Rijkste personen ter wereld: Elon Musk - $207 miljard. Jeff Bezos - $178 miljard.
Amazon-baas Bezos passeert Arnault en is nu op een-na-rijkste mens ter wereld. Jeff Bezos, de oprichter en topman van webgigant Amazon, is sinds deze week de op een na rijkste persoon op aarde. De Amerikaan passeerde Bernard Arnault en moet alleen nog Elon Musk voor zich dulden.
De allerrijksten ter wereld zijn dit jaar 1.500 miljard dollar (1.358 miljard euro) rijker geworden. Dat blijkt uit de Bloomberg Billionaires Index van de 500 rijkste mensen in 2023, die vandaag werd gepubliceerd. Elon Musk is opnieuw de allerrijkste persoon op aarde.
De Fransman zag de wereldwijde vraag naar luxegoederen van zijn LVMH-concern dit jaar afnemen. Amazon-oprichter Jeff Bezos werd dit jaar meer dan 70 miljard rijker. Zijn vermogen is ongeveer net zo groot als Arnault en zij strijden op het nippertje voor de plek achter Musk.
Op nummer 1 staat de familie Al Nahyan (VAE) met een geschat vermogen van 300 miljard dollar.
Toch hebben veel mensen nog nooit gehoord van Françoise Bettencourt Meyers: de allerrijkste vrouw ter wereld. Wie is deze 70-jarige Française? Ze mag zich al zes jaar de allerbelangrijkste erfgename van het wereldberoemde cosmeticamerk L'Oréal noemen, maar nu ook de rijkste vrouw ter wereld.
Op de eerste plaats staat nog steeds Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken. Haar vermogen is met 12,6 miljard euro iets gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar ze is opnieuw de rijkste Nederlander.
Volgens de miljonairsranking van Henley & Partners is de Verenigde Staten het walhalla voor rijke mensen. In de top 10 staan maar liefst vijf Amerikaanse steden: naast New York gaat het om San Francisco (derde plaats), Los Angeles (zesde), Chicago (zevende) en Houston (achtste).
Erfgename van L'Oréal is eerste vrouw met meer dan 100 miljard dollar. Françoise Bettencourt Meyers is de rijkste vrouw ter wereld en de eerste vrouw ooit die de vermogensgrens van 100 miljard dollar heeft overschreden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van zijn miljardairsindex.
De Afrikaanse heerser Mansa Moussa is waarschijnlijk de rijkste man die ooit op aarde geleefd heeft. Volgens de website Money.com was zijn rijkdom zo groot dat het niet eens in cijfers uit te drukken is.
Volgens Credit Suisse behoren individuen met meer dan $ 1 miljoen aan vermogen tot de top 1 % wereldwijd. Binnen Nederland is de top 1% multimiljonair. Miljardairs zijn $ 2,6 biljoen rijker dan vóór de pandemie, ook al daalden de vermogens van miljardairs in 2022 enigszins na hun recordjaar 2021.
Precies honderd jaar geleden kondigden de Verenigde Staten hun eerste echte miljardair aan. John D.Rockefeller zou op 29 september 1916 de magische grens van de $1 miljard hebben doorbroken.
Hun totale vermogen nam met 4,7 procent toe tot bijna 241 miljard euro, een recordbedrag. Nederland telt nu 51 miljardairs, ook dat waren er nooit eerder zoveel.
John de Mol rijkste BN'er
John de Mol is nog steeds de rijkste bekende Nederlander op plek 19 met een vermogen van 2 miljard euro, hetzelfde als vorig jaar.
Charlene de Carvalho-Heineken is niet alleen de rijkste vrouw, maar ook de rijkste inwoner van Nederland.
In internationaal opzicht is Nederland een rijk en welvarend land, met een hoog inkomen per hoofd van de bevolking, relatief goed en toegankelijk onderwijs en zorg, en een relatief veilige leefomgeving.
In Bloemendaal in Noord-Holland hebben huishoudens het hoogste vermogen. In Rotterdam bedraagt het gemiddelde vermogen 11.800 euro. Dat is bijna twaalf keer lager dan het landelijk gemiddelde van 135.100 euro.
Het gemiddeld financieel vermogen van Nederlanders bedraagt 176.510 euro. Daarmee zijn ze de rijkste burgers van de Europese Unie. Op de tweede plaats staan Belgen maar die hebben fors minder geld: 121.000 euro. Dat is ruim dertig procent minder.
In Noord-Holland wonen relatief de meeste miljonairshuishoudens (3,8 procent). Daar liggen ook de drie gemeenten met het hoogste aandeel miljonairs: Bloemendaal (23 procent), Laren (21 procent) en Blaricum (18 procent). Noord-Holland wordt gevolgd door Utrecht en Zeeland, waar ook meer dan 3 procent miljonairs wonen.
Hij is geen miljonair meer, maar daar zal de 'aardappelkoning van Zeeland' niet rouwig om zijn: hij mag zichzelf nu officieel miljardair noemen. Vorig jaar nog goed voor 456 miljoen euro, dit jaar staat het vermogen van Kees Meijer (74), bekend van Lamb Weston/Meijer in Kruiningen, op 1 miljard euro.
In 2022 zag UBS dat het aantal miljardairs wereldwijd met 137 toenam naar 2544 mensen (7 procent stijging). Hun totale vermogen groeide eveneens hard, met 9 procent. In absolute getallen wordt het totale vermogen van alle miljardairs inmiddels geschat op 12 biljoen dollar.
De top 3 jongste miljonairs komen allemaal uit het digitale tijdperk: Adriaan Mol (39), Robert Vis (39) en Job van der Voort (33). De techjongens leverden afgelopen jaar tientallen miljoenen euro's in doordat het techklimaat verslechterde. Mol is bekend van Nederlandse betalingsdienstaanbieder Mollie.
Eén persoon springt er in het bijzonder uit: Bernard Arnault, eigenaar van het Franse luxeconcern LVMH. Hij is veruit de rijkste persoon in Europa en bezit ruim 100 miljard euro meer dan de volgende miljardair in onze database.
In de Quote 500 zetten we de 500 rijkste Nederlanders op een rij. Vermogende families vinden een plek op een aparte lijst. Zo ziet de top 5 eruit. Zoals u in de video zag mag de familie Brenninkmeijer zich met een vermogen van €24,5 miljard (wederom) de rijkste van ons land noemen.