In 1937 werd de Nederlandse vlag door Koningin Wilhelmina bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hierin zijn de drie kleuren van de vlag omschreven: helder
Al is er een miniem verschil: De 'originele' Nederlandse vlag is gemaakt uit een baan helder vermiljoen, een baan helder wit en een baan kobaltblauw. Voor de watersport wordt het kobaltblauw in de Nederlandse vlag echter vervangen door marineblauw.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
Nederland als natiestaat heeft zijn wortels in de zestiende eeuw. In 1581 werd via een officiële verklaring, de zogenoemde Acte van Verlatinghe, de Spaanse vorst Philips II afgezet als hun heerser.
Het omkeren van de vlag werd vanaf de 16e eeuw in de scheepvaart gebruikt om aan te geven dat een schip in nood was. Op zee gold dit als een bekend noodsignaal. Het gaf een signaal aan andere schepen dat er hulp nodig was.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland.
Maar de belangrijkste reden om oranje in te ruilen voor rood? Rood was op zee beter te zien. Het was feller en beter te onderscheiden van de lucht, golven en zeilen. En omdat de vlaggen destijds vooral gebruikt werden in de scheepvaart, werd rood uiteindelijk de standaardkleur.
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
De oranje wimpel boven de vlag is een compromis om de verbondenheid - Oranje Boven met het koninklijk huis via de vlag te visualiseren. Hiermee is Nederland het enige land ter wereld dat zijn nationale vlag soms "verbouwt" (zie ook vlaggenprotocol).
De vlag van Sleeswijk-Holstein is een blauw-wit-rode horizontale driekleur en is sinds de 19e eeuw een van de symbolen van Sleeswijk-Holstein. Sinds 1949 heeft de vlag een officiële status. De Landesdienstflagge is dezelfde vlag, maar dan met het wapen van de deelstaat in het midden.
Het rode kruis werd gebruikt tijdens de kruistochten, en is een van de vroegste symbolen van Engeland. De vlag bestaat uit een rood kruis op een wit veld. Het kruis heeft een breedte van 1/5 van de hoogte van de vlag zelf.
Sommige landen zijn ontstaan na een onafhankelijkheidsstrijd. De strijders kiezen dan meestal al een vlag of vaandel om te laten zien dat ze niet tot het gewone leger behoren. Is het land eenmaal onafhankelijk, dan wordt die vlag, soms met kleine verandering, gekozen als landsvlag.
De vlag van Polen wordt gebruikt sinds het begin van de 20e eeuw. De vlag bevat twee gelijke horizontale banden in de kleuren wit (boven) en rood. De Poolse "Dag van de Vlag" wordt gevierd op 2 mei sinds 2004.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
In de periode 1815-1830 was Luxemburg deel van het Koninkrijk der Nederlanden. In 1831 ging een groot deel van Luxemburg tot België behoren. Het overblijvende groothertogdom werd onafhankelijk; aanvankelijk in personele unie, waarbij de Nederlandse koning tevens groothertog was.
De kleuren rood, wit en blauw zijn niet zomaar gekozen. Ze komen namelijk in meerdere nationale vlaggen voor. Niet alleen Nederland, maar ook Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten maken gebruik van deze tricolore.
De bovenste band van de vlag was namelijk oranje. Dit kwam doordat de geuzen trouw waren aan prins Willem van Oranje. Deze prins dankte zijn naam aan het prinsdom Orange in Frankrijk, dat hij sinds 1544 bezat. Willem van Oranje wilde de Nederlandse gewesten bevrijden van de Spaanse heerschappij.
De vlag van Hongarije is een horizontale driekleur in de kleuren rood, wit en groen.
Provincie in nood
Een knoop in de vlag betekent in de scheepvaart een noodsignaal. Oftewel, provincie in nood,' aldus de oproep op sociale media.
Regels voor het uithangen van de vlag
U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.
In het blauwe vlak van de Amerikaanse vlag staan 50 sterren. Elke ster staat voor één van de staten van Amerika. De 13 strepen staan voor de oorspronkelijke 13 koloniën die zich in 1776 hebben afgescheiden van Groot-Brittannië.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.