zorg of medische bijstand verlenen aan een zwaar ziek gezins- of familielid tot de 2de graad; palliatieve zorgen verstrekken; zorgen voor zijn zwaar ziek minderjarig kind; zorgen voor zijn gehandicapt kind jonger dan 21 jaar.
Als u voor een zwaar ziek gezinslid of familielid wilt zorgen, kunt u 'verlof voor medische bijstand' nemen. Dat verlof is, naast palliatief verlof, ouderschapsverlof en verlof voor mantelzorg, een van de 'thematische' verloven.
ten vroegste 6 maanden vóór de begindatum of de datum van verlenging in geval van ouderschapsverlof of verlof voor mantelzorg en ten vroegste 1 maand in geval van medische bijstand of verlof voor palliatieve zorg; en ten laatste 2 maanden na die begindatum of datum van verlenging.
Langdurend zorgverlof vraagt u schriftelijk aan bij uw werkgever. Dat doet u minstens 2 weken voordat u het verlof wilt opnemen. Uw werkgever mag u om informatie vragen om te beoordelen of u recht heeft op verlof. Dit kan bijvoorbeeld een afsprakenbriefje met de arts zijn.
Deze vorm van loopbaanonderbreking kan u niet worden geweigerd, voor zover u aan de werkgever een attest voorlegt van de behandelend arts van de patiënt dat bewijst dat u bereid bent de medische bijstand te verlenen die nodig is voor zijn herstel, bovenop de professionele bijstand die hij daarnaast kan genieten (zie ...
Met een zware ziekte wordt bedoeld, elke ziekte of medische ingreep die de behandelende geneesheer als dusdanig bestempelt en waarvan de geneesheer meent dat elke vorm van sociale, familiale of psychologische bijstand noodzakelijk is voor het herstel.
Uitstel van het verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid. De werkgever kan het recht op verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid uitstellen om redenen die verband houden met de werking van zijn bedrijf.
Verlof voor medische bijstand (thematisch verlof)
Voltijds voor maximaal 12 maanden. Halftijds of 1/5 gedurende maximaal 24 maanden. Je (verlengbare) aanvraag geldt telkens voor minimum 1 en maximaal 3 maanden.
Om recht te hebben op de aanmoedigingspremie, moet je aan volgende voorwaarden voldoen: Je werkt niet in de openbare sector. Je ontvangt een onderbrekingsuitkering van de RVA. Je hebt gedurende 12 maanden aaneensluitend gewerkt vóór de aanvang van je ouderschapsverlof.
Palliatief verlof, verlof voor medische bijstand en mantelzorgverlof tellen volledig mee voor uw werknemerspensioen als u een onderbrekingsvergoeding ontvangt van de RVA.
Het verlof voor medische bijstand en het tijdskrediet met motief zijn twee systemen van loopbaanonderbreking die het je mogelijk maken om je prestaties te schorsen of halftijds of met 1/5 te verminderen, om 'een zwaar ziek gezins- of familielid bij te staan of te verzorgen'.
Verlof en doktersbezoek
Er geldt geen onvoorwaardelijk recht op doktersbezoek. Meestal is de afspraak dat werknemers zo veel mogelijk in hun vrije tijd naar de dokter of tandarts gaan. Als doktersbezoek buiten werktijd niet mogelijk is, kunt u recht hebben op kort verzuimverlof.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
Als erkende mantelzorgverlener heb je recht op maximum zes maanden volledige onderbreking, of maximum 12 maanden halftijdse of 1/5de onderbreking. Volgens de huidige reglementering kan je wel slechts 1 maand voltijds (of 2 maanden halftijds of 1/5de) verlof nemen per zorgbehoevende persoon.
Invloed op het pensioen
Er tellen 12 maanden voltijdse of deeltijdse gewone loopbaanonderbreking en/of zorgkrediet mee voor het pensioen. Deze periode wordt uitgebreid met 24 maanden wanneer je een kind ten laste hebt dat jonger is dan 6 jaar.
Hoe lang kortdurend zorgverlof
U heeft recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat u per week werkt, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Dus als u 32 uur per week werkt, kunt u in 12 maanden 64 uur kortdurend verlof opnemen.
In een landingsbaan is het mogelijk om de arbeidsprestaties te verminderen tot de helft of tot 4/5 van een voltijdse arbeidsovereenkomst en dit vanaf 55 jaar indien men 25 jaar beroepsverleden aantoont. De RVA betaalt een uitkering vanaf de leeftijd van 60 jaar, in sommige gevallen reeds vanaf 55 jaar (4/5 of 1/2).
Wat is kortdurend zorgverlof? Kortdurend zorgverlof neem je op als je je zieke kind, je zieke partner of je ouders moet verzorgen. Je kunt dit verlof ook opnemen wanneer je moet zorgen voor een goede vriend of ander familielid. Je verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt.
Als de werknemer recht heeft op het gevraagde tijdskrediet en wanneer de begindatum van de onderbreking vastligt, moet de aanvraag worden ingediend bij de RVA. Dat doet u bij voorkeur online. Dat is niet alleen sneller maar ook beter voor het milieu.
Een partner, ouder of kind dat levensbedreigend ziek is, dat is een dusdanige zorg, dat combinatie daarvan met werken niet wenselijk is. De betrokken medewerker moet zich volledig op de zorg van de partner, ouder of kind kunnen richten in dergelijke ernstige situaties.
Tijdens uw volledige beroepsloopbaan kunt u maximaal 12 maanden een aanmoedigingspremie in het kader van zorgkrediet krijgen. Die maximumtermijn is: niet proportioneel: het maakt dus geen verschil of u die maanden halftijds, deeltijds of voltijds onderbreekt.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.