Wijnbouw is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in het Nabije Oosten, in Mesopotamië of in de Kaukasus. In die laatste regio claimt Georgië het oudste wijnland ter wereld te zijn met een wijnbouwtraditie die 7000 jaar teruggaat!
De verhalen doen dat er een herder was die op een berg, genaamd Ararat, de eerste wilde druif plukte. Er werd ontdekt dat als je de druiven perste in een ton en even liet staan, de sappen gingen gisten. En voilà, wijn is ontstaan! Kort na deze grote ontdekking werd in de regio de eerste wijngaard geplant.
wijn [drank] {oudnederlands wīn 901-1000, middelnederlands wijn} oudsaksisch, oudhoogduits, oudengels wīn, oudnoors vīn, gotisch wein < latijn vinum, verwant met grieks oinos, (< ∗woinos) ( vgl.
Witte wijn wordt gemaakt uit het sap van druiven. De most is dus vrij van schillen, steeltjes en pitten. Omdat druivensap weinig tot geen kleurstof bevat zal de wijn nagenoeg blank zijn. Witte wijn kan derhalve ook van blauwe druiven gemaakt worden.
Op nummer 1 staat Italië met bijna 55 miljoen hectoliter geproduceerde wijn per jaar. Bijna een derde van de Europese wijnen komt uit Italië. Het klimaat van het land is erg geschikt voor wijnbouw, waardoor overal in het land wijn wordt geproduceerd.
Want in elk wijntype, en voor elk nobel druivenras, heeft Frankrijk wijnen die (mee) aan de top van de wereld staan. Dat kan geen enkel ander wijnland zeggen.
De geschiedenis van wijn is begonnen op het moment waarop men ontdekte dat men de vruchten van een wilde kruipplant tot een roesverwekkende drank kon laten vergisten. Door die wilde plant te veredelen en te geleiden werden de resultaten steeds beter.
Bier was 5400 jaar voor Christus al bekend. In Egypte zijn papyrusrollen gevonden uit 3500 voor Christus met het recept voor wijn. In Griekenland was wijn de belangrijkste drank. Beschilderde vazen en mokken laten uitbundige feestmalen zien waarbij wijn gedronken werd.
als woordenboektrefwoord: wijn: m. (-en), gegist druivensap.
Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Belangrijk hierbij is dat voor rode wijn echt alles van de druiven wordt gebruikt. Dus niet allen het druivensap maar ook de schillen, de stelen en de pitten. Hoe roder de rode wijn is van kleur, hoe langer de schil in de most gelegen heeft.
Hoe smaakte wijn vroeger? De Retsina van vandaag is echter droog en de meeste oude wijnen waren erg zoet. Wijn smaakte niet alleen anders, de manier waarop die werd geconsumeerd verschilde ook enorm. Van de Grieken en Romeinen was bekend dat ze hun wijn verdunden met water (soms zelfs zeewater).
Welke wijnsoorten zijn er? Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt. ¹ Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden.
Tijdens maceratie veranderen de natuurlijke gisten de suikers van het vruchtvlees in alcohol en koolzuur. De gisting begint bij een temperatuur van zo'n 15 a 16 graden en produceert naast alcohol en koolzuur ook wat warmte, hierdoor stijgt de temperatuur naar 32 a 33 graden.
De kleur die de rosé heeft komt van de schillen van de blauwe druiven. Want in die schillen, daarin zitten de kleurstoffen. Wanneer de schillen kort mee gisten met de wijn, geven ze hun kleurstoffen af aan het sap. Ook kun je de kleur uit de schillen krijgen door bijvoorbeeld zachtjes te persen.
Het bekende gezegde 'water bij de wijn doen' gebruiken we puur figuurlijk, in de betekenis van 'compromissen sluiten'. Waar de uitspraak vandaan komt, is niet te achterhalen. Maar wie letterlijk water bij zijn wijn doet, wordt tegenwoordig op zijn minst meewarig aangekeken.
Na de pluk worden de druiven gekneusd (geperst) en meestal geheel ontdaan van de steeltjes. In de steeltjes zit veel tannine, waardoor de wijn wrang wordt. Door het kneuzen komen de smaakstoffen die in en onder de schil van de druif zitten vrij. Het druivensap dat door het kneuzen ontstaat, heet most.
Wie de uitvinder van alcohol was is niet meer te achterhalen. Want het oudste document dat over alcohol gevonden is, is een bierbrouwersrecept van 5000 jaar oud. Dit is een kleitafel uit Sumerië. En een Sumerische tekst van zo'n 1000 jaar later heeft het over bier én wijn.
Van de mannen in de leeftijd van 18–24 jaar is bijna 40 procent een zware drinker. Gemiddeld drinken de mannen in deze leeftijdsgroep bijna 14 glazen alcohol per week. Ruim 70 procent hiervan nuttigen zij in het weekend. Ook onder vrouwen vinden we de meeste zware drinkers in de leeftijdsgroep 18–24 jaar.
Op nummer 1 staat Moldavië zij consumeren 17,4 liter pure alcohol per persoon per jaar, wat vergelijkbaar is met 178 flessen wijn. Moldavië is niet het enige Oost-Europese land in de top 10, op de tweede en derde plek staan Wit-Rusland en Litouwen. De top vijf wordt verder aangevuld door Rusland en Tsjechië.
Hoe het begon
Wijn ontstond toen men erachter kwam dat je de vruchten van een wilde kruipplant kon laten vergisten en daardoor een drank kreeg die roesverwekkend is. Vanaf het moment dat deze kennis er is, is de kruipplant verbouwd met als doel om wijn te produceren.
Ze kunnen zuur naar cranberry smaken of juist zoetig en naar framboos of kers smaken. Een goed voorbeeld is een Pinot Noir. De rode wijnen die meer body hebben, zijn de wijnen die naar zwart fruit smaken.
Allereerst bevat wijn tussen de tachtig en negentig procent water. Door het gistingproces bevat wijn ook zuren, zoals ethylzuur en zo'n twintig verschillende aminozuren.
De goede wijnjaren van Frankrijk
De jaren 2002 tot en met 2005 hebben allemaal de maximale score gehaald, 4 jaar achter elkaar dus! Ook de laatste paar jaar waren weer fantastisch.