De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
Hoewel mannetjesleeuwen groter en sterker zijn dan vrouwtjes, jagen ze bijna nooit mee. Met hun opvallende manen kunnen ze zich namelijk minder goed verstoppen. Als de leeuwinnen een prooi gevangen hebben, is de leeuw echter wel de eerste die mag eten.
Eén van de bekendste wilde katten is toch wel de leeuw. Ten onrechte wordt hij de “koning van de jungle” genoemd, want zijn belangrijkste leefgebied is de Afrikaanse savanne. De “koning der dieren” is hij wel.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Dit betekent dat hij zo goed als geen vijanden heeft. De grootste vijand van de leeuw zijn wij, de mens!
Jonge leeuwen hebben een gevlekte huid, ook als ze al wat groter zijn. Daaraan kun je de jongen dus herkennen. Omdat de leeuw geen vijanden heeft onder de dieren, noemen we hem wel de koning van het dierenrijk.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Oude, jonge of zieke leeuwen kunnen worden aangevallen, gedood en opgegeten door andere roofdieren zoals hyena's en luipaarden. Daarnaast kunnen mannetjesleeuwen welpen die niet van hen zijn doden en eten . En een krokodil kan een zwemmende leeuw grijpen en opeten.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
De tijger, om precies de zijn de Siberische Tijger, dat is de grootste van die drie. Op nummer 2 staat de leeuw, op 3 de panter. De Siberische Tijger is echter niet de grootste katachtige, dat is de Lijger. Het kind van de mannetjesleeuw en de vrouwtjestijger kan wel 3 meter lang worden!
Dit is de tijger. De koning van de jungle. De tijger is de grootste katachtige ter wereld. Een tijgermannetje kan, zonder zijn staart mee te rekenen, meer dan 3 meter lang en 300 kilo zwaar worden.
Op dit moment leven er nog 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, maar over 20 jaar zijn er waarschijnlijk nog slechts 10.000 over als gevolg van ontbossing, jacht en conflicten met mensen. Alleen in Zuid-Afrika is de populatie leeuwen stabiel door de aanleg van beschermde natuurgebieden zoals het Krugerpark.
De huiskat en de tijger behoren tot dezelfde familie: de kattenfamilie. Ook leeuwen, luipaarden, lynxen en jaguars zijn allemaal katachtigen, evenals de kleinere woestijnkat en de pampaskat. In totaal bestaat de familie uit zo'n veertig verschillende soorten.
Leeuwen zijn de enige katachtigen die in grote, sociale groepen leven. Afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en water in de omgeving, kan een groep uit 3 tot 30 leeuwen bestaan.
Aan de staart van de leeuw kan je zijn humeur aflezen. Als de staart rustig en zwakjes heen en weer zwiept is hij tevreden. Als de leeuw zijn staart hard heen en weer zwaait is hij boos, dus dan moet je maken dat je wegkomt! Leeuwen hebben hun eigen manier om met elkaar te communiceren.
Ze 'praten' ook veel met elkaar. Dat doen ze door heel hard te brullen. Je kunt ze zelfs op 10 km afstand horen. Niet alle katachtigen kunnen brullen.
Net als katten houden leeuwen niet van zwemmen. Soms springen zij wel in het water voor verkoeling of om te vluchten uit een gevaarlijke situatie, maar dat gebeurt niet vaak. Mocht je ooit een leeuw tegenkomen in het wild, blijf dan muisstil staan en ren in geen enkel geval weg! Meestal vertrekt de leeuw dan weer.
Het woord wolvin staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Ze zijn heel erg sterk maar toch leven leeuwen als één van de weinige katachtigen in een groep samen. Dit noem je een 'troep'. De meeste andere katachtigen leven alleen. Een troep leeuwen is samen zo sterk dat ze als enige roofdier grote prooien kunnen vangen (zelfs olifanten en giraffen!).
Soms ligt hij tot twintig uur per dag te rusten in de schaduw en is hij enkel actief om te jagen. De leeuw voedt zich voornamelijk met prooidieren tussen de 50 en 300 kg, maar als deze niet in de buurt zijn gaat hij af op kleinere en grotere dieren, tussen de vijftien en duizend kg.
Kijk, dat is nu wel iets wat bij gewone huiskatten en leeuwen hetzelfde is: ze kunnen hun nagels intrekken zodat deze niet zo snel afslijten bij het lopen. Maar als ze een prooi willen vangen, dan gebruiken ze die nagels wel hoor!
Het meest komen deze gevechten voor tussen mannetjes onderling, bij de strijd om de macht. Maar ook aanvallen van mannetjes op vrouwtjes komen voor; vooral als een nieuw mannetje als haremhouder nog niet helemaal stevig in het zadel zit.
Een giraf moet minimaal 1250 euro opbrengen en voor de grootste Afrikaanse olifant in Europa moet minstens 2000 euro worden neergeteld. Dat hebben beide dierenparken donderdag laten weten. De kopers krijgen de dieren echter niet mee naar huis, maar adopteren de beesten.
Ze eten gras, bladeren, struiken en soms vruchten en boomschors. Per dag eet een Afrikaanse olifant ongeveer 200 kilo voedsel, een Aziatische olifant eet minder, zo'n 150 kilo per dag. Olifanten in dierentuinen krijgen vaak meer groenten en fruit (wat voedzamer is) en daardoor eten ze wat minder.
Dan begint het tellen pas echt. Voor 5000 dollar is het mogelijk om in Zimbabwe een leeuw te schieten via een jachtsafari bureau. Een buffel kost 2800 dollar, een olifant 9000. Het goedkoopst is een baviaan, die doet slechts 150 dollar.