Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Maar eerst brengt hij je ernaartoe. Wat antwoord je als iemand vraagt: Wie ben jij? Waarschijnlijk zeg je in eerste instantie je naam. Zo stel je je voor en je probeert een goed beeld neer te zetten bij die naam.
In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
Een voorbeeld vraag die gesteld kan worden is: 'Ben ik een man? ' 'Ben ik beroemd' en ga zo maar door! De persoon die als eerste raad wie hij of zij is heeft gewonnen. Je kunt dan nog doorspelen voor de tweede plek, derde plek etc.
Elke speler kiest een bordspel en zit tegenover de andere speler. Schud het kaartendek met geheime personages. Vervolgens trekt elke speler een kaart uit het kaartendek en legt deze in de gleuf op de voorkant van zijn bord. Dit is het personage dat uw tegenstander moet raden.
Een persoonlijke waarde is iets dat jij belangrijk vindt. Je waarden zijn de dingen die er echt toe doen in je leven. Het geeft op een stenografische manier weer, waardoor jij gemotiveerd wordt. Je persoonlijke waarden in combinatie met je overtuigingen zijn de bron van je besluitvorming.
Verder in uw eigen vakgebied
Dan kunt u zich ook eerst laten bijscholen via een vakgerichte, gratis opleiding. Een korte training of cursus kan u helpen om verder te groeien binnen uw eigen vakgebied of het kan een eerste stap zijn naar omscholing. Via 'NL leert door' kiest u zelf een gratis opleiding die bij u past.
Onderzoeken wie je wilt zijn is een pad van eliminatie en zelfacceptatie. Je onderzoekt wat jouw natuur is, gooit de rest overboord en omarmt wat overblijft voor wat het is. Je kunt niet alles zijn voor iedereen, maar je kunt wel jezelf zijn.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Probeer wat liever voor jezelf te zijn
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Zeg iets als: 'De vakken die ik heb gevolgd tijdens mijn opleiding hebben me goed voorbereid op deze functie' of 'De twee jaar die ik gewerkt heb bij bedrijf x hebben me ruime ervaring bijgebracht met alle taken en vaardigheden waar u om vraagt in uw vacaturetekst. '
“Wat wil ik” hangt samen met: wat kan ik en wat vind ik leuk? Je talenten kennen is een belangrijke in het beantwoorden van de vraag “ Wat wil ik?”. Je bent in je werk en privé altijd hetzelfde in wat je doet en kunt en dus wat je leuk vindt blijft hetzelfde. Hoe kom je daar dan achter?
Hulp van je werkgever
Betaling van omscholing is niet verplicht, maar je werkgever kan er wel zelf voor kiezen om een bedrag te geven. Soms blijkt bij een reorganisatie dat je omscholing nodig hebt om aan het werk te blijven. Ook dan is je werkgever verplicht te helpen.
Dit collegegeld is het zogenaamde instellingscollegegeld. De kosten hiervoor liggen (voor een bachelor) gemiddeld tussen de 7000 en 8000 euro per studiejaar.
Op nummer 1 van deze lijst met leuke beroepen staat het beroep fotograaf. Als freelance fotograaf leg jij de mooiste momenten in het leven vast op foto. Magische momenten zoals een trouwerij, de eerste foto's van een newborn of prachtige natuurfoto's kunnen tot jouw werk als fotograaf behoren.
Slechte waarden
Voorbeelden zijn: 3 Ferrari 's bezitten, meer geld verdienen (dan je ouders), positief blijven (denk daar maar eens over na), altijd doen waar je zin in hebt of verwachten dat iedereen doet wat jij wilt. Vaak zijn deze slechte waarden bijgelovig, buiten je controle en sociaal destructief.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. De kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet. Je kernwaarden verklaren WAAROM je dingen doet.
Aanbevolen maximum leeftijd: 8 jaar. Doelgroep: Kinderen.
Kantel je telefoon en houd deze op je voorhoofd. Stel vragen aan je mede-spelers om er binnen twee minuten achter te komen 'wie jij nu eigenlijk bent'. Heb je geraden welke naam er op jouw mobiel te zien is? Dan kantel je de telefoon naar voren.
Olifant, het is een olifant! Met het SES Spel Wie Ben Ik Dieren beeld de ene speler een dier uit terwijl de andere probeert te raden welke het is. Of speel het spelletje door middel van het stellen van vragen, om het iets uitdagender te maken! Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.