Als het gaat om de hij-/zij- of het-vorm schrijf je -dt. (Let op: er komt nooit -dt achter een werkwoord, alleen een -t. De -d staat er al, omdat de stam van het werkwoord eindigt op een -d. Er komt dus alleen een -t achter de -d die er al staat.)
Beide spellingen zijn correct, maar er is een verschil in grammaticale structuur en daardoor ook in betekenis. Wie vind je het best? is correct als je het onderwerp is.Je is dan vervangbaar door jij.
De correcte vervoeging is je/jij vindt.
Als het onderwerp je/jij achter de persoonsvorm staat, is de correcte vervoeging vind je/jij. Bij combinaties met je is het niet altijd even duidelijk of je het onderwerp van de zin is.
In de meest gangbare gevallen is stam + t de juiste schrijfwijze. Het is echter wel afhankelijk van de zin waarvan het deel uitmaakt. Als het onderwerp in de zin u is, dan volgt altijd de schrijfwijze vindt, met een t dus. Betreft het gebiedende wijs, dan schrijven we geen t (zie volgende alinea).
Onthouden als je geen dt-fouten meer wilt maken
Jij/je/u/hij/het eindigt nooit op een -d, want er komt altijd een -t achter. Het gebruik van -dt komt alleen voor in de tegenwoordige tijd. Voeg een -t toe als je die ook hoort bij het controlewoord (smurfenregel).
Als het gaat om de hij-/zij- of het-vorm schrijf je -dt. (Let op: er komt nooit -dt achter een werkwoord, alleen een -t. De -d staat er al, omdat de stam van het werkwoord eindigt op een -d. Er komt dus alleen een -t achter de -d die er al staat.)
Er is ook een trucje om te achterhalen of u aan het eind van het voltooid deelwoord -t of -d moet schrijven. U kunt daarvoor vergelijken met de verledentijdsvorm. Als die op -de(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -d.Als de verledentijdsvorm op -te(n) eindigt, krijgt ook het voltooid deelwoord een -t.
Als hij veel naar je gezicht kijkt of hij veel oogcontact probeert te maken, is dat een signaal dat hij interesse heeft. Als hij daarnaast naar je toe leunt of hij zorgt dat hij dichtbij je staat, is dat een duidelijk signaal dat hij je leuk vindt.
Doen wat je niet leuk vindt, is soms niet te vermijden. Maar je hoeft er ook geen expert in te worden. Je hebt 7 keuzes bij alles wat je doet: frustratie, acceptatie, verandering, weigeren, delegeren, leuker maken of het sneller doen. Voorkom dat je doet wat je niet wilt, alleen omdat je denkt dat je geen keuze hebt.
In de tegenwoordige tijd wordt nooit een d aan de stam toegevoegd. Zinnen als 'Zij wijzigd straks de tarieven' en 'Hij veranderd morgen de code' zijn dus altijd fout. Het moet zijn: 'Zij wijzigt straks de tarieven' en 'Hij verandert morgen de code' (weer: stam + t).
Daarom moet je vindt schrijven volgens de regel 'bij een derde persoon: stam + t'. Als je het werkwoord vinden vervangt door bijvoorbeeld noemen, kun je goed horen dat er een t aan de stam moet worden toegevoegd: 'Ik ben het die dit onzin noemt. ' Meer voorbeelden: Ik ben het zelf die langzaam opbrandt.
DT alleen bij een D aan het eind van je werkwoord. Als je een vervoeging maakt van een Nederlands werkwoord voeg je altijd maar 1 D of 1 T toe, nooit DT, DD of TT. Dus als je een -DT combinatie ziet, weet je dat de eerste D of T al uit het werkwoord komt.
Als het onderwerp van de zin u is, komt er in de tegenwoordige tijd altijd een t achter de stam van het werkwoord. Dus: 'Waar vindt u ons?' is juist.
het vindt plaats, ze vinden plaats. … dat het plaatsvindt, ze plaatsvinden. het vond plaats, ze vonden plaats.
Is het 'Ik ben zeker de enige die dat vind' of 'Ik ben zeker de enige die dat vindt'? ! Juist is 'Ik ben zeker de enige die dat vindt. ' De bijzin die dat vindt hoort bij de enige, en dat is een derde persoon enkelvoud; daarom krijgt vindt een t.
Als je wil, kun je beginnen over iets wat jullie samen hebben meegemaakt door te zeggen: “Hé, weet je nog toen we samen…”. Maar het belangrijkste is dat je op een makkelijke manier zegt dat je diegene leuk vindt. Het is goed om het makkelijk te houden, omdat het dan duidelijk is dat je je crush echt leuk vindt.
Nog een verschil tussen een crush en een verliefdheid: bij een crush word je de aanwezigheid van een persoon snel zat.Bij een verliefdheid wil je juist meer tijd met diegene doorbrengen en meer over hem of haar te weten komen.
Als je iemand leuk vindt, heb je een goede tijd met die persoon, maar er is geen constante 'noodzaak' om bij die persoon te zijn. Liefde impliceert dagelijkse zorg voor de ander, de behoefte om voor hem te zorgen, zijn gedachten, dromen en manier van zijn te kennen.
Narcisme is een extreme variant van 'jezelf groot maken'. Wie zijn zelfbeeld op die manier moet stutten is vaak heel lastig voor zijn omgeving. Een van de kenmerken van iemand met narcisme is dat ze geen kritiek verdragen. Vriendschappen duren daardoor zolang als de vrienden het zelfgevoel van de narcist bevestigen.
Bij je of jij komt er een t achter als je of jij vóór het werkwoord staat. Je wordt beter in taal. Jij landt niet 's nachts, toch? Je redt het wel.
De meeste dt-fouten ontstaan onder tijdsdruk of omdat we gefocust zijn op de tekstinhoud en onvoldoende aandacht overhouden om spellingregels toe te passen. In een iets technischer jargon: dt-fouten liggen op de loer als de capaciteit van ons werkgeheugen overschreden wordt.