Wie kan worden aangewezen als bezitter van een dier wordt geregeld in artikel 3:107 BW. De bezitter is degene die het dier voor zichzelf houdt. Dit zal meestal tevens de eigenaar zijn.
Onder bezitter wordt verstaan degene die het dier onder zich heeft c.q. daar de verantwoording over draagt. Vaak is dat ook de eigenaar, maar dat hoeft niet.
Wettelijk bezien zijn dieren in ons rechtsstelsel (roerende) zaken. Het Burgerlijk Wetboek (BW) gaat in Boek 3 immers uit van de begrippen «goederen» (alle zaken en vermogensrechten) en «zaken» (voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten). Dieren worden niet apart onderscheiden.
De hond komt toe aan de eigenaar
Hetzelfde geldt als u op basis van huwelijkse voorwaarden bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden bent aangegaan. Indien uw ex-partner de hond niet wenst af te geven dan kan daarvoor een kort geding worden opgestart.
Vermoedelijk worden honden gestolen om te verhandelen. Het betreffen uiteenlopende rassen en vaak zien we dat een bepaalde periode een specifiek ras populair is. Een gezonde rasechte hond is dan zeer in trek, omdat pups van dit ras veel geld opleveren.
De eigenaar blijft wel aansprakelijk voor de kat. Net als bij een hond heeft de eigenaar van een kat te maken met risicoaansprakelijkheid. Als u een kat heeft aangereden, ligt de aansprakelijkheid voor de aanrijding bij de eigenaar. U heeft daarom recht op schadevergoeding wanneer u een kat heeft aangereden.
De wet schrijft voor dat de bezitter of eigenaar van een hond aansprakelijk is voor het gedrag van de hond. De bezitter is aansprakelijk omdat de hond zich zelfstandig kan gedragen en dit gevaarlijk kan zijn voor anderen.
In artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek staat: “De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”
Bij een hondenbeet is over het algemeen de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet is bepaald dat de bezitter van een dier ervoor moet zorg dragen dat het dier iemand anders niet mag verwonden en letsel toebrengen. De bezitter van een hond is verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn viervoeter.
1. Bullmastiff. De beste waakhond is een kruising tussen de Buldog (40%) en de Mastiff (60%). Loyaal, Dapper en erg beschermend tegenover de roedel (de familie).
Als je hond een andere hond bijt dan ben je wettelijk aansprakelijk. Een bezitter van een dier is namelijk aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Dit betekent niet dat je hier iets aan kunt doen. Het doet er dus niet toe of je als bezitter daadwerkelijk schuld hebt.
Een wa-verzekering biedt geen dekking voor schade van uw eigen hond, kat of ander huisdier aan uw eigen spullen. U heeft namelijk zelf de beslissing gemaakt om een huisdier te nemen en volgens de verzekeraars is dit het risico dat u daarbij loopt.
Koopt u een raspup, dan kan dit bedrag uiteenlopen van zo'n 400 euro tot wel meer dan 1500 euro. Voor een volwassen hond uit een asiel betaalt u tussen de 125 en 225 euro, vaak afhankelijk van de leeftijd van de hond en voor pups is de prijs vaak wat hoger.
Schade veroorzaakt door jouw hond aan andermans spullen
In principe ben jij volgens de wet als eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die jouw huisdier veroorzaakt. Hiervoor ben je verzekerd via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De hond moet de schade wel uit eigen gedragingen hebben veroorzaakt.
Over het algemeen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt hierbij geen rol. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen. De eigenaar van het dier is bijvoorbeeld niet aansprakelijk wanneer er sprake is van overmacht of noodweer.
Kattennagels zijn te zacht om krassen in autolak te veroorzaken. Wel kunnen ze uiteraard zand meenemen, maar laten we wel wezen, dat komt op elke auto terecht zodra die de showroom verlaten heeft.
De schade die jouw huisdier maakt, kan onder je aansprakelijkheidsverzekering vallen. De meeste verzekeringen verzekeren huisdieren automatisch mee. Maar check ruim voor vertrek of jouw verzekering dit ook doet. Is dit niet het geval, dan kun je vaak een aanvullende verzekering nemen voor je huisdieren.
1. Tibetaanse Mastiff €7.000 tot meer dan een miljoen euro! Mastiff ook een teken van rijkdom. De duurste hond ter wereld was een Tibetaanse Mastiff die werd verkocht voor zo'n 1,5 miljoen euro.
Niet zo schokkend, is het feit dat de goudvis het goedkoopste huisdier is. Een goudvis kost amper één euro en je hebt er eigenlijk enkel voer en een visbokaal voor nodig. Maar wat je misschien niet wist, is dat een vis tien jaar oud kan worden.
,,En een kat is bijna even duur als een hond - de eerste kost gemiddeld 550 euro per jaar, tegenover zo'n 580 euro voor de tweede. Dat komt bijvoorbeeld door de kosten van kattengrit. Maar een hond is van alle huisdieren wel het duurst.”
Een veelvoorkomende oorzaak van slopen is verveling. Als een hond zich verveelt kan het zijn dat hij aandacht wil krijgen van zijn baasje door te slopen. Vergeet hierbij niet negatieve aandacht is ook aandacht.
Paarden worden al heel lang als huisdier gehouden. Vroeger werden deze dieren vooral als werkpaard gebruikt. Tegenwoordig zijn paarden steeds meer een 'maatje'. U kunt samen met een paard genieten van de natuur, sport beoefenen of op een andere manier samen dingen ondernemen.
Hond of kat als inboedel
In sommige gevallen kun je bij een gewonde hond of kat ook aanspraak maken op je inboedelverzekering. Je hond of kat als inboedel… Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar door inboedelverzekeraars worden kleine huisdieren gezien als een 'zaak', net als een bankstel of eettafel.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
De meeste dierenartsen zullen om ethische redenen nooit een gezonde hond laten inslapen, maar als uw hond veel pijn heeft of lijdt aan een dodelijke aandoening wordt euthanasie een bespreekbare optie. In een dergelijke situatie kunnen u of uw dierenarts euthanasie voorstellen om onnodig lijden te voorkomen.