In 2006 schafte Kabinet-Balkenende II het ziekenfonds af en dat maakte plaats voor het huidige zorgstelsel. Dit stelsel ontving in eerste instantie veel kritiek, op zowel zorgverzekeraars als op ziekenhuizen en de minister.
Voortbouwend op de plannen van zijn voorgangers diende minister Hoogervorst in 2004 een volledig uitgewerkt wetsvoorstel Zorgverzekeringswet bij de Tweede Kamer in. Hij verdedigde dit wetsvoorstel met succes in het parlement. De nieuwe wet trad op 1 januari 2006 in werking.
Dit waren ziekenfondsen opgericht door lokale medici die veelal ook in het bestuur waren vertegenwoordigd, zoals het Algemeen Ziekenfonds Amsterdam (AZA) en het Algemeen Ziekenfonds Rotterdam (AZR). Dit waren ziekenfondsen die door de verzekerden zelf werden opgericht en bestuurd.
In 2006 werd de gereguleerde marktwerking in de zorg ingevoerd ter vervanging van het ziekenfonds. Sindsdien is de zorgmarkt geprivatiseerd en wordt er concurrentie gevoerd tussen de semipublieke zorgverzekeraars, maar ook tussen ziekenhuizen en zorginstellingen.
Korte geschiedenis
Zij richtten Stichting Volksgezondheidszorg Zuid Nederland (VGZ) op. Dit solidariteitsprincipe was de basis voor het ziekenfonds dat later uitgroeide tot Coöperatie VGZ. Tegenwoordig zijn we geen afkorting meer.
VGZ heeft vier varianten van de basisverzekering, CZ drie. Ook bieden ze allebei de aanvullende verzekering Zorg voor de Zorg, afgestemd op werken in de zorg. Nieuw zijn de voordelige aanvullende pakketten Zorg voor de Zorg Budget (CZ) en de Bundels Actief, Fit en Gezond van VGZ.
Van de ruim 13,5 miljoen Nederlanders die premieplichtig zijn voor de zorgverzekering is 1,7 procent aangemerkt als wanbetaler. Dat zijn bijna 230.000 personen (peildatum: 31 december 2017).
De zorg voor zieken en armen werd overgelaten aan het particulier initiatief. De hygiënische omstandigheden waaronder de Nederlandse bevolking leefde waren slecht. Werklozen, weduwen, invaliden en ouderen werden allen beschouwd als armen en werden in hun lot overgelaten aan de liefdadigheid van anderen.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.
Op 1 januari 1995 ontstond de Achmea Groep, waar Zilveren Kruis tot vandaag de dag onderdeel van uitmaakt. Zilveren Kruis is de grootste zorgverzekeraar van Achmea.
Wat moet je doen om in orde te zijn met het ziekenfonds? Het belangrijkste is dat je in orde bent met je premiebetalingen. Daarnaast is het belangrijk om tijdig te informeren naar de voorwaarden voor bepaalde voordelen en de juiste documenten aan te leveren, bijvoorbeeld een geboorteakte voor het geboortegeschenk.
Op 1 januari 2015 is Agis opgegaan in Zilveren Kruis.
Hogere kosten, hogere premie
Dat de verzekeringen duurder worden heeft drie belangrijke redenen. Ten eerste stijgen de lonen in de sector. Daardoor wordt zorg duurder en dat moet worden betaald uit de premie. Ook de stijgende prijzen voor alles, van medicijnen tot hulpmiddelen, werken door in de premie.
Wie 18 jaar en ouder is, betaalt via premies, bijdragen en belastingen mee aan de kosten van de zorg. De zorg uit het basispakket wordt voor ongeveer 50% betaald uit het Zorgverzekeringsfonds (Zvf) dat door het Zorginstituut wordt beheerd.
Het gedachtegoed achter het huidige Nederlandse zorgstelsel is gebaseerd op bekende internationale principes: toegang tot zorg voor iedereen, solidariteit via een voor iedereen verplichte en toegankelijke zorgverzekering, en goede kwaliteit van zorg.
Wat sinds een jaar of dertig thuiszorg heet, heette eerder kruiswerk en gezinsverzorging en daarvoor armenzorg. In de negentiende eeuw kregen armen bij ziekte, zwangerschap en ouderdom hulp van de kerken, van particuliere cha- ritatieve organisaties of van de gemeentelijke overheid.
Vroeger was echt niet alles beter. De bejaardenhuizen werden bijvoorbeeld ook bevolkt door ouderen die kerngezond waren, waardoor er minder plek was voor mensen met een zorgvraag. De bejaardenhuizen zijn gesloten omdat veel ouderen, al dan niet met een lichte zorgvraag, prima zelfstandig kunnen wonen en leven.
Missie II: In 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen. Wie anno 2030 zorg nodig heeft, gaat alleen als het niet anders kan naar het ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingshuis of andere intramurale instelling.
Als u niet verzekerd bent, stuurt het CAK u daarover een brief. U moet dan binnen 3 maanden een zorgverzekering afsluiten of aantonen dat u zich niet hoeft te verzekeren (bijvoorbeeld wegens gemoedsbezwaren). Doet u dat niet, dan krijgt u een boete.
Zorgverzekering voor gemoedsbezwaarden
Wilt u wegens uw geloof geen zorgverzekering?Dan hoeft u geen zorgverzekering af te sluiten. U betaalt dan in plaats van premie een bedrag aan de Belastingdienst.
Heeft u een brief gekregen dat u volgens ons geen Nederlandse zorgverzekering heeft? Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 472,25. De hoogte van deze boete staat in de wet.
Achmea. Achmea is het grootste verzekeringsconcern voor zorgverzekeringen in Nederland met een marktaandeel van 29,3 procent (in 2022).
Wat is de beste zorgverzekering? De beste zorgverzekering is de polis met de meest ruime dekking tegen de laagste prijs. Voor 2023 is de beste verzekering de verzekering van United Consumers X VGZ. Dit is een naturapolis.