Wist je trouwens dat de Amerikanen het meeste pizza per persoon per jaar eten? Maar liefst 13 kilo verorberen ze. In Europa voeren de Italianen de lijst aan met zo'n 7,6 kilo per persoon per jaar.
Vooral in Amerika slaat het erg aan. Momenteel is Amerika dan ook het land waar veruit de meeste pizza wordt gegeten. De grootste internationale pizzaketen is Pizza Hut met meer dan 12.000 vestigingen in negentig verschillende landen – maar niet in Italië.
Het is zelfs zo geliefd geworden dat Noorwegen de eerste plek heeft verdiend voor het eten van de meeste pizza per hoofd van de bevolking ter wereld – ongeveer 11 pizza's per persoon. Sommigen maken zelfs grapjes dat het het onofficiële nationale gerecht is. Hoewel dit voor sommigen misschien een verrassing is, is het niet schokkend, gezien de geschiedenis van de Noorse keuken.
Maar de verrassende nummer één is met afstand Noorwegen met liefst 11,4 kg pizza per jaar.
De pizza is een Italiaans gerecht. Het bestaat uit een bodem van deeg, de pizzabodem, waarop voedingsmiddelen als kaas of analoogkaas, tomaten, olijven, champignons, groenten en vlees gedaan worden, die doorgaans wordt gebakken in een oven.
De basis van onze huidige pizza kwam voor het eerst in de 16e eeuw voor in Napels. De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Pizza Margherita
De klassieker van de pizza soorten! De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De Margherita pizza is misschien wel de meest klassieke van alle pizza's. Deze pizza komt oorspronkelijk uit Napels, Italië, en wordt gemaakt met slechts drie eenvoudige ingrediënten: tomatensaus, mozzarellakaas en verse basilicum. Het is de eenvoud van de Margherita die hem zo lekker maakt, en hij blijft een favoriet onder pizzaliefhebbers over de hele wereld.
'Diego Vitagliano Pizzeria' in Napels en 'I Masanielli' in Caserta delen de eerste plek in de top 100 van beste pizzeria's ter wereld, volgens 50 Top Pizza World, een pizzeriagids die de lijst opstelde.
Uit data-analyse bleek dat inwoners van Iowa de meeste pizza per maand eten, gemiddeld vijf keer, gevolgd door North Dakota (4,9 keer) en Alaska (4,7 keer) . En hoewel inwoners van Louisiana niet zo vaak pizza eten, is het altijd met familie en vrienden als ze dat doen.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Net als vorig jaar is pizzeria I Masanielli van Francesco Martucci uit Caserta de winnaar van de verkiezing Beste Pizzeria ter Wereld. Het is al het vijfde jaar dat de stad Caserta met deze eer mag strijken.
Is pizza van oorsprong Italiaans? Ja!Het was in de Italiaanse havenstad Napels, eind achttiende eeuw, dat de pizza een meer hedendaagse vorm kreeg. Het platte deeg werd hier bedekt met een variatie aan ingrediënten.
Noorwegen . Het land dat de meeste pizza per hoofd van de bevolking eet, is niet Italië of de Verenigde Staten — het is Noorwegen. Inwoners van dit Scandinavische land eten jaarlijks ongeveer 11,4 kilogram (25 pond) pizza.
Al vele jaren eerder waren er pizza's belegd met tomaat, mozzarella en basilicum. Hij was wel degene die deze pizza “Margherita” noemde. De geboorteplaats van de pizza is Napels. De stad heeft meer dan 800 pizzeria's, slechts 100 daarvan beschikken over het certificaat van AVPN (de associazione Verace Pizza Napoletana.
Volgens een onderzoek van YouGov America is pepperoni pizza echter veruit de meest bestelde pizza in de Verenigde Staten. Waarom? Pepperoni heeft een hartige zoute smaak met precies de juiste hoeveelheid kruiden, heeft een zachtere textuur dan salami en combineert perfect met verschillende sauzen, kazen en soorten korst.
Pepperoni pizza . Volgens een onderzoek is pepperoni de populairste pizzatopping in de Verenigde Staten: 82% van de ondervraagden zegt dat ze het lekker vinden.
Pizza is het populairste gerecht ter wereld .
Wereldrecord voor het eten van de meeste pizza
Pizzakampioen Geoffrey Esper heeft het wereldrecord voor het eten van de meeste 9-inch pizza's. Zou je geloven dat hij 19,25 pizza's in slechts 10 minuten naar binnen werkte? Dat betekent dat hij bijna twee pizza's per minuut at!
Wie eet de meeste pizza's? Wist je trouwens dat de Amerikanen het meeste pizza per persoon per jaar eten? Maar liefst 13 kilo verorberen ze. In Europa voeren de Italianen de lijst aan met zo'n 7,6 kilo per persoon per jaar.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Lahmacun of lahmajoen, ook bekend als Turkse pizza, is een traditioneel Midden-Oosters gerecht.
Antica Pizzeria Port'Alba is een pizzeria in Napels, Italië, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het de eerste pizzeria ter wereld was.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.