De eerste trouwringen zijn gevonden langs de oevers van de Nijl in Egypte. Deze waren niet van edelmetaal maar gemaakt van simpele rietstengels. Hier is de traditie van de trouwring dus ontstaan, waarschijnlijk door een boerenjongen die een zelfgemaakte ring van riet om de vinger van zijn geliefde schoof.
Symboliek en trouwringen
Een ring is rond en oneindig en staat symbool voor eeuwigheid zonder begin en eind. De symboliek is die van eeuwig durende verbondenheid tussen de gehuwden. In leven en dood, in voor- en tegenspoed.
De trouwring is een eeuwige cirkel, een symbool van de eeuwigheid. Net als de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw.
De magie van de (trouw)ring
Rond is een natuurlijke vorm in de natuur. Een ring is een cirkel en een cirkel heeft sterke magische connotaties. De cirkel is zonder tijd en zonder eind. Daarom impliceert de cirkel een zich steeds herhalende, ononderbroken volkomenheid in tijd en ruimte.
Hoeveel ringen je draagt, ligt helemaal aan jouw stijl en het moment. Zelf zijn wij groot fan van meerdere ringen combineren. Wil je meerdere ringen dragen en het toch subtiel houden, draag dan bijvoorbeeld aan de ene hand twee ringen (ringvinger en middelvinger) en aan de andere hand één ring (ringvinger).
Ring om je ringvinger
De meeste mensen dragen namelijk hun trouwring om hun ringvinger. Daarom staat een ring om je ringvinger symbool voor liefde en schoonheid. Natuurlijk kan je ook een ring om je ringvinger dragen als je (nog) niet getrouwd bent.
De Egyptenaren
Zo'n 5000 jaar geleden in Egypte ontstond de moderne trouwring. Naast het gebruik van primitieve materialen zoals leer, bot of ivoor, werden hier ook de eerste trouwringen gesmeed van edelmetaal zoals goud en zilver.
Het veiligste antwoord is om zowel de bruid als de bruidegom samen hun eigen ringen te laten kiezen. Dit zorgt ervoor dat beide partijen blij zijn met de ring die ze de rest van hun huwelijksleven zullen dragen.
Het geven van een verlovingsring heeft een lange traditie die teruggaat tot de oudheid. Destijds, een teken dat de bruid de bruidsschat had ontvangen. Later werd de verlovingsring het romantische symbool dat we vandaag kennen.
Als twee ringen met elkaar verbonden zijn, dan staat dat symbool voor de verbondenheid aan elkaar. Daarnaast staat het ook symbool voor hemel en aarde en daardoor voor oneindige eeuwigheid. Twee ringen in elkaar betekent dat de verbondenheid ook in het hiernamaals zal doorgaan.
De vinger heet zo omdat hij de (trouw)ring draagt. Vroeger werd gedacht dat er een rechtstreekse bloedverbinding was (de Vena amoris) tussen de ringvinger en het hart. De associatie van het hart en de liefde leidde ertoe dat de ring (het teken van de liefde) om deze vinger gedragen werd.
Ring aan je duim
Een ring om je duim geeft aan dat je onafhankelijk bent. De duim staat voor kracht en doelgerichtheid. Edelstenen die het best aansluiten bij een duimring zijn robijn en granaat.
De Vena Amoris is het bloedvat dat vanuit de linker ringvinger direct met het hart in verbinding staat. Een ander verhaal vertelt juist weer dat het rechts dragen van trouwringen voorkomt uit een symbolische betekenis van links en rechts. Rechts staat voor het goede en links voor het slechte.
De ringvinger van de linkerhand symboliseert het directe pad naar het hart van de geliefde partner. Daarom wordt vaak de verlovingsring aan de linkerhand gedragen. Na de bruiloft kan de verlovingsring verhuizen van de linkerhand naar de ringvinger van de rechterhand en wordt deze dan samen met de trouwring gedragen.
Een ring is meestal gemaakt van verzinkt staal, van roestvast staal of van kunststof, maar er bestaan ook sluitringen van vernikkeld messing en fosforbrons.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Overigens komt de traditie vanuit de Oude Egyptenaren, zij droegen de trouwring aan de linkerhand. Zij geloofden dat de linker ringvinger de enige vinger is die direct in verbinding staat met je hart. Dit wordt de 'ader der liefde' of de 'vena amoris' genoemd.
Ook de geloofsovertuiging kan een rol spelen in de keuze van het dragen van een trouwring aan de linkerhand of rechterhand. In Nederland worden de trouwringen door katholieken namelijk traditioneel aan de linkerhand gedragen, terwijl protestanten een trouwring juist aan de rechterhand dragen.
Deze traditie komt voort uit het geloof dat je linker ringvinger in direct contact met je hart staat. Vena Amoris, oftewel ader van de liefde. Om deze reden wordt de trouwring ook in Zuid-Afrika en Noord-Amerika aan de linker hand gedragen.
Mensen die hun ring links dragen zijn weduwe, weduwnaar of gescheiden. De keuze om de ring links of rechts te dragen heeft dus een lange geschiedenis per geloof en land. Sommige mensen kiezen voor de hand die ze het minst gebruiken in verband met de praktische rol die dit met zich meebrengt.
De naam laat niet veel aan de verbeelding over, bij deze ring zijn de edelstenen gezet in een rij.
Wat is de betekenis van een zwarte trouwring? Jouw liefde is kostbaarder dan platina of goud. Zwarte verlovings- en trouwringen zijn vrij modern. Zwart kan staan voor kracht en sterkte.
De voordelen van het dragen van een ring
Een gouden band aan je ringvinger maakt meteen duidelijk dat je niet beschikbaar bent en hopelijk kun je daardoor gewoon genieten van een avondje stappen zonder ongewenste avances.
ZEGELRING ALS TROUWRING
Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een persoonlijke zegelring met het eigen familiewapen of misschien hebben jullie in de familie wel een initiaal die al eeuwen meegaat en van vader op zoon wordt overgedragen. Een mooie traditie dus om in stand te houden en dus dé perfecte trouwring voor jou!