De jaarlijkse competitie tussen Limburgse en Brabantse bakkers om de beste vlaai af te leveren is ook dit jaar weer gehouden. Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks ging Henk Hover de winnaar verrassen. De winnaar van 2023 is bakker Vries in Weert!
Een Limburgse vlaai wordt geheel in de oven gebakken. Het achteraf toevoegen van slagroom mag dus officieel niet. Een echte klassieker is de rijstevlaai (riestevlaoj), ook kruisbessenvlaai (kroonselevlaoj) en pruimenvlaai (proemevlaoj) zijn welbekend.
Bakkerij Nollen is door de onafhankelijke vakjury van de BakkersVakWedstrijden uitgeroepen tot beste bakker van Nederland van het jaar 2019/2020.
Maar spannender nog dan eten, is zelf een appelvlaai bakken, zeker als die ook nog eens tot de lekkerste van Limburg wordt uitgeroepen. De zwarte pruimenvlaai behoorde in Limburg lang tot de top van meest gegeten en -verkochte vlaaien van professionele bakkers.
De appelvlaai is niet voor niets één van onze meest verkochte vlaaien. De zoete smaak van appelen het deeg met suiker zorgt voor een heerlijke zoete ervaring. Toch is de vlaai niet té zoet, maar precies goed volgens ons en ook volgens onze klanten.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs.
Het brood wordt gebakken door BakkerijHolland. Die brengt de retourbroden naar mengvoerfabrikant Nijsen/Granico. Zij verwerken dat vervolgens in het kippenvoer dat gegeten wordt door de kippen van Kipster. En de eieren van deze kippen worden enkel bij Lidl verkocht aan consumenten.
Een Bakker in Nederland verdient gemiddeld € 2.200 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.870 (laag) tot € 2.530 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Is het brood uit de supermarkt even gezond als dat van de Warme Bakker? Als je dezelfde broodsoort kiest, bijvoorbeeld volkoren, blijft de voedingswaarde gelijk.
De jaarlijkse competitie tussen Limburgse en Brabantse bakkers om de beste vlaai af te leveren is ook dit jaar weer gehouden. Samen met juryvoorzitter Marcel Roubroeks ging Henk Hover de winnaar verrassen. De winnaar van 2023 is bakker Vries in Weert!
Vlaai (in 't Maastrichts zeggen we 'vlaoj') is een streekproduct waar we heel trots op zijn. Daarom dat we in 2017 de Dag van de Vlaai in het leven hebben geroepen, want zo'n mooi product verdient een eigen dag. Sindsdien vieren we het in heel Limburg en soms zelfs ver daar buiten.
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai. Ze winnen de 42ste jaarlijkse vlaaienkeuring.
Jan Linders Supermarkten mag het streekproduct Jan Linders Abrikozen-progresvlaai bestempelen tot het 'Beste Product van het Jaar 2020-2021'. Deze vlaai won de prijs in de categorie Banket, maar werd ook verkozen tot overall winnaar van álle inzendingen die meededen aan de 'Beste product van het jaar-verkiezing'.
Net als taart kun je vlaai bij voorkeur in een afgesloten doos in de koelkast bewaren. Zo blijft het tot drie dagen houdbaar. Wanneer je de vlaai zonder doos in de koelkast zet, kun je het nog een dag bewaren. Vlaaien kun je ook invriezen maar ook hierbij is het af te raden om vlaaien met slagroom in te vriezen.
Zwaar beroep in onderzoek
Een gemiddelde score van meer dan 30, was de definitie van een zwaar beroep. De top van fysiek zwaar werk volgens ergonomische risico's zijn: schilder (47,1), metser (43,8), timmerman (40,8), kuiser (40,4), beenhouwer/bakker (39,3), productie arbeider (38,3) en kapper (37,8).
De gemiddelde omzet van een Nederlandse bakker in 2021 bedroeg circa 1.036.000 euro. 43% van de omzet bestond uit broodproducten, 25% patisserie, 11% chocoladeproducten en 21% aan andersoortige producten zoals koffiekoeken, hartige producten, beleg...
Als we kijken naar de Verkoopmedewerker bakkerij salarisstatistieken in Nederland op 17 januari 2024, dan maakt de vertegenwoordigde werknemer € 23.592; om preciezer te zijn is het salaris € 1.966 per maand, € 492 per week of € 12,93 per uur.
Gelukkig gaf het Omroep MAX-programma antwoord, zodat wij het nu ook weten. Na afloop proeven de bakkers (en de crew!) alle baksels. Als er dan nog wat over is, nemen de bakkers de baksels mee naar huis!
Deze rustieke broden worden op ambachtelijke wijze gemaakt met alleen de beste natuurlijke ingrediënten. Zo gebruiken we Nederlandse tarwe, gemalen door een molen in het Groninger land. Zo weten we precies bij welke boeren deze tarwe is verbouwd. Hierdoor houden we de voedselketen kort en duurzaam.
De tarwe wordt vervolgens door drie Nederlandse bakkerijen gebruikt als basis voor het Bakkersgoud brood. Een van die bakkers is Bakkerij Faber uit het Drentse Hoogeveen. Samen met directeur Sjoerd Jellema zijn de Bakkersgoud Rustiek broden ontwikkeld: “Wij zijn al jaren een van de huisbakkers van ALDI.
Elke week post Chapeau! een typisch Limburgs Lijstje dat ons Zuiderlingen bekend in de oren klinkt. Dit keer: 7 typisch Limburgse uitdrukkingen. Aomzeike (mieren), sjwelmensje (aardappel), pompestein (aanrecht) en kammezeualke (gilet) zijn woorden die steeds minder worden gebruikt in het dialect.
De provincie Limburg kent veel lekkere streekgerechten. De bekendste Limburgse lekkernij is natuurlijk bij uitstek de echte Limburgse vlaai. Maar de Limburgse keuken heeft nog veel meer te bieden. Zowel voor hartige gerechten als zoete versnaperingen zijn veel Limburgse streekrecepten.