De kunst van het bruggen bouwen is één van de vele architectonische uitdagingen die de Romeinen als eerste Europese volk meester waren. Natuurlijk werden voor hun tijd al bruggen gebouwd, maar de Romeinen bouwden als eerste grote bruggen die eeuwenlang bleven bestaan en weinig onderhoud nodig hadden.
Geschiedenis. De eerste bruggen waren eenvoudige houten stammen of planken die een kleine beek overspanden. Daarna werden exemplaren van steen gemaakt, maar in eerste instantie alleen om het hout te ondersteunen. De boogbrug van natuursteen met cement werd voor het eerst door de Romeinen geconstrueerd.
Waren de oorspronkelijke bruggen, tot in Rome toe, van hout, wat tegenwoordig over is, zijn uitsluitend stenen bruggen. Aanvankelijk hadden deze bruggen alleen stenen pijlers en een houten bovenbouw, maar al vroeg werden ook de overspanningen in steen en dan in boogvorm uitgevoerd.
De boogbrug (als stenen variant soms welfbrug) is het oudste niet-triviale ontwerp voor een brug, bedacht in Mesopotamië en verfijnd door de oude Grieken en Romeinen. Eerst werd er slechts één bouwmateriaal gebruikt, steen. De Romeinen hebben het ontwerp ook veelvuldig toegepast voor hun aquaducten.
zelf ontstaan
Veel 'bruggen' ontstonden vanzelf. De wind blies bijvoorbeeld een boom om en daardoor konden de mensen over een rivier lopen. Ze maakten gebruik van dit soort natuurlijke voorbeelden en gingen lange boomstammen of grote stenen gebruiken om bruggen te bouwen.
Deze bruggen dateren uit het begin van de 19e eeuw en werden overdekt om het onderliggende houten brugdek zo goed mogelijk droog te houden als bescherming tegen verwering. Soms zijn er een aantal bruggen die een meter of 5 lang zijn, maar er zijn ook bruggen van wel 150 meter lang.
Mos Maiorum is een term uit het Latijn die zede van de voorouders betekent. In de eerste eeuwen van de Romeinse Republiek werden alle aspecten van het Romeins leven beheerst door de mos maiorum: een geheel van overgeleverde gebruiken, tradities en ongeschreven wetten.
De Romeinen kwamen oorspronkelijk uit de stad Rome in Italië. Ze wilden heel veel land in hun bezit hebben. Daarom stuurden ze soldaten vanuit Rome alle kanten op om land te veroveren, ook naar onze streken.
Boogbruggen worden voornamelijk toegepast om tot middelgrote overspanningen te realiseren. Belangrijke boogbruggen hebben meestal een overspanning van 100 tot 500 meter, maar korter komt ook voor. Boogbruggen zijn niet geschikt voor grote overspanningen van meer dan 500 meter.
De Romeinen hebben een hoop uitvindingen gemaakt. Romeinen hebben het geld, de maanden, en het alfabet bedacht.
In het hele rijk bouwden de Romeinen complete steden met tempels, badhuizen en amfitheaters. Ze legden zelfs riolering aan. En ze bouwden aquaducten om water over grote afstanden van de bron naar een stad of legerkamp te brengen. Zo'n aquaduct of waterleiding liep van Berg en Dal naar Nijmegen.
Rome kreeg zijn eerste aquaduct, Aqua Appia, in 312 v. Chr. Dit kanaal van iets meer dan 16 kilometer werd aangelegd omdat de snel groeiende veemarkt, het Forum Boarium, te weinig drinkwater voor de dieren had. Tot dan toe hadden de Romeinen het moeten doen met water uit de rivier de Tiber of openbare waterputten.
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van ruim 1.000 van die bruggen. Gemeenten, provincies en waterschappen beheren de overige bruggen. Rijkswaterstaat beheert bruggen in allerlei soorten en maten.
Karel de Grote liet tussen 803 en 813 een vaste houten brug bouwen, maar deze brandde snel weer af. Pas in 1661 kwam er weer een nieuwe brug, een schipbrug. Deze bleef liggen tot 1885, toen de brug op de huidige plaats werd geopend.
Bruggen bouwen om collega's en medewerkers te verbinden
Contact maken met je gesprekspartner of letterlijk een verbinding leggen tussen mensen, groepen en afdelingen. Je brengt mensen samen zodat ze hun kennis en ervaring kunnen uitwisselen om makkelijker hun opdrachten te kunnen afwerken.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
De oorspronkelijke Romeinen behoorden breder gezien tot de Latijnen. Dit volk trok in het tweede millennium voor de jaartelling vanuit Midden-Europa naar Italië. De Latijnen vestigden zich in het gebied aan de Tiber met haar zeven heuvels, dat zij Latium noemden.
Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
China opent de langste zeebrug ter wereld, die meer dan €17 miljard kostte. Na negen jaar bouwen heeft China dinsdag officieel de langste brug ter wereld geopend tijdens een ceremonie in Hongkong.
Erasmusbrug, Rotterdam
Wellicht de beroemdste brug van Nederland staat ook in Rotterdam. De Erasmusbrug is een wereldberoemd ontwerp van Ben van Berkel van UNStudio.
De Hanzestad Hamburg heeft met 2.500 gebouwen de meeste bruggen van alle Europese steden, meer dan Venetië, Amsterdam en Londen samen. Kastelen per hoofd van de bevolking hebben echter een veel hogere brugdichtheid dan Hamburg.
Een vakwerkbrug is een brug die zijn kracht haalt uit de stalen constructie (bouwwerk) aan beide kanten van de weg. Deze stalen constructie bestaat uit allemaal driehoekige delen. Een driehoek is de sterkste vorm omdat hij 'vormvast' is. Dat betekent dat de vorm niet beweegbaar is.