Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren. Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
Storm is een Germaanse jongensnaam, met de gelijknamige betekenis 'storm'. Het betekent ook wel 'onstuimige beweging, heftige aanval'.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Antwoord: 178 jongens zijn de afgelopen 5 jaar Storm genoemd. Bron SVB. In 2021 kregen 27 jongens de naam Storm.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
Het ABC van stormnamen
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Storm Franklin bereikte zondag 20 februari ons land. In Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland en het IJsselmeergebied gold hiervoor code oranje, in de rest van het land code geel.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
En wie is Corrie eigenlijk? De storm is vernoemd naar de 83-jarige Corrie van Dijk. Zij was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI, in een filiaal bij vliegveld Zestienhoven in Rotterdam. Daarvoor zat Van Dijk bij de luchtmacht, waarbij zij ook de eerste vrouw was.
De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Orkaankracht 12
Het ontwricht de samenleving en is zeker boven land ronduit verwoestend. De meeste schade hangt echter samen met de windstoten die zich bij een storm voordoen. De windsnelheid ligt in korte windvlagen in het algemeen enkele tientallen kilometers per uur hoger dan de gemiddelden.
Storm is gedefinieerd als wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid bereikt van ten minste 75 km/h.
Een windstoot is een vlaag die niet langer dan 20 seconden duurt. We spreken van een zware windstoot wanneer die harder dan 75 kilometer per uur gaat. Een zeer zware windstoot gaat harder dan 100 kilometer per uur.
Vijf dagen op rij geselde de drielingstorm (Dudley, Eunice en Franklin) Nederland en omringende landen. Eunice was de heftigste storm, de zwaarste in vier jaar tijd.
DEN HAAG - Het KNMI geeft vanaf vrijdagmiddag code oranje af vanwege storm Eunice. In vrijwel het hele land worden vanaf 14.00 uur zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur. In de kustgebieden en op de Wadden kan zelfs 130 kilometer per uur worden gehaald.
Gisteravond en vannacht trok storm Dudley over de Noordzee ten noorden langs Nederland. Tussen 20:00 en 21:00 uur kwam het in IJmuiden tot een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was storm Dudley een feit.
Tweede storm
"Dat komt doordat het gebied met harde wind wat compacter is, maar mogelijk ook venijniger dan de eerste storm." Volgens de huidige verwachtingen wordt het een zware storm met zeer zware windstoten van meer dan 120 kilometer per uur.
De naam Eunice is vernoemd naar Eunice Foote. Foote wordt gezien als een van de eerste klimaatwetenschappers.
De 83-jarige Corrie van Dijk uit Schiedam is de vrouw naar wie storm Corrie is vernoemd. De eerste vrouwelijke meteoroloog van ons land vertelt dat ze vooral moest lachen toen ze het hoorde. Maar ze waarschuwt ook: "Neem Corrie serieus. Ik wil natuurlijk niet dat er doden vallen."