Wanneer heb ik recht op een nabestaandenuitkering (Anw-uitkering)? Als weduwe of weduwnaar met kinderen tot 18 jaar komt u in aanmerking voor een nabestaandenuitkering. Of als u arbeidsongeschikt bent en u bent uw partner verloren. Hiervoor gelden wel verdere voorwaarden.
U krijgt Anw-uitkering als uw partner: in het verleden in Nederland heeft gewoond of gewerkt, én. op de dag van overlijden verzekerd was voor een nabestaandenuitkering in een land van de EU (Europese Unie), EER (Europese Economische Ruimte) of een verdragsland.
Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
U krijgt een eenmalige overlijdensuitkering als uw overleden partner een van de volgende uitkeringen kreeg: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet)AOW-pensioen. Anw-uitkering.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt. Sinds 2018 gelden er regels die bepalen dat erfenissen en schenkingen niet meer automatisch in de gemeenschap van goederen vallen.
Nabestaandenpensioen voor partner en kinderen
De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt van je pensioenregeling af. Je partner ontvangt meestal 70% van wat je aan pensioen zou krijgen als je niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14% van dat bedrag.
Er mag maximaal een bedrag van 50% van het salaris worden verzekerd voor partnerpensioen. Voor deelnemers is het hierdoor duidelijk welk bedrag de partner ontvangt bij overlijden. Het partnerpensioen is straks niet meer afhankelijk van het aantal gewerkte jaren in loondienst.
Alleen als de deelnemer tijdens zijn dienstverband overlijdt, is een nabestaandenpensioen verzekerd. Overlijdt de deelnemer na het dienstverband, tijdens een periode waarin hij bijvoorbeeld een WW-uitkering krijgt?Dan is er geen nabestaandenpensioen meer verzekerd.
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
Als je overlijdt krijgen partner en kinderen nabestaandenpensioen. Je partner krijgt nabestaandenpensioen zolang hij of zij leeft. Dit noemen we ook wel partnerpensioen. Je kinderen krijgen nabestaandenpensioen tot ze 18 jaar oud zijn.
Wanneer je partner overlijdt, eindigt een huwelijk automatisch. Dit geldt ook voor het geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract. Voor geregistreerd partners en getrouwde stellen is wettelijk al vastgelegd wat er met de nalatenschap gebeurt.
Naar wie gaat je pensioen bij overlijden? Je opgebouwde pensioen gaat naar je erfgenamen. Wie die erfgenamen zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en of je een testament hebt.
De nabestaanden hebben recht op de uitkering. De Anw kent twee soorten uitkeringen, te weten de nabestaandenuitkering en de wezenuitkering.
Naast een nabestaandenpensioen kan een Anw-hiaatverzekering onderdeel zijn van de pensioenregeling. De Anw-hiaatverzekering dekt (deels) het inkomensverlies bij overlijden als er geen recht is op een Anw-uitkering vanuit de overheid. Dit komt vaak voor.
De hoogte van de Anw-uitkering
Ander inkomen wordt volledig of geheel verrekend met de Anw-uitkering. Aanvullend nabestaandenpensioen, dividend en spaargeld tellen niet mee.
In de volksmond wordt er soms ook gesproken over weduwepensioen. Een weduwe pensioen is eigenlijk hetzelfde als het partnerpensioen. Dit pensioen zorgt ervoor wanneer jij onverhoopt komt te overlijden dat er dan een uitkering volgt naar je partner.
Als de overledene geen kinderen had, en nog wel ouders en/of broers en zussen, dan erven zij samen. Halfbroers en -zussen tellen daar ook bij mee. Stiefbroers en -zussen niet. Als er ook geen ouders, broers of zussen waren, dan moet een generatie verder teruggekeken worden: de grootouders en hun nakomelingen.
Hebt u geen kinderen? Zonder testament erft uw partner na uw overlijden uw erfenis.Als die vervolgens ook overlijdt, gaat de erfenis naar diens bloedverwanten.Naar ouders, broers, zussen en hun kinderen.
De langstlevende mag alle goederen opmaken. De kinderen moeten wachten tot de langstlevende overlijdt of failliet wordt verklaard alvorens zij hun erfdeel kunnen opeisen. Ondanks deze wettelijke basis zijn er toch genoeg redenen om toch een testament te maken.
Het nabestaandenpensioen is een uitkering die iemand krijgt als zijn of haar partner overlijdt. Dit “pensioen” geldt vanaf het moment van overlijden. De achterblijvende partner krijgt dan een maandelijks bedrag uitgekeerd. Dit wordt het partnerpensioen genoemd.
Bij ABP bouwt iedere deelnemer nabestaandenpensioen op.Dus ook als u geen partner heeft. Als u op de ingangsdatum van uw pensioen geen partner heeft dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1 juli 1999 heeft opgebouwd.