De eerste minister is het hoofd van de federale regering: hij leidt de werkzaamheden en coördineert ze. Hij zit de ministerraad en het
Volgens de Grondwet benoemt Koning Filip de ministers van de Belgische federale regering. Zie Regeringsformatie (België) voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Volgens de Grondwet benoemt de koning de ministers van de Belgische federale regering.
De regering-De Croo (1 oktober 2020 - heden) is de huidige Belgische federale regering, onder leiding van Alexander De Croo. Ze werd gevormd na de federale verkiezingen van 2019 en bestaat uit de liberalen (Open Vld, MR), sociaaldemocraten (sp.
Dit zijn: de Belgische regering of federale regering op federaal vlak (21 mandaten) de Vlaamse Regering voor het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap (10 mandaten) de Waalse Gewestregering voor het Waals Gewest (9 mandaten)
België is een federale staat die bestaat uit 3 Gemeenschappen (de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige) en 3 Gewesten (het Vlaams, het Waals en het Brussels). Naast de federale staat heeft elk van deze deelstaten eigen bevoegdheden waarover hij zelf beslist.
De Nederlandstaligen, Franstaligen en Duitstaligen vormen elk een Gemeenschap: de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap. Elk taalgebied vormt een gewest: Het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Duitstaligen worden hierbij onder het Waals Gewest gerekend.
De eerste minister is nog altijd de machtigste politicus van België. Maar aan die positie wordt de laatste jaren duchtig geknaagd.
In 2012 en 2014 kwam de zesde staatshervorming tot stand. De macht om beslissingen te nemen behoort niet langer exclusief toe aan de federale regering en het federaal parlement. De leiding over het land is nu in handen van verschillende partners, die onafhankelijk hun bevoegdheden uitoefenen in hun domeinen.
België is een federale constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. De eerste minister is de regeringsleider in een meerpartijenstelsel.
België wordt onafhankelijk in 1830 na een opstand tegen het bewind van de Nederlandse koning Willem I. De Belgische Revolutie heeft te maken met een verlangen naar onafhankelijkheid door de katholieke Franstalige burgerij in de Zuidelijke Nederlanden en ideeën van liberalisme en nationalisme.
De Belgische Revolutie was een revolutie in 1830 waardoor België zich losmaakte uit het Koninkrijk der Nederlanden en onafhankelijk werd.
Koning Filip is het Staatshoofd: hij vertegenwoordigt België.Hij moet ook honderden wetten en koninklijke besluiten (de teksten die de regels voor alle Belgen bepalen) ondertekenen.
In België is een kabinet een belangrijke beleidsfactor. Het voorbeeld wordt hierin getoond door de koning, die over een eigen kabinet van medewerkers beschikt, geleid door een kabinetschef.
De betrekkingen tussen Nederland en België gaan eeuwen terug vanwege de gezamenlijke geschiedenis die beide landen delen. Tussen 1815 en 1830 vormden zij samen zelfs één land, het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, maar hier kwam na de Belgische Revolutie een einde aan.
De burgemeester is echter niet de baas van de gemeente. De gemeenteraad is het hoogste orgaan. De burgemeester legt, net als de wethouders, verantwoording af aan de gemeenteraad over hoe de burgemeester zijn of haar taken uitvoert.
De regering bestaat uit de Koning en ministers, terwijl het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. De Koning is het staatshoofd maar in de praktijk heeft hij geen macht. Het kabinet bepaalt in gezamenlijkheid het beleid en alle ministers zijn daarvoor verantwoordelijk.
Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
Bij de overheid werken tienduizenden ambtenaren. Sommigen bereiden beleid en wetgeving voor, anderen voeren beleid uit (politiemensen, militairen, leraren in het openbare onderwijs). De Grondwet regelt in grote lijnen hoe de overheid eruit ziet.
Taken van commissaris van de Koning
De cvdK is voorzitter van de Provinciale Staten. De commissaris is ook voorzitter van Gedeputeerde Staten. Als lid maakt hij ook deel uit van Gedeputeerde Staten. De cvdK houdt toezicht op het beleidsproces van de provincie.
Hij regeert onder de naam koning Willem-Alexander. Grondwettelijk is de koning het staatshoofd en maakt hij deel uit van de regering. Ook heeft hij een rol in de kabinetsformatie en het wetgevende proces. Hij moet elke wet ondertekenen om deze in werking te doen treden.
Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk. De positie van de koning en de opvolging zijn geregeld in de Grondwet, vandaar dat in Nederland sprake is van een 'constitutionele monarchie'.
De Belgische Revolutie, Belgische Omwenteling of Belgische Opstand is de gewapende opstand in 1830 tegen koning Willem I der Nederlanden die tot afscheiding van de zuidelijke provincies leidde en tot de onafhankelijkheid van België.
België prijkt met een mediaanvermogen van 249.940 dollar in 2022 bovenaan de wereldrangschikking. Naar gemiddeld vermogen staat België pas op de elfde plaats met 352.810 dollar (-13.940 dollar) in een rangschikking die wordt aangevoerd door Zwitserland (met 685.230 dollar).
Halverwege de jaren 1960 was het bruto regionaal product per capita in Vlaanderen voor het eerst hoger dan in Wallonië. Vandaag de dag is Vlaanderen substantieel rijker dan Wallonië. Het Vlaamse bbp per capita overstijgt dat van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.