. Zo'n stemming heerst in het Geboortespel. En wanneer hier de herders Gallus, Stichl en Witok heten, dan zijn dat namen die vanuit het toenmalige landschap zijn ontstaan.
Eerst wordt alleen de stal met de os neergezet. In de loop van december naderen Jozef en Maria met de ezel de stal, op kerstavond wordt het kindeke Jezus in de kribbe gelegd en verschijnt de engel. Eerste kerstdag komen de herders en hun schapen erbij.
God zag er dus uit als een mens. Omdat God een wijze man was die als een vader waakte over de mensen, kozen kunstenaars er in de Middeleeuwen al voor om hem te tonen als een grijze oude man. Vaak had hij wit/grijs haar en een baard. Ook Michelangelo schilderde hem met een baard in zijn frescos in de Sixtijnse kapel.
Ontstaan van het christendom
Christenen geloven dat Jezus vlak voor zijn dood zijn volgelingen vroeg om de wereld rond te reizen en iedereen over vergeving te vertellen. Jezus beloofde dat God na zijn dood aan het kruis zijn Heilige Geest zou sturen om de mensen kracht en steun te geven.
Het christendom was al eerder ontstaan. Daar heb je als het goed is al les over gehad.