De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.
In 1889 werd Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo (=pizzamaker) van Napels, uitgenodigd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn specialiteiten ten paleize te bereiden.
Pizza is de culinaire trots van Napels. Hoewel de oorsprong van de pizza niet met harde feiten valt te bewijzen, gaan de Napolitanen er prat op dat de pizza in Napels is uitgevonden.
Oudste recept van de pizza stamt uit de 1e eeuw na Chr.
een recept met speciaal rond brood. Aan dit brood, dat gebakken werd op steen, voegde men meerdere ingrediënten toe, zoals kaas, pitten van pijnbomen, knoflook, kippenvlees en peper.
De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Woordherkomst en -opbouw
van Italiaans pizza, in de betekenis van 'hartige koek' voor het eerst aangetroffen in reisverslagen van de 19e eeuw, zie vindplaatsen hieronder.
Op veel pizza's wordt veel vet en zout gebruikt. Dit is uiteraard ongezond. Echter zijn er ook veel pizza's waarbij ingrediënten worden gebruikt die minder vet en zout zijn. Ook worden op sommige pizza's veel groenten gebruikt.
De pizza zoals wij die tegenwoordig kennen, is van Italiaanse oorsprong. In de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die het maakten werden pizzaioli genoemd.
Feitelijk is het een plat brood en dat wordt al eeuwenlang in vele culturen gebakken. Maar de pizza zoals wij hem nu kennen – rond, met een rand, tomatensaus en/of kaas – komt uit Napels. Er werd al over geschreven in de zeventiende eeuw. In die tijd was pizza streetfood voor de minderbedeelden.
1 woord: oneindig. Overal ter wereld eten mensen een andere soort pizza. Enkele voorbeelden hiervan zijn de pizza met hamburger en patat, een pizza krokodil of zoete pizza's met Nutella of Fruit.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De ronde vorm van de pizza is al eeuwen geleden ontstaan. Italiaanse deegbakkers draaiden het deeg op hun vinger, zodat er lucht bij kwam en het deeg beter kon rijzen. Door het draaien ontstond automatisch een ronde pizzabodem.
Raffaele besluit een pizza te maken in de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen, met tomatensaus, mozzarella en basilicum dus! En koningin Margherita smulde ervan! Daarom gaf Raffaele zijn creatie de naam Pizza Margherita. Al snel stond de pizza margherita op de menukaarten van pizzeria's in het hele land.
Het recept van de pizza margherita werd, voor zover bekend, voor het eerst beschreven in 1830 in een boek over Napels, genaamd: Napoli, contorni e dintorni, maar is waarschijnlijk veel ouder.
Spaghetti is ontstaan in Zuid-Italië en wordt beschouwd als de oudste pastasoort. De oorsprong van de naam komt van het Italiaanse woord 'spago' - dun draadje.
Je vult de pizzabodem met verse producten, op deze manier beleg je de pizza met wat jij lekker vindt en smullen maar. Bij de pizzaoven worden kant en klare pizzabodems geleverd. Samen met de ingrediënten wordt je eigen pizza creëren een kinderspel.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten. Wees niet beschaamd om de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.
De calzone is stiekem een dubbelgeklapte pizza. Pizzadeeg wordt gevuld met kaas, vlees en ei, dubbelgevouwen en gebakken in een hete pizza-oven. Het resultaat: een pizza die je makkelijk uit de hand eet.
De gewoonte om bier bij pizza te drinken zou volgens de overlevering rechtstreeks afstammen van een traditie van de oude Egyptenaren. Zij dronken al een op een bier lijkend brouwsel bij hun baksels van gemalen graan en water. Ook vandaag de dag geven veel Italianen nog altijd de voorkeur aan bier boven wijn bij pizza.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Het gezondst is een pizza zonder vet vlees en een veelvoud aan druipende kazen. Zo zijn vegetarische pizza's bijvoorbeeld bijna altijd lager in calorieën. Denk aan varianten met paprika, champignons, tomaat en artisjok.
In feite is een pizza niet veel meer dan een plak deeg met saus op basis van olijfolie en tomaten, versierd met groenten en vlees en rijkelijk bestrooid met kaas. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.