Bij het einde van de arbeidsovereenkomst moet die werknemer de auto teruggeven aan de werkgever. Maar de werkgever kan de werknemer niet bijkomend verplichten om een eventuele opzegvergoeding voor het leasecontract ten laste te nemen. Een clausule in de arbeidsovereenkomst die zo'n verplichting opneemt, is nietig.
Je betaalt een percentage van de resterende maandtermijnen wanneer je jouw leasecontract wil opzeggen. Dit ligt tussen de 30% en 50% afhankelijk van de leasemaatschappij. Eerder inleveren van jouw private lease auto kan dus een duur grapje zijn als je dit aan het begin van het contract doet.
Stel dat je een leasecontract bent aangegaan voor 200 euro per maand met een looptijd van vier jaar, en je wil na twee jaar van je contract af. Dan betaal je iedere maand die je eerder opzegt een boete van 40% van 200 = 80 euro. Aangezien je in dit geval 24 maanden eerder opzegt, betaal je dus 80 euro x 24 = 1920 euro.
U moet een opzegtermijn van ten minste 1 maand in acht nemen.” “Om op te zeggen, moet u een brief sturen naar de leasemaatschappij. Als u de leaseovereenkomst per e-mail of via internet hebt gesloten, kunt u ook met een e-mailbericht opzeggen.” “Bij opzegging dient u een opzeggingsvergoeding te betalen.
Ja, het is mogelijk om je leasecontract eerder op te zeggen. We leggen je hieronder precies uit hoe dat werkt, er komen namelijk wel afkoopkosten bij kijken. Als je het contract na 12 maanden eerder op wil zeggen, betaal je een opzegvergoeding.
Je moet bij financial lease altijd het openstaande bedrag (de schuld) aflossen. Kun je het contract niet meer betalen? Dan moet je het voertuig verkopen. Als het dan nog niet genoeg is zul je ergens het verschil moeten betalen.
Private leaseauto eerder inleveren
Meestal is dit geen probleem. De eerste 12 maanden zit je vaak wel aan het contract vast. Daarna kun je je leaseauto eerder inleveren. Als het gaat om bepaalde persoonlijke omstandigheden, zoals een echtscheiding of ontslag, dan kun je je contract kosteloos opzeggen.
In een leasecontract is vaak opgenomen dat u de leaseovereenkomst niet eenzijdig kunt opzeggen gedurende de looptijd van de lease. De meeste leasemaatschappijen bieden u echter wel de mogelijkheid om uw resterende verplichtingen af te kopen door een afkoopsom te betalen.
Jouw financial lease afkopen of eerder aflossen, kan dat? Ja dat kan zeker! Het maakt hierin niets uit of je de looptijd van je financial lease helemaal uitzit of niet. Je kunt er dus gerust voor kiezen om versneld af te lossen of de leaseovereenkomst af te kopen.
Dat kan. Na het einde van het leasecontract kunt u de auto overnemen van de leasemaatschappij. In sommige gevallen is dat interessanter dan een nieuwe auto leasen en goedkoper dan een auto kopen bij de dealer.
In het geval van financial lease ben je economisch eigenaar en word je aan het einde van je contract ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat de auto van jou is en je ermee mag doen wat je wilt. Je kunt de auto houden of verkopen.
Private lease overkopen
Wanneer een private leasecontract afloopt, heb je een aantal opties: afhankelijk van de gekozen looptijd van het contract is het mogelijk om je contract te verlengen, een nieuwe private leaseauto uitzoeken of besluiten om (weer) een auto te kopen in plaats van privé leasen.
Financial lease of Operational lease
Wil je zo'n contract overnemen, dan moet je altijd eerst kijken of er een waarde is opgebouwd. Is dat zo dan moet degene die het contract overnemen vaak de opgebouwde waarde vergoeden. Om te bepalen of er een waarde is opgebouwd moet je weten wat de dagwaarde van de auto is.
De leaseauto is eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de leaseauto weer in. Je betaalt per maand en hebt verder geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud. Je hoeft alleen te tanken of je auto op te laden.
Een traditioneel leasecontract heeft meestal een looptermijn van twee tot vijf jaar. Bij sommige leasemaatschappijen is het zelfs mogelijk om een auto te leasen tot zes jaar (72 maanden). Een enkele leasemaatschappij begint al bij contracten vanaf één jaar.
Leaseplan / ANWB: Inmiddels zijn er berichten dat Leaseplan en ANWB meer open staan voor contractovername van de private lease auto. Zij rekenen hiervoor 199 euro. XLeasy: de overname kosten zijn hier 250€ voor administratiekosten. Ford: De overnamekosten bij Ford private lease bedragen 295 euro.
Shortlease is een leaseovereenkomst voor een korte periode. Shortlease is al mogelijk vanaf 1 maand en is altijd op basis van full operational lease. Bij een shortleasecontract wordt het gunstige tarief van een leasecontract gecombineerd met de vrijblijvendheid van een huurcontract.
Met private lease rij je als particulier een nieuwe auto tegen een vast maandbedrag zonder dat deze van jou is. Behalve de brandstof zijn alle kosten die je aan een auto kunt hebben inbegrepen. De periode bepaal je zelf, je kunt vaak kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden.
Onder gebruikersschade valt alle slijtage of beschadigingen die gezien de leeftijd en de kilometerstand van de auto verwacht kan worden, en die voortkomt uit normaal gebruik van de auto. Bij onacceptabele schades betreft het schade die van invloed is op de visuele staat van de auto en/of de functionaliteit.
Je kunt je leasemaatschappij vragen om de private lease om te zetten in een zakelijke lease. Of dat kostentechnisch voordeliger is kan je uitrekenen (zie voorbeeld hieronder) of vraag je boekhouder om het voor je te berekenen. In elk geval is het voor de BTW vaak gunstiger.
Bij financial lease (de geldlening met pandrecht) ben je zelf eigenaar van een auto of machine, terwijl bij operational lease de bank of leasemaatschappij eigenaar is van het bedrijfsmiddel.
Tegenwoordig is deze grens verlaagd bij de meeste partijen en mag je leasen zodra je bevoegd bent om te rijden; 18 jaar dus. Bekijk voor de zekerheid de vereisten op de website van de leasemaatschappij in kwestie, soms is private lease nog aan leeftijd gebonden en is leasen pas mogelijk vanaf 21/22 jaar.
Jouw financiële situatie
Er wordt gekeken naar zaken als BKR en/of EDR en wat er over bekend is. Bij een eenmanszaak zal dit altijd op naam van de eigenaar zijn, terwijl bij een B.V. niet altijd naar de bestuurder wordt gekeken, maar naar de rechtspersoon. Wij bekijken de financiële mogelijkheden geheel vrijblijvend.
Met Toyota Private Lease rijdt u een Toyota nu al compleet zorgeloos vanaf € 249,- per maand*. Alles is inbegrepen: onderhoud, verzekering, reparatie, vervangend vervoer, pechhulp in Europa, zelfs nieuwe banden. Je betaalt dus alleen nog de benzine.