Op 28 juni 1914 wordt de Oostenrijkse troonopvolger aartshertog Franz-Ferdinand in de Bosnische hoofdstad Sarajevo vermoord door een Servische nationalist. Na een ultimatum verklaart Oostenrijk Servië de oorlog.
Op 28 juli begon het conflict met de Oostenrijks-Hongaarse invasie van Servië, gevolgd door de Duitse aanval op Frankrijk via België en Luxemburg en een Russische aanval op Duitsland.
De directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog was de moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand. Het dodelijke schot van een jonge Bosnisch-Servische nationalist leidde tot een ongekend grote oorlog. Dit was te wijten aan de alliantiepolitiek van de Europese mogendheden.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Later is deze oorlog de Eerste Wereldoorlog genoemd. In deze oorlog vechten de 'geallieerden' tegen de 'centralen'. De geallieerden zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en later ook Amerika. De centralen zijn Duitsland, Oostenrijk en Turkije.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
In oktober dient Duitsland een verzoek tot wapenstilstand in bij de Amerikanen, waarna deze op 11 november wordt getekend in een treinwagon in het bos van Compiègne (Noord-Frankrijk). Naar schatting zijn in totaal zeventien miljoen burgers en soldaten om het leven gekomen in de Eerste Wereldoorlog.
Nederland is niet het enige neutrale land tijdens de Eerste Wereldoorlog. In Europa blijven ook Denemarken, Noorwegen, Zweden, Spanje en Zwitserland buiten het conflict. De oorlogvoerende landen hebben hierbij soms belang. Via Nederland worden bijvoorbeeld krijgsgevangenen uitgewisseld.
De Duitse Herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog zijn de herstelbetalingen die na de Eerste Wereldoorlog aan Duitsland zijn opgelegd, op basis van het Oorlogsschuldartikel 231 van het Verdrag van Versailles.
De eerste wereldoorlog kan gezien worden als een totale oorlog want miljoenen soldaten aan alle delen van de wereld (ook uit kolonies) worden ingezet. Ook het thuisfront is volledig betrokken in deze oorlog.
Holocaust: Doodsfabrieken waren motor achter ergste genocide van de 20e eeuw. De Holocaust is de ergste genocide in de moderne tijd. Tussen 1941 en 1945 werden er ruim zes miljoen joden vergast en doodgeschoten in de 980 concentratiekampen van de nazi's.
De Eerste Wereldoorlog was een der verschrikkelijkste oorlogen uit de geschiedenis vooral ook omdat de strijdende partijen al heel snel in een soort dodelijke omstrengeling terechtkwamen van waaruit ze zich gedurende bijna vier jaren, niet meer konden losmaken.
Het Parijs-Geschut (Duits:Paris-Geschütz) was een Duits langeafstandkanon waarmee in de Eerste Wereldoorlog Parijs beschoten werd (van maart tot augustus 1918).
Oostenrijk-Hongarije wordt dan geholpen door Duitsland. Duitsland verklaart direct de oorlog aan Rusland, Frankrijk en uiteindelijk ook Engeland. Alle machtige landen van Europa zijn nu met elkaar in oorlog.De Duitsers willen Frankrijk veroveren.
Dit gebeurde op 28 juni 1914, toen de Oostenrijkse troonopvolger Frans Ferdinand door een Serviër, Gavrilo Princip, werd doodgeschoten. Oostenrijk-Hongarije zag dit als een oorlogshandeling en verklaarde even later dan ook de oorlog aan Servië. Vanaf dat moment trad het systeem van bondgenoten in werking.
Na de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand, breekt in 1914 de Eerste Wereldoorlog uit. Het wordt een bloedige oorlog tussen aan de ene kant de geallieerden (Engeland, Frankrijk, Rusland, en later de Verenigde Staten) en aan de andere kant de Centralen (Duitsland, Hongarije, Turkije).
Aan het oostfront waren de Duitsers succesvoller dan aan het westfront. De Russische Revolutie van 1917 en de daaropvolgende staatsgreep van de bolsjewieken leidden ertoe dat Rusland zijn krijgsinspanningen staakte. In 1918 werd met de Russen een afzonderlijke vrede gesloten: de Vrede van Brest-Litovsk.
Op 9 november 1918 kwamen de Franse maarschalk Ferdinand Foch en de Duitse politicus Matthias Erzberger in een treinwagon in een bos in het Franse Compiègne bij elkaar om te onderhandelen over een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Beide mannen realiseerden zich dat Duitsland er zeer slecht voorstond.
Herdenkingsklaprozen zijn een symbool van respect en herinnering voor de mensen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn omgekomen. Deze betekenis van de klaproos kwam tot stand doordat de klaproos, sterk maar teer, veel voorkwam in het landschap aan het westfront tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Duitsland moest zijn koloniën en een deel van het Duitse grondgebied afstaan. Duitsland mocht voortaan nog maar een leger van maximaal 100.000 man hebben. Duitsland moest keizer Wilhelm II uitleveren voor berechting.
De zwakte van de Weimar-republiek na WOI
Duitsland is sinds 1919 een republiek. Na de verloren Eerste Wereldoorlog is keizer Wilhelm II afgetreden.
De asmogendheden, ook wel de as genoemd, vormden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog een alliantie, waarvan de kern bestond uit het Duitse Rijk, het Koninkrijk Italië en het Japanse Keizerrijk. Van deze mogendheden ging het initiatief van de oorlog uit.