Enkele jaren later gaan de twee bedrijven samen: zestig procent van de aandelen komt in handen van de Koninklijke, de overige veertig procent is voor de Britse tak. In 1907 is het samengaan een feit. De Koninklijke Shell Groep houdt twee hoofdkantoren: een in Den Haag, een in Londen.
Marjan van Loon is sinds 1 januari 2016 president-directeur van Shell Nederland. De in Helmond geboren Van Loon (1965) studeerde Chemical Engineering aan de TU Eindhoven. Direct na haar studie trad ze in 1989 als chemisch technoloog in dienst bij Shell.
Op 20 juli 2005 werd op de effectenbeurzen voor het eerst gehandeld in het aandeel Royal Dutch Shell. De Koninklijke/Shell-groep groeide daarmee uit tot één onderneming naar Brits recht: Royal Dutch Shell plc (plc staat voor public limited company, het Britse equivalent van de Nederlandse N.V.).
Er zijn vijf aandeelhouders bekend met een gemeenschappelijk belang van 22,21% in Shell Plc. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc. (7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).
Shell vertrekt 31 december officieel uit Nederland en is vanaf dan op papier volledig Brits. Ook verhuist het bedrijf op die dag zijn hoofdkantoor van Den Haag naar Londen. Dat heeft het energieconcern maandag bekendgemaakt.
Shell. De lijst wordt aangevoerd door de Royal Dutch Shell. Shell is het grootste bedrijf van Nederland en ook nog eens een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Het bedrijf is al actief sinds 1907 en heeft ruim 82.000 werknemers in dienst.
"Shell vertrekt bovenal omdat het met één been al in het VK stond. Maar de duurzaamheidsagenda van Shell stond onder druk door onder andere de verloren rechtszaak tegen Milieudefensie." En volgens Bas ter Weel, directeur van het economisch onderzoeksbureau SEO, moeten daarin ook afwegingen worden gemaakt.
De oorzaak van die enorme ommezwaai is simpel, Shell profiteerde volop van de hogere prijzen voor olie en gas. Met name die laatste brandstof speelt een grote rol, omdat Shell zich langzaam afkeert van olie en meer investeert in gas en duurzame energie zoals wind- en zonne-energie.
Beleggen in aandelen van Shell lijkt momenteel een goede keuze vanwege de mindere periode die nu achter de rug is. Shell maakt weer winst dankzij de stijgende olieprijzen en dat betekent ook gunstiger tijden voor beleggers.
Koninklijke Olie en Shell Transport and Trading gingen op in Royal Dutch Shell plc, waarvan 60% van de aandelen voor aandeelhouders van Koninklijke Olie zijn en 40% voor de aandeelhouders van Shell Transport.
De afgelopen jaren verdeelde Shell zijn investeringen over drie categorieën: Snelle winst: De winning van olie en gas, raffinaderijen die olieproducten maken (zoals benzine en diesel) en vloeibaar aardgas. Dit levert nu het meeste geld op. Meer dan de helft van het geld van Shell (65%) ging hiernaartoe.
Shell verdiende vooral goed aan de verkoop van aardgas en de vloeibare vorm lng. Daar steeg de winst in het tweede kwartaal met maar liefst 163 procent tot 8,1 miljard dollar. De chemietak met onder meer raffinage zag de inkomsten dankzij hogere marges bijna verdubbelen tot 2,1 miljard.
Shell Pernis is een petrochemisch complex van Shell aan de Vondelingenplaat bij de Nederlandse plaats Pernis (gemeente Rotterdam), waar ruwe aardolie wordt verwerkt tot bruikbare producten zoals benzine, kerosine, diesel en grondstoffen voor de chemische industrie.
Dezelfde dag om 08:23 volgde Ben van Beurden, de topman van Shell. Van Houten verdiende volgens de FNV 6,41 miljoen euro per jaar, Frans Muller 6,28 miljoen en Shell-topman 6,09 miljoen.
De wortels van Shell liggen in Indonesië, destijds een Nederlandse kolonie. In 1890 richt een groep Nederlandse zakenmannen daar de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch-Indië op. Doel van het bedrijf: het winnen van olie, om te beginnen uit een bron op Sumatra.
Het ging om de uitgifte van 1.300 aandelen van duizend gulden. Daarmee bedroeg het totale kapitaal van de Koninklijke 1,3 miljoen gulden, destijds een enorm bedrag.
Update 28 juli 2022: Shell keert over het 2-e kwartaal 2022 een onveranderd contant dividend uit van USD 0,25. Shell kondigde eveneens aan voor nog eens 6 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Die moeten voor het volgende kwartaalrapport zijn ingekocht.
Shell heeft vorig jaar een winst gemaakt van ruim 20 miljard dollar, omgerekend 17,8 miljard euro. Het Britse olieconcern profiteerde volop van de hoge prijs van olie en gas door de herstellende wereldeconomie. In Nederland kost een liter benzine nu gemiddeld 2,15 euro en dat was nog nooit zoveel.
Olie- en gasmaatschappij Shell profiteert enorm van de hoge energie- en brandstofprijzen. Het bedrijf boekte in de afgelopen drie maanden een winst van maar liefst 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro. In het eerste kwartaal van dit jaar was de nettowinst nog 'slechts' 7,1 miljard dollar.
Ook de komende jaren zal Shell nog steeds miljarden investeren in de olie en gas-winning, waarbij er weliswaar wel een duurzame divisie wordt opgericht die behalve in windenergie, ook in zonne- en waterstof energie gaat investeren. De koers van de olietanker wordt dus geleidelijk verlegd.
Volgens Shell is de verhuizing vooral bedoeld om sneller en flexibeler te opereren, maar er speelt natuurlijk meer. Volgens minister Blok is de dividendbelasting een zwaar punt.
De terugtrekking van Shell uit Rusland kost het bedrijf tussen de 4 en 5 miljard dollar (3,6 tot 4,6 miljard euro). Dat maakt het concern vandaag bekend in een voorlopig bericht over het eerste kwartaal. Eind februari zei Shell al dat het zich zou terugtrekken uit Rusland, vanwege de Russische inval in Oekraïne.