Chahat heeft de treurige titel van dikste baby ter wereld in de wacht gesleept. Het meisje uit India is acht maanden oud en weegt 19 kilo. Bij haar geboorte had ze een normaal gewicht maar de kilo's kwamen er in korte tijd heel rap aan.
Karan was al opvallend lang toen hij geboren werd. Hij was toen meer dan 60 centimeter lang en woog 7 kilo. Hij had daarmee de twijfelachtige eer om in het Guiness Book of Records te worden opgenomen als grootste en zwaarste baby ooit.
De medische term voor een (te) hoog geboortegewicht bij baby's is macrosomie. Een baby heeft dan een geboortegewicht van 4500 gram of meer. Dat overkomt zo'n 10% van de baby's. Je verloskundige kan dit inschatten door naar de groei van je baarmoeder te kijken.
Als je baby bij de geboorte zwaarder is dan 4,5 kilogram, is er sprake van macrosomie. Een te hoog geboortegewicht kan leiden tot een aantal gezondheidsproblemen, zowel bij de moeder als bij het kind.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
De zwaarste baby die ooit via een natuurlijke manier ter wereld kwam, woog 10,2 kilo. Dat gebeurde in 1955 in Italië. Die baby staat in het Guinness Book of World Records.
Een individuele baby mag gerust eens wat harder of wat minder hard groeien. Bij de lengtegroei zie je zelfs heel vaak van die kleine tussengroeispurtjes. Schommelingen zijn dus normaal, maar te grote afwijkingen zijn niet de bedoeling.
Wanneer je hoogzwanger bent van een zware baby, kunnen verschillende factoren meespelen: Erfelijkheid: mogelijk waren jij of je partner ook zware baby's. Je gewicht nam flink toe tijdens de zwangerschap; Medische reden: bijvoorbeeld diabetes (dit wordt vastgesteld door een test)
Dragen van de zwangere buik
De vorm van je buik kan daarin ook nog verschillen. Dat ligt vooral aan jouw lengte en aan de positie van je baby. Ligt de baby dwars, dan rekt jouw buik mee in de breedte. Als je klein bent, zul je ook sneller een brede buik hebben.
Je baby in week 38
Je kindje is nu ca. 48 cm, zo groot als een prei en weegt ongeveer 3200 gram. Je baby is nu echt helemaal af en kan ieder moment geboren worden. Gebruikelijk worden baby's tussen week 38 en 42 geboren.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee!
Wetenschappers hebben in een groot internationaal onderzoek 190 verbanden ontdekt tussen onze genetische code en het geboortegewicht. Hieruit blijkt dat de genen van zowel de moeder als van de baby het geboortegewicht beïnvloeden.
De zwaarste baby ooit woog 10,2 kg
De zwaarste baby die ooit geboren is uit een gezonde moeder, werd via een vaginale geboorte ter wereld gebracht in 1955. De Italiaanse moeder Carmelina Fedele leverde hiermee een van de grootste prestaties die in het Guinness book of world records te vinden zijn.
De kleinste baby ooit die de geboorte overleefde heeft na 13 maanden het ziekenhuis mogen verlaten in Singapore. Kwek Yu Xuan werd geboren op 25 weken en woog 212 gram, zoveel als een appel. Haar kansen om ooit het ziekenhuis levend te verlaten waren miniem, maar wonder boven wonder haalde ze het.
Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst. Veel vrouwen merken in het derde trimester dat als ze een paar dagen of weekje rust nemen, hun buik enorm snel groeit. En dat klopt: je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
3/ Positie van de buik
Aan de vorm en stand van je buik is blijkbaar te zien wat er op komst is. Vrouwen die hun buik hoog dragen, krijgen vaker een meisje. Hangt je buik juist iets lager? Dan wordt het een jongen.
Voor de zwangerschap bedraagt de lengte van uw baarmoeder of uterus ongeveer 7,5 cm en het gewicht ongeveer 40 à 50 g. In de loop van de eerste helft van de zwangerschap is er een sterke groei van de baarmoeder. Rond de 20ste zwangerschapsweek weegt de baarmoeder ongeveer 700 g.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald.
De ruimte in je buik wordt voor de baby steeds krapper om te bewegen en te draaien. De baby weegt nu 1300 gram en is 38 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 30 van je zwangerschap.
Een pasgeboren baby draait zich naar het licht als dat niet te fel is. Hij of zij merkt al heel goed het verschil tussen licht en donker, maar ziet nog wazig. Je baby ziet alles beter van dichtbij. Als je pasgeboren baby wakker en alert is, zoekt hij of zij iets om naar te kijken.