De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
' De symptomen komen overeen met die van autismespectrumstoornissen bij mensen. De dieren gaan geen sociaal contact aan en maken geen oogcontact. 'Bij deze honden hebben we uitgesloten dat het angst is. Het interesseert ze gewoon niet.
Zo zijn er autisme hulphonden die de persoon kalmeert bij angst, druk geeft op het lichaam en voor afleiding zorgt . De belangrijkste taak is dat de autisme hulphond een gevoel van veiligheid geeft, op straat, thuis, op het werk of op school. Een hulphond is maatwerk.
Het is opvallend dat patiënten met schizofrenie vaak een kat als huisdier hebben en maar zelden een hond.
Tussen 1850 en 2012 zijn wereldwijd slechts 56 van dit soort ziektegevallen beschreven. Het kunnen allerlei dieren zijn: van een hond, leeuw of tijger tot en met een krokodil, slang of een bij. De casus van de kip staat uitgebreid beschreven in het julinummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie.
Honden met ADHD bestaan, maar gelukkig is aan concentratieproblemen en hyperactiviteit wat te doen. Niet alleen kinderen, maar ook honden lijken steeds drukker en impulsiever te worden. Steeds vaker horen we over ADHD-kinderen en dito honden.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress. Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress.
De ziektes ADHD, Autisme, Post traumatische stress stoornis (PTSS) en ook dementie komen bij honden vrij veel voor. Veel baasjes weten dat alleen niet en herkennen de symptomen niet. Dat is jammer, want in sommige gevallen is er medicatie of training waardoor het dier er echt op vooruit gaat.
Voorbeelden van gedragsproblemen bij honden zijn uitvallen naar vreemde mensen, vechten met andere honden, niet alleen thuis kunnen blijven, tot bloedens toe op de eigen poten bijten of onzindelijkheid.
De belangrijkste oorzaak wanneer de hond in paniek raakt is stress of angst. Sommige honden zijn van zichzelf op hun hoede, naar dit betekent niet gelijk dat ze ook angstig zijn. Een angstige hond is soms getraumatiseerd. Angstige of onrustige honden zijn in veel gevallen niet goed gesocialiseerd.
Een buddyhond geeft sociale steun aan volwassenen en kinderen met een handicap, ziekte of stoornis. Buddyhonden hebben de juiste eigenschappen en vaardigheden voor deze taak. Ze zijn goed opgevoed, stabiel, bieden rust en weten om te gaan met moeilijke situaties.
(Oud-)geüniformeerden hebben tijdens hun werk vaak te maken gehad met traumatische gebeurtenissen. Sommigen ontwikkelen hierdoor een Post Traumatische Stress Stoornis, ofwel PTSS. Mensen met PTSS hebben klachten die zijn ontstaan doordat deze traumatische gebeurtenis(sen) niet verwerkt zijn.
Een geleidehond van KNGF Geleidehonden kost jou niets. De opvoeding, scholing en alle bijkomende kosten van een blindengeleidehond en een assistentiehond worden door KNGF Geleidehonden en zorgverzekeraars vergoed.
Een hond met het syndroom van Down zal afwijkend gedrag gaan vertonen. Hij zal niet of nauwelijks communiceren, lopen zal niet of nauwelijks gaan en de hond zal vatbaar zijn voor allerlei aandoeningen. Het gevolg zal zijn dat een hond met het syndroom van Down vaak op jonge leeftijd zal sterven.
ADHD is niet officieel als een dierenziekte omschreven. Het is dus lastig om vast te stellen of dieren echt ADHD hebben. Vooral dieren die veel met mensen in aanraking komen lijken echt wel ADHD verschijnselen te vertonen. Vaak wordt dit gezien bij paarden en honden.
Niet alleen honden, maar ook huisdieren als katten en konijnen blijken een positieve invloed te hebben op de sociale vaardigheden van kinderen met autisme. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Missouri-Columbia.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Veel gedragsproblemen komen voort uit angst, verveling of stress bij de hond. In die gevallen is het voor jou, maar óók voor je hond een probleem en is het tijd om een gedragstherapeut in de arm te nemen. De kwaliteit van jouw leven en dat van jouw hond zal er dan zeker op vooruit gaan!
Ook via de dierenarts kun je vaak een ervaren gedragstherapeut vinden. De tarieven voor een gedragstherapeut variëren, een intake met een paar vervolgsessies kost al gauw 250 tot 300 euro. De gemiddelde prijs van een privé les van een uur is ongeveer 65 euro.
Hoe herken ik een hulphond? Hulphonden die aan het werk zijn, kun je herkennen aan een hesje of tuig. Het tuig bestaat uit een harnas en een beugel en is vaak voorzien van de tekst 'niet aaien' of 'niet afleiden' en het logo van de geleidehondenschool.
Als je je eigen hond wil opleiden tot therapiehond is dit mogelijk bij verschillende organisaties. Je hond krijgt eerste een geschiktheidskeuring. Gedrag, karakter en gezondheid zijn hierbij doorslaggevend. Als je hond is goedgekeurd, kan de opleiding beginnen.
Een pup die in aanmerking komt voor een opleiding tot hulphond, woont in zijn eerste levensjaar bij een gastgezin. Hier wordt hij opgevoed tot een sociaalvaardige hond en leert de eerste basiscommando's. Gastgezinnen worden zorgvuldig geselecteerd en intensief begeleid vanuit Hulphond Nederland.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid.
Een hond die aan het ijsberen is, oftewel steeds heen en weer loopt, heeft moeite met het inschatten van de situatie. Hij is op zijn hoede omdat hij weet dat er iets mis is, maar hij kan niet thuisbrengen wat. Hij kan daardoor niet relaxen. Net als mensen is onzekerheid een vaak voorkomende emotie bij honden.