UWV voert de WIA uit, de kosten hiervan komen voor rekening van u als werkgever. U betaalt hiervoor WIA-premie. Deze premie bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie, die afhankelijk is van het risico. De hoogte van de WIA-premie vindt u op Actuele bedragen.
WIA-aanvullingsverzekeringen. De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen verplicht werkgevers hun werknemers te verzekeren voor (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. U als werkgever betaalt hiervoor WIA-premie die bestaat uit een vaste basispremie en een gedifferentieerde premie afhankelijk van het risico.
Uw gemeente beoordeelt uw recht op bijstand en betaalt de uitkering. Zo staat het in de Participatiewet. De bijstandsuitkering vraagt u aan via werk.nl. Soms kunt u de uitkering ook bij de gemeente zelf aanvragen.
Hoelang u de loongerelateerde uitkering krijgt, hangt af van de duur van uw arbeidsverleden. Meestal krijgt u de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden. In de beslissingsbrief van uw WIA-uitkering leest u tot en met welke datum u deze uitkering ontvangt.
Een WGA-uitkering die via de werkgever wordt betaald, wordt gezien als “loon uit tegenwoordige arbeid” en wél betrokken in de berekeningsgrondslag voor de arbeidskorting. Dit kan dus reden zijn om de WGA-uitkering via de werkgever te ontvangen en niet rechtstreeks van het UWV.
De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type uitkering is. Iedereen met een WIA-uitkering ontvangt tot 70% van het maatmanloon (minus het bedrag dat iemand nog daadwerkelijk aan inkomsten heeft). De WIA wordt hervormd waarbij er nog maar één type WGA is, na 5 jaar stroomt iedereen automatisch door in de IVA.
Einde WIA-uitkering
Uw WIA-uitkering heeft geen vaste einddatum. Uw WIA-uitkering kan om verschillende redenen eindigen. Bijvoorbeeld als u weer hersteld bent of als u de AOW-leeftijd bereikt.
UWV neemt ook de re-integratie van deze (ex-)werknemers van u over. Als ná uw overstap een werknemer recht krijgt op een WGA-uitkering, dan betaalt u deze de eerste 10 jaar zelf. Na 10 jaar betaalt UWV de uitkering. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.
WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Een WIA-uitkering kan fors lager uitvallen dan het loon dat jouw werknemer in de eerste 2 jaren van zijn of haar ziekte kreeg doorbetaald. Deze achteruitgang in inkomen kan jij voorkomen met verzekeringen die jij collectief voor jouw medewerkers afsluit.
Als u langer dan 2 jaar ziek bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. U moet dan minimaal 35% arbeidsongeschikt zijn. U kunt 2 soorten WIA-uitkeringen krijgen: de IVA-uitkering en de WGA-uitkering. Als u niet kunt werken, krijgt u een IVA-uitkering.
Gemeenten geven op dit moment het meeste geld uit aan de gedecentraliseerde taken in het sociale domein: werk/inkomen, jeugd en maatschappelijke ondersteuning. De financiële positie van gemeenten is sinds de crisis in 2008 verslechterd. Het eigen vermogen en de solvabiliteit zijn gedaald en de schuldquote is gestegen.
Op uw uitkering houden wij onder andere belasting in. Dat doen wij in de vorm van loonheffing. Krijgt u loon of een uitkering, dan heeft u recht op loonheffingskorting. Dit is een korting op de belasting die u ieder jaar betaalt.
De WW wordt gefinancierd met de premies die sinds 2009 uitsluitend door de werkgevers worden betaald in de vorm van premie aan het sectorfonds en een premie aan het Algemene Werkloosheidsfonds (Awf).
U krijgt een WGA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent. Maar er moet wel een redelijke kans op herstel zijn. U bent dus tijdelijk arbeidsongeschikt. U krijgt een IVA-uitkering als u minstens 80% arbeidsongeschikt bent en er is weinig of geen kans op herstel.
Als u gaat werken naast uw WIA-uitkering, dan verrekenen wij een deel van uw inkomsten met uw uitkering. Uw uitkering wordt hierdoor lager, maar uw totale inkomsten worden hoger. Met onze rekenhulpen kunt u uitrekenen hoe hoog uw inkomsten worden als u gaat werken.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
De Ziektewet acht iemand arbeidsongeschikt als hij door ziekte zijn eigen werk niet meer kan doen. De WIA gaat uit van arbeidsongeschiktheid als iemand door ziekte niet meer dan 65 procent van het oude loon kan verdienen.
De inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA) wordt uitgekeerd aan mensen die volledig afgekeurd en blijvend arbeidsongeschikt zijn. De uitkering bedraagt minstens 75 procent van het WIA-maandloon.
Per 1 juli 2023 worden bestaande bruto uitkeringen in de WAO/WIA, WW en ZW verhoogd met 3,13%, in lijn met de stijging van het brutominimumloon per dag. Per 1 juli 2023 wordt het maximumdagloon verhoogd van bruto € 256,54 naar bruto € 264,57.
Als u niet werkt is de loongerelateerde uitkering de eerste 2 maanden 75% van uw WIA-maandloon. Vanaf de derde maand is uw loongerelateerde uitkering 70% van uw WIA-maandloon. U ontvangt de loongerelateerde uitkering minimaal 3 maanden en maximaal 24 maanden.
De WGA-uitkering wordt namelijk niet gezien als vast inkomen en geeft een hypotheekverstrekker geen zekerheid. Dit komt onder andere door het gegeven dat een WGA-uitkering na verloop van tijd fors lager kan worden als er niet tenminste 50% van de restverdiencapaciteit wordt benut.
Met de komst van de WIA zijn de wettelijke herbeoordelingen, de 1e en 5e jaars herbeoordeling in kader van de WAO, afgeschaft. Er vindt alleen nog maar een herbeoordeling plaats als er een wijziging is in de medische situatie of op expliciet aangeven van een verzekeringsarts of arbeidsdeskundige van UWV.
Kort samengevat is het zo dat je bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35% tot 80% moet solliciteren. Anders heeft het gevolgen voor je uitkering na de loongerelateerde uitkeringsperiode. Bij een arbeidsongeschiktheidspercentage van 80 tot 100% hoef je (nog) niet te solliciteren maar mag het wel.
Uw uitkering is 75% van het WIA-maandloon.