Vrouwen zijn namelijk grotere vreemdgangers dan mannen. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Uit onderzoek onder 4000 britten blijkt dat ontrouwe vrouwen gemiddeld 2.3 minnaars hebben. Mannen daarentegen hebben 'slechts' 1.8 minnaressen.
Wat blijkt? Mannen en vrouwen gaan net zo vaak vreemd (20%). Het enige wat de twee geslachten onderscheid is dat ze vaak om verschillende redenen vreemdgaan. Er wordt vaak gedacht dat mannen vreemdgaan, omdat ze niet tevreden zijn relatie.
Zo'n één op de vier Nederlanders is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende onderzoeken. Toch praten we maar weinig over vreemdgaan. Dat komt voornamelijk doordat we er altijd meteen een oordeel aan hangen, legt seksuoloog Anne Siemons van Seksuologen Met Twee uit.
Ongeveer 30 procent van de Nederlandse mannen met een vaste relatie gaat vreemd, eenmalig, vaker of langdurig. Dit percentage stijgt wel iets, maar langzaam. Bij vrouwen is dat anders; in de jaren '80 pleegde ongeveer 10 procent overspel, ondertussen is dit percentage gestegen naar 25 procent.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Hoe lang duurt de gemiddelde affaire? Vreemdgaan gaat vaak gecombineerd met verliefdheid en seksuele aantrekkingskracht. Is de verliefdheidsfase in de affaire na zo'n 6 tot 18 maanden voorbij en krijgt één van beiden niet meer wat hij of zij wil, dan wordt de affaire meestal beëindigd.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag. Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
"Maar dat is wel anders dan het ook écht doen." Ongeveer 22 tot 25 procent van de mannen is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende internationale onderzoeken en steekproeven, en 11 tot 15 procent van de vrouwen. "Dat kun je veel of weinig vinden, maar dat is niet 'iedereen'", zegt Buunk.
Volgens seksuologen voldoet een affaire meestal aan drie elementen: een emotionele band, geheimhouding en seksuele chemie. De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie.
Veelvoorkomende oorzaken van vreemdgaan
persoonlijkheidskenmerken als: niet geleerd hebben hoe je met liefde moet omgaan, moeite met je aanpassen, niet geleerd hebben je gevoelens en behoeften te uiten, je bent seksueel nieuwsgierig/avontuurlijk, je hebt geen realistische verwachtingen van een relatie.
Zo blijken mensen uit Thailand het vaakst vreemd te gaan: meer dan de helft van de getrouwde mensen daar geeft toe weleens een scheve schaats te hebben gereden. Ook in landen als Denemarken, Italië en Duitsland geeft bijna de helft van de mensen aan weleens te zijn vreemd gegaan.
VROUW sprak hierover seksuoloog en relatietherapeut Nynke Nijman. Zij weet hoe het zit. Volgens Nijman kan iedereen in de verleiding komen om vreemd te gaan.
Of je zelf nu een scheve schaats hebt gereden, of iemand kent die het begrip monogamie niet zo nauw nam…. Vreemdgaan is (helaas) niet uitzonderlijk. Volgens een onderzoek onder 1700 mensen is ruim 27% van de vrouwen en een kwart van de mannen weleens vreemdgegaan.
Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste. Dat hadden we niet aan zien komen. Ook zei het onderzoek dat mannen een 7 procent grotere kans hebben om vreemd te gaan en voordat vrouwen het doen wegen ze eerst de voor- en nadelen af.
Welke landen er wel in staan? Thailand gaat op kop. Meer dan de helft van de getrouwde mensen in het land geeft toe wel eens vreemd te zijn gegaan. Gek genoeg, staan 'brave' landen als Denemarken en Duitsland ook in de top 5 in dit onderzoek van Durex.
Doordat je je in anderen kunt verplaatsen, krijg je een schuldgevoel als je iets fout hebt gedaan ten koste van een ander. Het voelt naar als die zich rot voelt door jouw toedoen. Zeker als het je partner betreft. Maar ook als je partner niet weet dat je vreemdgaat of bent gegaan, kun je je schuldig voelen.
Onderzoek van de Canadese University of Montreal uit 2008 liet zien dat mensen die moeite hebben zich emotioneel te binden, eerder vreemdgaan. Volgens dit onderzoek is de kans dat je partner vreemdgaat tussen de 40 en 76 procent.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Emotioneel vreemdgaan heeft te maken met het ontwikkelen van sterke emotionele banden, romantische gevoelens of een diepe emotionele connectie met iemand anders dan je partner, terwijl je nog steeds in een toegewijde relatie bent.
Op de vraag of vreemdgaan altijd uitkomt kunnen we geen antwoord geven. Maar vaak is het verzwijgen van vreemdgaan niet goed voor je relatie. Eén van de bouwstenen van een goede relatie is namelijk vertrouwen en eerlijkheid.
Waar ligt nou eigenlijk de grens? Volgens de Dikke van Dale is de betekenis van 'vreemdgaan': 'het hebben van seks met een ander dan je vaste partner'. Daaruit valt te concluderen dat zolang je maar geen seks hebt met een ander, er niemand vreemdgaat en er dus geen gevaar dreigt.
Als je partner één keer is vreemdgegaan dan kun je een enkelvoudig trauma oplopen.Gaat hij of zij steeds opnieuw vreemd, of verlaat hij je onverwacht, dan kan je een meervoudig trauma hebben. De impact is dan groter, de schok is moeilijker te verwerken en het heeft meer gevolgen.