Wil je toch iets meer stevigheid rondom je voet en enkel, maar nog wel de flexibiliteit in de zool ervaren, dan is de AB schoen aan te raden. Deze valt tussen de categorieën A en B in. Hiermee kun je prima lange afstanden wandelen of een meerdaagse trekking doen.
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
Dankzij de dunne, soepele zolen zijn je voeten toch optimaal beschermd. De schoenen zijn voorzien van vijf aparte tenen, net als onze eigen voeten. Deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat elke stap die je met Vibram FiveFingers zet, een unieke ervaring is.
Je tenen mogen de voorkant nooit raken (test dit bij het afdalen op het parcours in de winkel) en de schoenen moeten nergens knellen. Het is belangrijk dat je hiel goed gefixeerd zit in de schoen. Houd er rekening mee dat je wandelschoenen vaak een maat groter zijn dan je gewone schoenen.
Een keuze voor een duurder óf juist voordeliger paar schoenen - want beiden zijn dus hartstikke prima! Bij wandelschoenen worden de grootste prijsverschillen veroorzaakt door de hoogte van de schoen, de categorie, het materiaal, de pasvorm, hoe de schoen geproduceerd is en de mate van duurzaamheid.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Barefoot wandelen of lopen activeert deze spieren. Ze worden sterker en veroorzaken daardoor minder blessures. Daarnaast stimuleert het ook nog eens de bloedcirculatie in de voet. Een goede bloedcirculatie vermindert de kans op hart- en vaatziektes en houdt de voeten warm.
Een op maat gemaakte inlegzool helpt om de ondersteuning (support) van de voet en biedt veel meer comfort door een passende demping. Een inlegzool komt tegemoet aan twee basisbehoeftes: het verbeteren van het comfort in een schoen en het wegnemen van drukpunten door middel van ondersteuning.
Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
Dit hangt af van de intensiteit waarmee u de zolen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van uw beroep, uw leeftijd en of u sportieve activiteiten doet. Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Onderpronatie (ook wel supinatie genoemd) is wanneer de voet niet veel proneert. De buitenkant of laterale kant van de hiel komt in een grotere hoek op de grond neer en er is weinig of geen normale pronatie, waardoor de schok grotendeels wordt doorgevoerd naar het onderbeen.
Lopen op blote voeten kan zeer gezond zijn. Het versterkt namelijk de voetspieren en zorgt voor versterking van de botmassa. Veel mensen die vaak op blote voeten lopen vinden het ook nog eens heel prettig. De voeten bevatten 200.000 zenuwuiteinden, een lichte landing kan daarom heel comfortabel aanvoelen.
Vivobarefoot: het meest gekende merk barefoot schoenen wereldwijd! Vibram Fivefingers: dit merk van barefoot schoenen was zowat de grondlegger van de barefoot running beweging. Vibram Furoshiki: deze minimalistische schoen wordt ook wel de wrapping sole genoemd. Skinners: het is geen schoen, maar ook geen sok.
De Zero Drop betekend dat je schoenen geen onnatuurlijk hak meer hebben, je voet staat vlak in je schoen, waardoor je veel logischer gaat landen. Je land hierdoor automatisch op je middenvoet in plaats van je hak. Ga maar eens op je blotevoeten lopen, wedden dat je niet op je hak gaat landen.
De prijs voor een complete verzoling is afhankelijk van het type maar gemiddeld kost dit tussen de €90 en €110 (slijtzool inclusief dempingslaag). Dit is niet mogelijk bij een A (AB) schoen omdat deze geen brandzool (harde tussenzool) hebben en de schoenen daarom na verzoling vaak kleiner uitvallen!
Kosten schoenen verzolen
De prijs voor een nieuwe zool start vanaf 25 euro echter is deze gemiddeld rond de 30 tot 40 euro afhankelijk van het type schoen en zool.
Wandelschoenen inlopen is belangrijk
Een beetje afhankelijk van het soort wandelschoenen wat je hebt, moet je ze in 1 tot 3 wandelingen 'inlopen'. Maak voordat je op vakantie gaat dus 3 (korte) wandelingen met enkele dagen ertussen. Zo kunnen je voeten wennen aan de grove schoenen.
Hoge bergschoenen geven veel steun en voorkomen omslaan op zwaarder terrein, maar beperken de voorwaartse beweging van het scheenbeen op vlak terrein. Lage wandelschoenen bieden weinig steun bij zijwaartse beweging op zwaar terrein, maar op vlak terrein geven lage schoenen daarentegen veel bewegingsruimte.
Vaak zie je dat een wandelschoen een halve tot een hele maat groter uitvalt. Een stelregel is eigenlijk dat er een duimbreedte voor de grote teen nog vrij moet zijn. Deze ruimte heb je nodig als je in de heuvels of bergen naar beneden loopt. Niets vervelender dan met je tenen tegen de neus aankomen.
Een categorie A wandelschoen is vrijwel altijd een lage wandelschoen, geschikt voor wandelingen over vlak en effen terrein. Dit type wandelschoen is ideaal om in Nederland mee over de hei of door het bos te lopen, maar ook om mee op een stedentrip te gaan.